Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αλιγιεφ ταταρ

Σοβαρή συμβολική πολιτική πράξη αλλά όχι αναγνώριση του ψευδοκράτους, αποτελεί ο χαρακτηρισμός από το Αζερμπαϊτζάν του Ερσίν Τατάρ ως «Προέδρου της δήθεν τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση του της χώρας, μετά την συνάντηση του Αζέρου Προέδρου, Ιλχάμ Αλίγιεφ και του κατοχικού ηγέτη, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο της Τουρκίας.

Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη, η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν με τον κατοχικό ηγέτη αλλά και για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης παρουσιάζοντας τον κ. Τατάρ ως Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έχει ήδη δώσει οδηγίες για διενέργεια διαβημάτων διαμαρτυρίας σε διάφορα επίπεδα, έτσι ώστε να μεταφερθεί η δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας για αυτή την εξέλιξη, ζητώντας την διόρθωσή της», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η αναγνώριση μιας κρατικής οντότητας δεν γίνεται με συμβολικές ενέργειες αλλά με ρητές πράξεις όπως το άνοιγμα πρεσβείας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, 541 του 1983 και κυρίως της παραγράφου τρία του ψηφίσματος 550 του 1984, που επαναλαμβάνει την έκκληση του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίζουν το δήθεν κράτος της «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει πως «με τη συγκεκριμένη αναφορά η αζέρικη πλευρά παραγνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, με την οποία επιδιώκει τη σύναψη θεσμικής σχέσης, μέσω υπογραφής συμφωνίας εταιρικής συνεργασίας για την υπογραφή της οποίας, ως γνωστόν, απαιτείται και η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αντίδραση υπήρξε και από την Κομισιόν, μετά από σχετικό ερώτημα.

«Ως ηγέτης κοινότητας μπορεί να έχει συναντήσεις και αυτό δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε. Όμως όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις και τη διεθνή πολιτική ενός κράτους μέλους μας, της Κύπρου, αυτή φυσικά ασκείται από Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο. 

Η διεξαγωγή των αγώνων της Ισλαμικής Αλληλεγγύης στην Τουρκία , στους οποίους όμως δεν συμμετείχε το ψευδοκράτος έδωσε την ευκαιρία στο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει την παρουσία του Τατάρ στο πλαίσιο της αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων.

Συμμερίζεται τις ανησυχίες του Αναστασιάδη η Φον ντερ Λάιεν

Σε απαντητική της επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμμερίζεται τις έντονες ανησυχίες του Προέδρου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.

«Επαναβεβαιώνει την υποστήριξη της ΕΕ προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαρωσίων, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν απαράδεκτη η όποια απόπειρα εποικισμού οιουδήποτε μέρους της πόλης από πρόσωπα, άλλα από τους νόμιμους κατοίκους της και ζητώντας τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.