Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μήνας εξελίξεων, ανακατατάξεων και προκλήσεων χαρακτηρίζεται ο Μάιος για την Αστυνομική Δύναμη. Το δεύτερο σκέλος που αφορά την πλήρωση των κενών θέσεων της ηγετικής πυραμίδας βρίσκεται στην τελική ευθεία, εν μέσω ενός υποβόσκοντος «μουρμουρητού» για θέματα επιχειρησιακής επάρκειας.

Ήδη από τις 10 Ιανουαρίου ο ΑΝΤ1 είχε φέρει στο «φως» το  (σε δυο μέρη) πλάνο αναπροσαρμογής της ηγετικής πυραμίδας, το πρώτο σκέλος του οποίου έλαβε σάρκα και οστά με τον διορισμό του Δημήτρη Δημητρίου ως νέου Υπαρχηγού της Δύναμης.

Πλέον το βάρος πέφτει στα Ανώτερα στρώματα της Αστυνομίας, εκεί όπου μια εκ των τεσσάρων θέσεων Βοηθών Αρχηγών ψάχνει τον νέο της «ιδιοκτήτη». Η κατ΄ουσίαν προαγωγή Δημητρίου σε Υπαρχηγό, άφησε κενή τη θέση του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων. Με τον νυν Βοηθό Αρχηγό Διοίκησης, Χριστόφορο Μαυρομμάτη να καλύπτει προσωρινά το κενό, μέχρι την οριστική και τελεσίδικη απόφαση.

Σύμφωνα ωστόσο με καλά πληροφορημένες πηγές, το τελευταίο διάστημα ο κ. Μαυρομμάτης φαίνεται να έχει κερδίζει πόντους ως προς την κάλυψη των συγκεκριμένων καθηκόντων, με ορισμένους να προκρίνουν το ενδεχόμενο μόνιμης διατήρησης του στην εν λόγω θέση. Σε περίπτωση κατά την οποία αυτές οι απόψεις μετουσιωθούν σε πράξη, τότε η θέση που θα ψάχνει κάτοχο, θα είναι αυτή του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από τον νέο Βοηθό Αρχηγό, με δυο ονόματα να προκρίνονται έναντι άλλων. Συγκεκριμένα οι:

  • Γιαννάκης Γεωργίου (Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας)
  • Ιάκωβος Ιωάννου (Διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου)

Χωρίς να έχει «κλειδώσει» ο εκλεκτός, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται από τα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων, είναι ο Γιαννάκης Γεωργίου. Κάτι που αν επαληθευτεί, θα επιφέρει και αλλαγή στο νευραλγικό κομμάτι της ΑΔΕ Λευκωσίας.

Σε αυτό το σενάριο, το οποίο όπως πληροφορούμαστε βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, φαίνεται να έχει εντοπιστεί και ο διάδοχος του κ. Γεωργίου, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Πανίκο Σταύρου, νυν Αστυνομικό Διευθυντή Μόρφου.

Άλλες δυο θέσεις

Με το που βρεθεί η χρυσή τομή στην πιο πάνω εκκρεμότητα, στο Αρχηγείο θα πρέπει να επιλυθεί άλλος ένας «πονοκέφαλος», μιας και εντός Ιουνίου αποχωρούν από τα καθήκοντα τους, άλλοι δυο Βοηθοί Αρχηγοί. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι σχεδιασμοί βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο Ιούλιος σηματοδοτεί τη λήξη της θητείας του  Βοηθού Αρχηγού Εκπαίδευσης Γεώργιου Φράγκου, και του Βοηθού Αρχηγού Υποστήριξης, Πανίκου Αντωνίου.

Προ αυτών των εξελίξεων, ο σχεδιασμός που έχει ήδη εκπονηθεί, προνοεί όπως τη μια εκ των δυο θέσεων καταλάβει ο Μάριος Χριστοφίδης, σε περίπτωση βεβαίως κατά την οποία θα επιλεχθεί για θέση Βοηθού Αρχηγού κατά τις ανακατατάξεις Μαΐου, όπως αυτές αναλύθηκαν πιο πάνω.

Το όνομα του κ. Χριστοφίδη ακούγεται έντονα στα «πηγαδάκια» που έχουν από καιρό στηθεί, με τον ίδιο επί του παρόντος να κατέχει θέση σε νευραλγική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, και δη των σωμάτων Ασφαλείας.

Στο παρόν σημείο δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο διορισμού του Χριστάκη Παπαδημητρίου, νυν Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας, το όνομα του οποίου «έπαιξε» κατά το παρελθόν και για τη θέση του Υπαρχηγού.

Το ανακάτεμα της τράπουλας

Με δεδομένο πως ο Ιάκωβος Ιωάννου θα αποτελεί έναν εκ των νέων ενοίκων στους Βοηθούς Αρχηγούς της Δύναμης, αυτομάτως δημιουργεί κενό στο ΤΑΕ Αρχηγείου, μια υπηρεσία η οποία το τελευταίο διάστημα είναι επιφορτισμένη με αρκετά και σημαντικά ζητήματα. Μια παρατεταμένη διάρκεια αναζήτησης διαδόχου, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές, ότι θα είναι επιζήμια για την ομαλή λειτουργία του Τμήματος.

Ως εκ τούτου, φημολογείται έντονα το τελευταίο διάστημα, πως το «δακτυλίδι» για τη θέση του Διευθυντή του ΤΑΕ Αρχηγείου, θα δοθεί στον σημερινό Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, Παναγιώτη Κουντουρέσιη.  «Ανοικτό» όπως πληροφορούμαστε και για τον Ανδρέα Αγγελίδη, νυν Διευθυντή Τμήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού της Αστυνομίας

Αλλαγές τροχοδρομούνται ωστόσο και στη Λιμενική Αστυνομία το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς αποχωρεί ο Διοικητής του Σώματος, Ανδρέας Συμεού, με το shortlist της διαδοχής να περιλαμβάνει μόλις τρία ονόματα. Αυτά των:

  • Ανδρέα Αγγελίδη: Διευθυντή Τμήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού της Αστυνομίας
  • Γιώργου Χίνινου: Βοηθού Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας
  •  Κλείτου Ερωτοκρίτου:  Βοηθού Αστυνομικού  Διευθυντή Λεμεσού 

Και στο βάθος «μουρμούρα»

Οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ανωτέρω ανοικτά ζητήματα, αποτελούν σταυρόλεξο για γερούς λύτες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, ζητούμενο δεν είναι μόνο η διατήρηση των ένθεν και ένθεν ισορροπιών, η εύρυθμη λειτουργία όλων των Τμημάτων της Δύναμης, αλλά και μια υποβόσκουσα «μουρμούρα» που ξεκινά από τα κάτω προς τα πάνω.

Ήδη το τελευταίο διάστημα φουντώνουν οι φωνές για παραγκωνισμό των αστυνομικών της πρώτης γραμμής, τόσο σε επίπεδο στελέχωσης, όσο και σε επίπεδο που αγγίζει «τα όρια της αδιαφορίας και του παραγκωνισμού». 

Αυτές ακριβώς οι εκφράσεις φτάνουν όλο και πιο συχνά στα ψηλά στρώματα της Δύναμης, με αρκετούς μάλιστα να θεωρούν πως αν δεν βρεθούν τάχιστα λύσεις και χρυσές τομές, θα αποτελεί μια βραδυφλεγή «βόμβα» με ορατό το ενδεχόμενο έκρηξης.