Τηλεόραση Ραδιόφωνο
στελλα κυριακιδου


Σήκωσε μανίκια και προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας ενόψει πτώσης των θερμοκρασιών. Σήμερα, Πέμπτη (01/09), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως σε δύο προσαρμοσμένα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Με αφορμή την έγκριση του ΕΜΑ, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, φιλοξενήθηκε στα Νέα του ΑΝΤ1 και μίλησε για την παράδοση αυτών των εμβολίων στα κράτη μέλη, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας. Υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ορθής προετοιμασίας των κρατών μελών για αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου νέου κύματος, ενώ, την ίδια ώρα αποκάλυψε ότι δεν αποκλείεται μέσα στον Σεπτέμβρη να εγκριθεί και τρίτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό από τον ΕΜΑ.

Στέλλα Κυριακίδου – Ευρωπαία Επίτροπος

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία μας για τους επόμενους μήνες, φθινοπωρινούς και χειμερινούς, για αντιμετώπιση της πανδημίας. Σήμερα ο ΕΜΑ έχει δώσει δύο θετικές γνωματεύσεις οι οποίες αφορούν προσαρμοσμένα εμβόλια για μεταλλάξεις της Όμικρον

 

Η Ευρωπαία Επίτροπος εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την εν λόγω εξέλιξη, αφού, όπως η ίδια δήλωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση τήρησε τις υποσχέσεις που έθεσε από την αρχή αυτής της πανδημίας για άμεση και έγκαιρη αντίδραση στην αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν.

Στέλλα Κυριακίδου – Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία

Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα ως Επιτροπή, ώστε να εγκρίνουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και ευελπιστούμε ότι θα αρχίσουν οι παραλαβές στα κράτη μέλη από την επόμενη εβδομάδα

 

Μάλιστα, η κα Κυριακίδου υποστήριξε ότι ενδεχομένως μέσα στον Σεπτέμβρη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει θετική γνωμάτευση για άλλο ένα εμβόλιο που και πάλι θα είναι προσαρμοσμένο στη μετάλλαξη Όμικρον και θα χορηγείται ως ενισχυτική δόση.

Κατευθυντήριες οδηγίες στα κράτη μέλη θα σταλούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Τρίτη για όλες τις σχετικές λεπτομέρειες, καθώς και για έκδοση συστάσεων.

Έτοιμη για όλα η ΕΕ

Προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την έκβαση της πανδημίας τους επόμενους μήνες.

Στέλλα Κυριακίδου – Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία

Αυτό που έχουμε πει από την αρχή είναι πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση, να υπάρχει ετοιμότητα και να είμαστε προετοιμασμένοι… Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός αυτό έχουμε δει με την πανδημία

 

Έπειτα υποστήριξε ότι ευθύνη της ΕΕ, μεταξύ άλλων, ήταν να εξασφαλίσει τα εμβόλια, ώστε ο κάθε πολίτης να προχωρήσει με τον εμβολιασμό του και να θωρακίσει τον εαυτό του και τους γύρω του, ώστε να είναι και έτοιμος να αντισταθεί σε περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα και αυτό έπραξε.

Όσον αφορά την Ευλογιά των Πιθήκων, η κα Κυριακίδου σημείωσε ότι αν και οι αριθμοί παρουσιάζουν κάποια σταθεροποίηση και μια μικρή μείωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα. Ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά πως η πανδημία του κορωνοϊού επανάφερε στο προσκήνιο την ανάγκη σωστού χειρισμού όλων των θεμάτων που άπτονται της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στέλλα Κυριακίδου – Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία

Μέσα σε όλη τη δυσκολία με  την πανδημία μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά για διαφορετική αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται της υγείας

 

Όλα όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία στο βίντεο που ακολουθεί: