Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόδρομος Προδρόμου

Από το 2013 ο αριθμός μαθητών που αναλογούν σε κάθε διορισμένο εκπαιδευτικό μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο με θέμα την αυξημένη στελέχωση στα σχολεία, τις καινοτομίες και τα αριθμητικά δεδομένα για τη σχολική χρονιά 2022-23, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη η δημόσια εκπαίδευση έχει επωφεληθεί.

«Στη διάρκεια της διακυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη, πέραν των πολύ μεγάλων επενδύσεων, εκατοντάδων εκατομμυρίων στα Πανεπιστήμια και στην εγκύκλιο εκπαίδευση, δηλαδή τη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση, έγιναν επενδύσεις ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «μέσα από συνεχή αύξηση, το μισθολόγιο για τους εκπαιδευτικούς έχει φτάσει το 2022 σε ύψος €752 εκατ. και προϋπολογίζεται σε €785 εκατ. το 2023, σε σύγκριση με €622 εκατ. που ήταν το 2018, δηλαδή αύξηση 26%». 

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, με πολύ γοργό ρυθμό αυξάνεται και η απασχόληση εκπαιδευτικών σε δημόσια σχολεία, Δημοτικά και Μέση Εκπαίδευση, σε όλη την Κύπρο.

«Ο αριθμός των εκπαιδευτικών αυξάνεται σταθερά, διαρκώς, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών είτε παραμένει ο ίδιος είτε και μειώνεται», είπε.

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες ακούγονται σχόλια, θέλω να υπενθυμίσω ότι τις αντικειμενικές εκτιμήσεις για τις ανάγκες και την πρόνοια για τον αριθμό εκπαιδευτικών που στέλνουμε στα σχολεία, ο αριθμός ο οποίος είναι συνεχώς αυξανόμενος, τις κάνουν με τεκμηριωμένο τρόπο στη βάση πάντοτε των αναγκών οι Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης του Υπουργείου, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω, στελεχώνονται ως επί το πλείστο από εκπαιδευτικούς», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στα σχολεία μας για ένα σύνολο 109.346 μαθητών και μαθητριών στα δημόσια σχολεία, απασχολούνται 13.975 εκπαιδευτικών. Δηλαδή μεταξύ 2018 και 2022 οι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία αυξήθηκαν κατά 9,4%, ενώ ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε κατά περίπου δυο χιλιάδες».

Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Παιδείας είπε, επίσης, ότι στα Δημοτικά από σύνολο 5.065 εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς ειδικής εκπαίδευσης το 2018, φτάσαμε σε 5.694 το 2022. Δηλαδή υπάρχει αύξηση 12,4%.

«Το διδασκαλικό προσωπικό στα Δημοτικά Σχολεία από 4.486 το 2018 αυξήθηκε σε 4.626, δηλαδή κατά 3% ενώ ο αριθμός των μαθητών παρέμεινε περίπου ο ίδιος, στις 50 χιλιάδες, με μια μικρή αύξηση 0,9%», σημείωσε. Δηλαδή, διευκρίνισε, «ενώ είχαμε 11,1 μαθητές ανά εκπαιδευτικό στα Δημοτικά το 2018, φέτος έχουμε 10,8 μαθητές. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Εκπαίδευσης έχουν αυξηθεί κατά 84%».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Προδρόμου, από το 2013 ο αριθμός μαθητών που αναλογούν σε κάθε διορισμένο εκπαιδευτικό μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση.

«Στη Μέση Εκπαίδευση έχουμε φτάσει φέτος να έχουμε 6,1 μαθητές/-τριες ανά εκπαιδευτικό, ενώ το 2018 είχαμε 7,1 μαθητές/-τριες ανά εκπαιδευτικό. Αυτό συνέβηκε διότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών στη Μέση Γενική Εκπαίδευση αυξήθηκε μεταξύ 2018 και 2022 κατά 6,4% την ώρα που ο αριθμός των μαθητών/-τριών μειώθηκε κατά 9,6%», είπε.

Αναφορά έκανε και σε σχόλια για τον αριθμό εκτάκτων εκπαιδευτικών, με σύμβαση, και συγκρίσεις με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι «πράγματι σε άλλες χώρες δεν έχουμε την ίδια αναλογία εκτάκτων». Ωστόσο, πρόσθεσε, «όλοι πρέπει να γνωρίζουν και γιατί συμβαίνει αυτό». Σύμφωνα με τον ίδιο «ο λόγος, ως γνωστόν, είναι κάποιες ιδιαίτερες ρυθμίσεις που έχουμε στην Κύπρο και δεν συναντώνται αλλού, σύμφωνα με τις οποίες ο χρόνος διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν μειώνεται κάθε όσο περνάει ο χρόνος, λόγω του λεγόμενου "βιολογικού παράγοντα"». 

Φέτος, λοιπόν, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, έχουμε στα Δημοτικά Σχολεία 5.694 εκπαιδευτικούς (συμπεριλαμβανόμενων εκείνων της Ειδικής) για 50.038 μαθητές/-τριες. Στην Προδημοτική 873 εκπαιδευτικούς -20 περισσότερες από πέρσι- για 12.803 μαθητές/-τριες. Στη Μέση Γενική Εκπαίδευση 6.699 εκπαιδευτικούς για 40.708 μαθητές/-τριες και στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση 709 εκπαιδευτικούς για 5.260 μαθητές/-τριες.

Επομένως, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, η προσπάθεια την οποία κάνει η Κυβέρνηση, η πολιτεία, για την στελέχωση των σχολείων δίνει συνέχεια περισσότερους εκπαιδευτικούς για τον ίδιο αριθμό παιδιών.

«Πολλά από τα σχόλια τα οποία ακούγονται καθημερινά, δεν εδράζονται σε έγκυρη πληροφόρηση», ανέφερε. Οι πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην εκπαίδευση, πρόσθεσε,  «δεν μπορεί να ικανοποιηθούν από ευκαιριακές δημόσιες παρεμβάσεις και σχόλια». Αναφέρθηκε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για Δημοτικό Σχολείο, για το οποίο έγινε λόγος δημόσια, ότι τέσσερα παιδιά είχαν μείνει εκτός σχολείου, «όμως την ίδια ώρα που διάβαζα αυτά τα πράγματα σε δημοσιεύματα, τα τέσσερα αυτά παιδιά φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο Επταγώνιας». «Αυτό είναι για να υπογραμμίσω το γεγονός ότι τα δημόσια σχόλια που γίνονται συχνά, δε στηρίζονται σε έγκυρη πληροφόρηση», συμπλήρωσε. 

Πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «στη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης από 42 σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε. που είχαμε στην αρχή, έχουμε φέτος περάσει συνολικά σε 174 σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε., δηλαδή ο αριθμός των σχολείων ΔΡΑ.Σ.Ε. έχει υπερτετραπλασιαστεί. Είναι κατά 314% περισσότερα».

Όπως ανέφερε, όσοι απασχολούνται στα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε. για εκπαιδευτικούς σκοπούς είναι κατά κανόνα εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ούτως άλλως στα επόμενα χρόνια αναλόγως της προτεραιότητας τους στους καταλόγους πρόκειται να διοριστούν.

Οι σχετικές συζητήσεις που γίνονται, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, έχουν να κάνουν με τις γενικές τάσεις στην απασχόληση.

«Το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία πέντε χρόνια απασχολεί περισσότερους εκπαιδευτικούς για τον ίδιο συνολικό αριθμό μαθητών ή και για λιγότερους. Με άλλα λόγια αναλογούν διαρκώς λιγότεροι μαθητές σε κάθε εκπαιδευτικό. Μακάρι, όπως είναι η επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, οι σχεδιασμοί, οι επιμορφώσεις και όλος ο προγραμματισμός που γίνεται, αυτές οι προσπάθειες να αποδίδουν, να βελτιώνονται τα αποτελέσματα, όπως επιδιώκουμε φέτος και για τη διδασκαλία, για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, όπως μαρτυρά η μείωση του ποσοστού των παιδιών που τελειώνει το δημοτικό στον κίνδυνο του λειτουργικού αναλφαβητισμού», σημείωσε.

Πέρσι, είπε ο κ. Προδρόμου, «είχαμε πέρσι μια μείωση».

«Μακάρι αυτή η προσπάθεια να αποδίδει. Τα σχόλια για μεγαλύτερους αριθμούς απασχόλησης, νομίζω ότι δεν προσθέτουν οτιδήποτε», πρόσθεσε.

Μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία

Για την ομαλή ένταξη, την εξοικείωση και την εκπαιδευτική πλαισίωση των μαθητών μεταναστευτικής βιογραφίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι εκείνο που πρέπει να κάνουν και γίνεται φέτος είναι η τεκμηριωμένη αξιολόγηση των προγραμμάτων και των δράσεων εκπαίδευσης και η καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση της σταδιοδρομίας αυτών των παιδιών «και όχι απλώς να επιζητούμε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών».

«Διότι αύξηση είχαμε συνεχώς και όλα τα προηγούμενα χρόνια και φέτος στον αριθμό των εκπαιδευτικών, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται πάντοτε με θετική επίδραση στα αποτελέσματα. Το κενό που υπάρχει εμφανίζεται στο σημαντικό μερίδιο των παιδιών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα ελληνομάθειας χωρίς να έχουν κατακτήσει την γλώσσα και τις βασικές εκείνες γνώσεις που να τους επιτρέπουν να φοιτούν κανονικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ που γίνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, πέραν των μισών από αυτά τα παιδιά που παρακολουθούν τα ειδικά προγράμματα για τους μαθητές μεταναστευτικής βιογραφίας, δεν φτάνουν στο επιθυμητό και το αναγκαίο επίπεδο γνώσης της γλώσσας», σημείωσε.

Για αυτό το σκοπό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, από φέτος πρέπει να γίνει συνείδηση ότι για να φοιτούν στο σχολείο και να επωφελούνται πρέπει να γνωρίζουν ελληνικά και αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει και στις οικογένειες.

Ειδική Εκπαίδευση

Όσον αφορά την ειδική εκπαίδευση και το ιδιαίτερο ζήτημα των σχολικών βοηθών συνοδών, ο Υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι το Υπουργείο διαθέτει και μπορεί να απασχολήσει σχολικούς βοηθούς για να ικανοποίηση τις ανάγκες που καταγράφονται.

«Θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε αυτές τις μέρες όσο να καταγραφούν τεκμηριωμένα όλες οι ανάγκες. Όπου χρειάζεται θα διατεθούν σχολικοί συνοδοί. Υπενθυμίζω ότι και φέτος λειτουργούμε στην βάση της νομοθεσίας με τα όσα προβλέπονται για την λειτουργία επαρχιακών επιτροπών και με τον ρυθμό με τον οποίοι αυτές μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτά τα θέματα. Αυτά είναι τα δεδομένα. Σχολικούς συνοδούς όμως θα έχουμε», σημείωσε.