Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αφγανισταν κοριτσια σχολειο

365 μέρες μακριά από τα θρανία μετρούν τα κορίτσια στο Αφγανιστάν.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, απαγόρευσαν στα κορίτσια που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να πηγαίνουν στο σχολείο.

Στις 23 Μαρτίου τα σχολεία θηλέων άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους για λίγες ώρες, για να κλείσουν και πάλι, με τους Ταλιμπάν να επικαλούνται ως αιτία τεχνικό πρόβλημα. 

Έκτοτε παραμένουν κλειστά με περισσότερα από ένα εκατομμύριο κορίτσια να στερούνται αδίκως το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Aisha Khurram – Αφγανή

Έφυγα από μια χώρα όπου σήμερα, στον 21ο αιώνα, τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να πάνε σχολείο. Από μια χώρα όπου το να είσαι γυναίκα μπορεί να σου στερήσει πρόσβαση στη γνώση, στην ανάπτυξη και στις ευκαιρίες. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση για μια γυναίκα στο Αφγανιστάν

 

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότερο από ένα εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 12 με 18 ετών, εμποδίστηκαν να πάνε στο σχολείο την προηγούμενη σχολική χρονιά ενώ τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα αγόρια επαναλειτούργησαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2021.

Αντόνιο Γκουτέρες – Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

Σήμερα Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος αποκλεισμού των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένας χρόνος χαμένων γνώσεων και ευκαιριών που δεν θα ξαναβρούν ποτέ. Τα κορίτσια έχουν θέση στο σχολείο. Οι Ταλιμπάν πρέπει να τα αφήσουν να επιστρέψουν.

 

Μάρκους Πότσελ – Επικεφαλής Αποστολής Αρωγής ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

Είναι μια τραγική, επονείδιστη επέτειος που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Η άρνηση της εκπαίδευσης παραβιάζει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Αυξάνει τον κίνδυνο περιθωριοποίησής τους, τον κίνδυνο βίας, εκμετάλλευσης και κακοποιήσεων.

 

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν, πάντως, ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν με την επίλυση του τεχνικού προβλήματος και μόλις οριστικοποιηθεί ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στους κανόνες του Ισλάμ.