Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια

Πεζές περιπολίες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και με υπό κάλυψη αστυνομικούς, πτήσεις drones και άλλα μέτρα, επιστράτευσαν οι αρχές ώστε να καταφέρουν να είναι ένα βήμα μπροστά από τους εμπρηστές και να προλάβουν τα χειρότερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. 

Το τελευταίο τρίμηνο, οι αρχές εξέτασαν διεξοδικά μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, και κατάφεραν να οδηγήσουν τουλάχιστον οκτώ υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίων, στη βάση και των τεκμηρίων και μαρτυριών που είχαν καταφέρει να συλλέξουν. 

Μάλιστα στον τομέα της διερεύνησης δόθηκαν οδηγίες σε δύο Κλιμάκια της Αστυνομίας, όπως μεταβαίνουν σε περιοχές όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές και συλλέγουν τεκμήρια. 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, «η Αστυνομία στο πλαίσιο διερεύνησης τους τελευταίους 3 με 4 μήνες να αναφέρουμε ότι έχουμε διερευνήσει ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων πυρκαγιών που έχουν προκληθεί. Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν προκύψει 8 υποθέσεις οι οποίες έχουν διερευνηθεί και έχουν οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου με 5 συλλήψεις που έχουν σχέση με τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Υπήρξαν και 2 καταδίκες συγκεκριμένα στην μία υπόθεση στην επαρχία Λευκωσίας ένα πρόσωπο καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης δύο μηνών ενώ σε μία άλλη περιοχή στην ορεινή Λεμεσού ένα πρόσωπο το οποίο είχε συλληφθεί και παραδεχτεί 3 υποθέσεις τέτοιες βρίσκεται η υπόθεση αυτή στο κακουργιοδικείο Λεμεσού».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και να ενημερώνουν τις αρχές όταν εντοπίζουν εστίες ή διαπιστώνουν ύποπτες κινήσεις, αφού ακόμη συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες, και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών δεν έχει μειωθεί. 

«Ως εκ τούτου επισημαίνουμε ότι θα υπάρχει συνεχής παρουσία της αστυνομίας μέσω περιπολιακής κάλυψης κυρίως δασικών και αγροτικών περιοχών καθώς και στην λήψη μέτρων όσον αφορά στους παρανομούντες. Οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στα μέγιστα στην πρόληψη και στην διαλεύκανση υποθέσεων πρόκλησης πυρκαγιών λόγο αμέλειας ή κακόβουλα επικοινωνώντας με την γραμμή του πολίτη στο 1460 ή με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό», δήλωσε ο κύριος Ανδρέου. 

Όπως έχει ήδη μεταδώσει ο ΑΝΤ1, οι ανακριτές στο Αρχηγείο Αστυνομίας φαίνεται να βρήκαν ακόμα και κοινά χαρακτηριστικά σε κάποιες από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο τρίμηνο, όπως για παράδειγμα η ώρα, αφού πολλές εκδηλώθηκαν τις μεσημβρινές ώρες, αλλά και το ξέσπασμα πυρκαγιών σε ημέρες κατά τις οποίες πνέουν ισχυροί άνεμοι. 

Τα στοιχεία αυτά υποβοηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί εάν οι πυρκαγιές είναι κακόβουλες.