Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αρχηγείο Αστυνομίας

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται κυριολεκτικά η ηγεσία της Αστυνομίας, με στόχο εντός Σεπτεμβρίου να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα που αφορούν τις κενές και κομβικής σημασίας θέσεις στα ανώτερα στρώματα της Δύναμης.

Στον στενό πυρήνα λήψεως αποφάσεων επικρατεί κυριολεκτικά αναβρασμός, μιας και το θέμα με τους Βοηθούς Αρχηγούς ταλανίζει την Αστυνομία εδώ και σχεδόν μια διετία. Παράλληλα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ηγεσία για μια σειρά θεμάτων δεν χωρούν εφησυχασμός, ενώ πολύ σημαντική είναι και η πίεση που δέχεται αναφορικά με  τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όλο το τελευταίο διάστημα, και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η ηγεσία της Δύναμης προέβαινε σε όλες τις ενέργειες που θα έλυναν τον γόρδιο δεσμό, και θα επέτρεπαν την πλήρωση τριών από τις τέσσερα συνολικά θέσεις Βοηθών Αρχηγών. 

Ήδη από τον Μάιο ο ΑΝΤ1 είχε αναφερθεί στις τεράστιες προκλήσεις που είχε να διαχειριστεί ο 2ος όροφος του Αρχηγείου, καθώς το όλο ζήτημα απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς και ισορροπίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο μόνος Βοηθός Αρχηγός στο παρόν στάδιο είναι ο Χριστόφορος Μαυρομμάτης, ο οποίος ωστόσο καλύπτει και τα καθήκοντα του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων, μετά την τοποθέτηση του Δημήτρη Δημητρίου ως Υπαρχηγού. Ενώ ήδη από τον Ιούνιο, άλλοι δυο Βοηθοί ολοκλήρωσαν τη θητεία τους στο Σώμα.

Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, έπρεπε αρχικά να διευκρινιστεί το καθεστώς και ο ρόλος του κ. Μαυρομμάτη, με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1 να αναφέρουν πως εδώ και λίγα 24ωρα, το ζήτημα έχει επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα. Με την απόφαση όπως παραμείνει στα καθήκοντα που ασκούσε προ της τοποθέτησης Δημητρίου, δηλαδή ως Βοηθός Αρχηγός Διοίκησης. Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την τελική επίλυση όλων των ανοικτών ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο κατάλογος των υποψήφιων νέων Βοηθών Αρχηγών έχει περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό, που θεωρείται δεδομένη η λήψη των τελικών αποφάσεων εντός Σεπτεμβρίου. Τέσσερα ονόματα «παίζουν» δυνατά για τρεις θέσεις, με δυο εξ’ αυτών να θεωρούνται και ως σχεδόν σίγουροι.


Οι δυο που έχουν λάβει σαφές προβάδισμα, και για τους οποίους η τοποθέτηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη είναι οι:

  • Χριστάκης Παπαδημητρίου: Νυν Αστυνομικός Διευθυντή Λάρνακας: (Το όνομα του «έπαιξε» κατά το παρελθόν και για τη θέση του Υπαρχηγού)
  • Ιάκωβος Ιωάννου: Διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου

Για την τρίτη εναπομείνασα θέση, προκρίνονται δυο ονόματα, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται κυριολεκτικά την υστάτη. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επικρατέστεροι είναι οι:

  • Γιαννάκης Γεωργίου: Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας
  • Μάριος Χριστοφίδης : Κατέχει θέση σε νευραλγική Υπηρεσία των σωμάτων Ασφαλείας

Δεδομένες οι ανακατατάξεις

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, οι όποιες αποφάσεις θα επιφέρουν εκ των πραγμάτων αλλαγές και σε άλλα νευραλγικά τμήματα της Αστυνομικής Δύναμης, μιας και οι νέοι Βοηθοί Αρχηγοί θα εγκαταλείψουν χαρτοφυλάκια που χρήζουν και αυτά με την σειρά τους πλήρωση.

Με μια ματιά στα ονόματα που φαίνεται να κερδίζουν την κούρσα διαδοχής, είναι ορατό το ενδεχόμενο δημιουργίας σημαντικών κενών, με αυτά των Αστυνομικών Διευθύνσεων Λάρνακας και Λευκωσίας να βρίσκονται σε περίοπτη θέση.

Όπως μετέδωσε από τις  14/02 ο ΑΝΤ1 σε σχέση με την πιθανή μετακίνηση του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας, Γιαννάκη Γεωργίου στον πρώτο όροφο του Αρχηγείου, επικρατέστερος για διαδοχή , είναι ο Πανίκος Σταύρου, ο οποίος ασκεί τώρα καθήκοντα Αστυνομικού Διευθυντή Μόρφου, ενώ για χρόνια υπηρετούσε στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Γιαννάκης Γεωργίου Πανίκος Σταύρου

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις και στα δυο αυτά μέτωπα είναι συντρέχουσες και αλληλοεπηρεαζόμενες, και τα επόμενα βήματα αναμένεται να είναι καθοριστικά τόσο στην «εικόνα», όσο και στην εν γένει λειτουργία της Δύναμης.