Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κοινωνία

Θεαματική αύξηση ηλεκτρικών οχημάτων στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλματώδη αύξηση παρατηρείται το τελευταίο έτος στον αριθμό των εγγεγραμμένων οχημάτων στους δρόμους της Κύπρου. Οι καταναλωτές έβαλαν πλέον στις επιλογές τους και το ηλεκτρικό όχημα, καθώς η τεχνολογία του έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. 

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Γιάννης Νικολαϊδης, ανέφερε πως αυτή η αύξηση οφείλεται στην προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών για προώθηση της ηλεκτροκίνησης αλλά και στη βελτίωση της τεχνολογίας τους.

Στους δρόμους της Κύπρου είναι εγγεγραμμένα 1645 ηλεκτρικά οχήματα εκ των οποίων τα 845 αποκτήθηκαν μέσω των σχεδίων Προώθησης της Ηλεκτροκίνησης.

«Έχουμε δει για πρώτη φορά εγγραφή αριθμό οχημάτων που φθάνουν τους 700 – 800. Βλέπουμε τεράστια αύξηση σε συγκρίση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο παρελθόν υπήρχαν 15 – 20 εγγραφές οχημάτων», σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης.

Μεγάλη είναι πλέον και η γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων, αφού, πολλές είναι οι κατασκευάστριες εταιρείες που τα έχουν εντάξει στη φαρέτρα τους.

Παραμένει ακόμα αρκετά ψηλή η τιμή

Παρά την αυξημένη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων το τελευταίο διάστημα η τιμή τους παραμένει ψηλή, κάτι που κάνει δύσκολη την αγορά τους από τον μέσο αγοραστή.

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν νομοθετικούς εξαναγκασμούς μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών για να αυξήσουν τους αριθμούς πώλησης οχημάτων μηδενικών εκπομπών, που είναι το ηλεκτρικό όχημα», δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Μετά το 2035 οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να πωλούν οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων, γεγονός που θα βοηθήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις στη μείωση των τιμών τους.

«Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο ακριβά κατά 10,000 – 12,000 ευρώ από τα αντίστοιχα συμβατικά. Εμείς επεμβαίνουμε και καλύπτουμε αυτή τη διαφορά και ο καταναλωτής απολαμβάνει τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα όπως η μείωση τους κόστους για τη μετακίνηση», εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης.

Στο 144% των στόχων του 2022 οι εγγραφές ηλεκτρικών οχημάτων

Στόχος για το 2022 ήταν να εγγραφούν 1000 οχήματα, γεγονός που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο.

Το Σχέδιο Επιχορήγησης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών θα συνεχίσει και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και δεν προγραμματίζεται να μειωθούν τα ποσά που δίνονται ως βοήθεια στους καταναλωτές.