Τηλεόραση Ραδιόφωνο
 ,

Την περασμένη Παρασκευή ο Τζον Τσαπλ, ο 79χρονος επικεφαλής των μελισσών του παλατιού έφερε εις πέρας ένα δυσάρεστο καθήκον: να ανακοινώσεις στις μέλισσες πως η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε. Έπρεπε να μεταβεί λοιπόν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στο Κλάρενς όπου φυλάσσονται τα μελίσσια.

Τοποθέτησε μαύρες κορδέλες γύρω από τις κυψέλες και μιλώντας ψιθυριστά για το δυσάρεστο γεγονός. Παράλληλα, ως όφειλε, ανακοίνωσε πως νέος βασιλιάς είναι ο Κάρολος Γ' και τις διαβεβαίωσε πως θα είναι καλός μαζί τους.

"Ο άνθρωπος που απεβίωσε είναι ο ιδιοκτήτης του, κάποιος δηλαδή σημαντικός για την οικογένειά τους, και δεν γίνεται πιο σημαντικός από τη βασίλισσα, σωστά;" δήλωση ο κ. Τσαπλ στη Daily Mail. Συγκεκριμένα πρέπει να χτυπήσεις ελαφρά την κάθε κυψέλη και να πεις τα νέα.

Ο κύριος Τσαπλ είναι επικεφαλής μελισσοκόμος για περισσότερα από 15 χρόνια και φροντίζει 1 εκ. βασιλικές μέλισσες. Ο ίδιος έχει συνταξιοδοτηθεί πλέον, αλλά συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του, ως χόμπι. Ενώ ελπίζει πως ο νέος Βασιλιάς θα συνεχίσει να θέλει να διατηρήσει τα μελίσσια.


Το έθιμο μετρά εκατονταετίες και προέκυψε από την προκατάληψη πως αν δεν ενημερωθούν οι μέλισσες για τον θάνατο του ιδιοκτήτη τους, θα σταματήσουν να παράγουν μέλι. Πιστεύεται πως το έθιμο έχει κέλτικες ρίζες και είναι διαδεδομένο στην Αγγλία, στην Ουαλία, στην Ιρλανδία, στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, αλλά και σε περιοχές των ΗΠΑ.

Στην κέλτικη μυθολογία οι μέλισσας θεωρούνταν αγγελιοφόροι μεταξύ αυτού του κόσμου και του κόσμου των πνευμάτων. Ένας μύθος λέει πως οι μέλισσες δεν είχαν ενημερωθεί για το Γρηγοριανό ημερολόγιο κι έτσι δεν έκαναν μέλι την ημέρα των Χριστουγέννων. Τον 19ο αιώνα ο ποιητής John Greenleaf Whittier έγραψε το 1958 το ποίημα "Telling The Bees”.

Πηγή: womantoc.gr