Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κοαπ

Η νέα προσέγγιση από το 2022 του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών είναι η συνεχής επαφή και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης Τύπου, στα γραφεία του Οργανισμού, ο Επίτροπος του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), Ανδρέας Κυπριανού. 

«Αυτή είναι η προσέγγιση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα βοηθήσει σίγουρα στην μείωση των ενστάσεων και των παραπόνων, ενώ θα συμβάλει στην πιο ορθή και δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων», είπε ο κ. Κυπριανού. 

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι κεντρικός στόχος του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) είναι να υλοποιήσει τις πολιτικές και τη στρατηγική του υπουργείου Γεωργίας για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. «Έχουμε επικεντρωθεί στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της γεωργικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής, και της μεταποίησης και για αυτό υπάρχουν σοβαρότατα προγράμματα στήριξης των νέων γεωργών», είπε ο κ. Κυπριανού.

Η έγνοια μας είναι να στηρίξουμε τους νέους γεωργούς, και αυτό πέρα από όλα τα προγράμματα στήριξης στα οποία δικαιούνται να συμμετέχουν οι νέοι γεωργοί, υπάρχει και το πρόγραμμα της «προίκας του νέου γεωργού», η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους γεωργούς να έχουν τα κεφάλαια που χρειάζονται ούτως ώστε να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους στο συγκεκριμένο τομέα, ανέφερε ο Επίτροπος.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι πολλά από τα προγράμματα που θα είναι στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 θα έχουν να κάνουν και με περιβαλλοντικές δράσεις και για αυτό ο ΚΟΑΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, θα προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης τον Οκτώβριο για ενημέρωση των γεωργών, για τα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που μπορούν να δοθούν σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στην παρούσα φάση γίνονται διεργασίες για την έγκριση των αιτήσεων που έχουν παραληφθεί, με ύψιστη προτεραιότητα τις αιτήσεις του Καθεστώτος 5.2. για «στήριξη επενδύσεων για αποκατάσταση γεωργικού δυναμικού», που είναι ένα από τα σημαντικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και εφαρμόζεται για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. 

Tο καθεστώς ενεργοποιήθηκε μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα στο καλοκαίρι του 2021, με σκοπό να συμβάλει στην στήριξη για αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού των πληγέντων γεωργών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, εντός του έτους έχουν καταβληθεί, για όλα τα Επενδυτικά Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης, 6 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να καταβληθούν άλλα περίπου 10 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί Μέτρα της Ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, και εντός του έτους έχουν καταβληθεί, για όλα τα Μέτρα της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, 4 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να καταβληθούν άλλα 3.5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Εντός του 2022 αναμένεται να προκηρυχθούν επιπλέον Μέτρα / Καθεστώτα της Αγροτικής Ανάπτυξης και των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης αναφέρθηκε ότι λόγω της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τομείς της γεωργοκτηνοτροφίας και της μεταποίησης αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, στη βάση και των ευρωπαϊκών οδηγιών είναι να αυξήσουμε τη δική μας παραγωγή. «Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, αλλά σίγουρα θα βελτιώσουμε την κατάσταση, εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο μετρό καλλιεργήσιμης γης, ώστε να μειωθεί σε κάποιο βαθμό η εξάρτηση μας από τις ξένες αγορές».

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, για τα καθεστώτα των Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων 10 και 11 έχουν καταβληθεί τους τελευταίους μήνες, 1,1 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, όπως αναφέρεται, βάσει Υπουργικών Αποφάσεων έχουν καταβληθεί 10,6 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 2.600 δικαιούχους. Πιο συγκεκριμένα ποσό 6 εκατομμυρίων ευρώ έχει καταβληθεί ως Μεταβατική Εθνική Ενίσχυση για Στήριξη των Κλάδων της Αιγοπροβατοτροφίας και Αγελαδοτροφίας σε 2.200 δικαιούχους. Ακόμη, ποσό 4,6 εκατομμυρίων ευρώ έχει καταβληθεί σε 370 δικαιούχους ως Κρατικές Ενισχύσεις με βάση προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου Covid-19 προς τους Χοιροτρόφους, Πτηνοτρόφους, Αγελαδοτρόφους και Κονικλοτρόφους.

Αναφέρεται επίσης, ότι το Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθούν σε περίπου 31.000 αγρότες περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 44 εκατομμύρια αφορούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όπως αναφέρεται, τα εν λόγω ποσά θα καταβληθούν μέσω του Καθεστώτος Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης και του Καθεστώτος Ενίσχυσης για Γεωργικές Πρακτικές Επωφελείς για το Κλίμα και το Περιβάλλον. Επιπρόσθετα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν σε  27.000 δικαιούχους μέσω του Μέτρου 13 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 που αφορά Στήριξη Περιοχών με Φυσικά ή άλλα Μειονεκτήματα.

Όσον αφορά τις κεφαλικές επιδοτήσεις, σημειώνεται ότι, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να καταβληθούν περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 900 δικαιούχους του Καθεστώτος Προαιρετικής Συνδεδεμένης Στήριξης Αιγοπροβάτων.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στη διοργάνωση του 6ου  Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού, που θα γίνει φέτος στα Λεύκαρα στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022, στο οποίο, όπως είπε, θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.  «Προβλέπω μια συγκλονιστική παρουσία του κόσμου και ένα μοναδικό σε ποιότητα και περιεχόμενο φεστιβάλ πολιτισμού. Από το πολιτιστικό κομμάτι, μέχρι την δυνατότητα οικογενειών να διασκεδάσουν με τα παιδιά τους και να δουν τα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου», ανέφερε.

«Θα υπάρχει ένα εξαιρετικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπου ο κόσμος μπορεί να διασκεδάσει, να τραγουδήσει, να χορέψει και να περάσει δύο όμορφες βραδιές», είπε.