Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος εσωτερικων νικος νουρης

Υπερβολικές θεωρεί ο Υπ. Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, τις αντιδράσεις σχετικά με την τοποθέτηση συρματοπλέγματος για την αποκοπή της ροής παράτυπων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές, μέσω Τουρκίας και κατεχομένων. Είπε επίσης ότι η Κύπρος, με 3.500 επιστροφές το πρώτο μισό του 2022, είναι η πρώτη χώρα στον ευρωπαϊκό χώρο σε επιστροφές, κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Αυτό ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε ότι έχει συναντηθεί και συνομιλήσει με τους κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων περιοχών. «Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των κοινοτήτων, έχουμε ανταλλάξει απόψεις, έχω εξηγήσει τις θέσεις μας και έχουμε διασαφηνίσει ότι δε χαρίζουμε σε κανέναν την ουδέτερη ζώνη», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι η ουδέτερη ζώνη δεν είναι κατεχόμενη γη, αλλά παραχωρήθηκε από την κυπριακή δημοκρατία στα Ηνωμένα Έθνη για να γίνεται διαχείριση της πράσινης γραμμής και σε αυτή υπάρχουν και κάτοικοι αλλά και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. «Όλοι αυτοί, μέσω της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση μέσα από καγκελόθυρες, όσες φορές χρειάζονται να διέλθουν τον φράκτη, φτάνει να υπάρχει λόγος που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη», τόνισε ο κ. Νουρής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι «υπάρχει τρόπος να μην υπάρχει συρματόπλεγμα, εάν η Τουρκία σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, όμως όσο η Τουρκία συνεχίζει τη συγκεκριμένη μεθοδολογία και μάλιστα με τέτοιους αριθμούς, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τοποθέτηση φυσικών εμποδίων σε όποιους χώρους κριθεί ότι χρειάζεται να τοποθετηθούν».

Αναφερόμενος γενικά στις ενέργειες που γίνονται για το μεταναστευτικό, είπε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην αποκοπή των ροών, όσο και στην επιστροφή παράτυπων μεταναστών.

«Σήμερα έχουμε αντιπροσωπεία από τη Γερμανία και αύριο από τη Γαλλία, οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν προθυμοποιηθεί να αποδεχθούν αριθμό μεταναστών για μεταγκατάσταση», είπε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας ότι οι επαφές με τις αντιπροσωπείες εστιάζουν στον αριθμό των ατόμων αυτών και στις διαδικασίες που θα λάβουν χώρα. Είπε, ακόμα, ότι έχουν αποσταλεί κατάλογοι για επιβεβαίωση 2.000 προσώπων στο Πακιστάν, προκειμένου να επιστρέψουν παράτυπο μετανάστες στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ αντίστοιχος κατάλογος με 700 άτομα έχει σταλεί στην κυβέρνηση του Βιετνάμ. «Είμαστε στη διαδικασία για να υπογράψουμε συμφωνία με μία χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, με την έλευση μεταναστών από την εντοπίζουμε σοβαρό πρόβλημα», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η ΕΕ ανταποκρίθηκε στα καλέσματα του Υπ. Εσωτερικών και αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα η χρηματοδότηση του προαναχωρησιακού κέντρου με €72 εκ., ενώ το Υπουργείο αναμένει ανάλογη θετική ανταπόκριση και στο αίτημα για χρηματοδότηση της μονάδας των 300 ειδικών αστυνομικών, που θα επανδρώσουν σημεία φύλαξης στην πράσινη γραμμή. Ο κ. Νουρής σημείωσε ακόμα ότι ο FRONTEX έχει αναλάβει εξολοκλήρου την κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων για τις επιστροφές μεταναστών.

Τέλος, ο Υπουργός ανέφερε ότι έγινε κατορθωτή η επιστροφή 3.500 μεταναστών τους πρώτους έξι μήνες του 2022, αριθμός που, όπως είπε, καθιστά την Κύπρο την πρώτη χώρα στον ευρωπαϊκό χώρο σε επιστροφές, κατ’ αναλογία πληθυσμού. Υπογράμμισε, όμως, ότι την ίδια περίοδο αφίχθηκαν στην Κύπο 13.000 αιτητές ασύλου.