Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρκτικη δυο

Η θερμοκρασία στην περιοχή της Αρκτικής ανεβαίνει πολύ ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, από ό,τι εκτιμούσαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα σκανδιναβική μελέτη. Αυτό δείχνει ότι τελικά η Αρκτική είναι πιο ευαίσθητη και ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και ότι το φαινόμενο στην εν λόγω περιοχή συστηματικά έχει υποτιμηθεί από τα έως τώρα κλιματικά μοντέλα.

Οι ερευνητές από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Μίκα Ραντάνεν του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου στο Ελσίνκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Περιβάλλοντος «Communications Earth & Environment», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1979-2021 για την περιοχή εντός του Αρκτικού Κύκλου (που ορίστηκε ως Αρκτική).

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού ανέβαζε θερμοκρασία με μέσο ρυθμό 0,75 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, τουλάχιστον με τετραπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την υπόλοιπη Γη. Προηγούμενες μελέτες εκτιμούσαν ότι η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξανόταν με διπλάσιο έως τριπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μάλιστα, στον ευρασιατικό τομέα του Αρκτικού Ωκεανού, κοντά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και Νοβάγια Ζέμλια και στη θάλασσα Μπάρεντς, η άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, βρέθηκε να φτάνει έως τον 1,25 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, επτά φορές ταχύτερα από τον μέσο παγκόσμιο όρο. Η Αρκτική ανεβάζει ολοένα ταχύτερα θερμοκρασία όσο αυξάνεται η απώλεια των πάγων της.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα κλιματικά μοντέλα έχουν γενικά υποτιμήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική και τονίζουν την ανάγκη να μελετηθούν περισσότερο οι μηχανισμοί που εξηγούν το φαινόμενο στην περιοχή.

Το «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» στην Ανταρκτική μέχρι τέλος του έτους

Σε άλλα νέα, το βουλγαρικό ερευνητικό πλοίο "Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος" θα αποπλεύσει για την πρώτη του αποστολή στην Ανταρκτική στο τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ακαδημίας Πολεμικού Ναυτικού Μπόγιαν Μεντνικάροφ.

Η δήλωση αυτή έγινε στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας που διοργανώνει το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Ανταρκτικής και η Ένωση Νέων Ερευνητών του (Νότιου) Πόλου. Φιλοξενείται στο Ναυτικό Μουσείο της Βάρνας και ένα από τα βασικότερα σημεία της είναι το πλοίο που θα χρησιμοποιήσουν οι Βούλγαροι ερευνητές.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο καθηγητής Χρίστο Πιμπίρεφ, διευθυντής του βουλγαρικού ερευνητικού προγράμματος, υπενθύμισε ότι ένα σύγχρονο ερευνητικό εργαστήριο οικοδομείται στη βουλγαρική βάση στο νησί Λίβινγκστον. Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι πολύ πιο σημαντικό το γεγονός ότι οι Βούλγαροι ερευνητές θα έχουν ένα σκάφος, τη διαχείριση που οποίου έχει μια κοινοπραξία.

 Ο Μεντνικάροφ πρόσθεσε ότι οι επισκευές στο σκάφος κοντεύουν να ολοκληρωθούν και το πλοίο θα δοκιμαστεί και θα εξοπλιστεί. Υπενθύμισε ότι η σημαία του Βουλγαρικού Ναυτικού υψώθηκε στο σκάφος το καλοκαίρι του 2021 και ευχαρίστησε το Πολεμικό Ναυτικό για τη συνεργασία του.

Το παρθενικό ταξίδι θα ξεκινήσει από τη Βάρνα και μέσω Κωνσταντινούπολης, Καρθαγένης, Λας Πάλμας, Μπουένος 'Αιρες, Ουσουάια και Πορθμού του Ντρέικ θα καταλήξει στο νησί Λίβινγκστον, δήλωσε ο κυβερνήτης του πλοίου Νικολάι Ντανάιλοφ.

Δήλωσε ότι το πλήρωμα θα περιλαμβάνει 21 στρατιωτικούς και έναν στρατιωτικό γιατρό. Για τους δόκιμους που θα συμπεριληφθούν στο ταξίδι, η αποστολή θα έχει χαρακτήρα πρακτικής εκπαίδευσης.

Βουλγαρικό στρατιωτικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει περάσει από το Γιβραλτάρ, δήλωσε ο Ντανάιλοφ. Εξήγησε ότι το ταξίδι προς την Ανταρκτική θα διαρκέσει 40 με 50 ημέρες συμπεριλαμβανομένης της φόρτωσης και εκφόρτωσης. Το σκάφος αναμένεται να μεταφέρει στη βουλγαρική βάση σχεδόν 50 τόνους φορτίου, το οποίο θα εκφορτωθεί με βάρκες και σχεδίες σε μια ακτή χωρίς λιμάνι.

Οι προετοιμασίες του πληρώματος είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο Ντανάιλοφ. Πρόσθεσε ότι ο εξοπλισμός πάνω στο πλοίο επιτρέπει οι δραστηριότητες έρευνας να διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού.