Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρυχου

Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος, από την ηρωϊκή θυσία ενός ολόκληρου τάγματος, που δεν δείλιασε μπροστά τις υπέρτερες πάνοπλες τουρκικές δυνάμεις. 


Το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των 58 παλληκαριών του 256 Τάγματος πεζικού, που έπεσαν ηρωϊκώς μαχόμενοι ή αγνοούνται, υπέρ πίστεως και πατρίδος, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ευρύχου. 


Στην πρώτη γραμμή του πυρός, το 256 τάγμα πεζικού, τον μαύρο Ιούλιο του 74 έδωσε πολλές και άνισες μάχες με τον πάνοπλο τούρκο εισβολέα: Σε Λεύκα, Ελιά, Αγριδάκι, Καραβά και Λάπηθο. 
Στις 6 Αυγούστου, και ενώ ήταν σε ισχύ εκεχειρία, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την τουρκική προέλαση στην περιοχή Καραβά και Λαπήθου. 


Λίγο από πριν το μεσημέρι διατάχθηκαν να υποχωρήσουν και να εγκατασταθούν στη γραμμή Βασίλειας - Βαβυλά. Εκεί έπεσαν σε φονική ενέδρα. 

«Η αντίσταση του 256 τ.π. απέναντι στον τούρκο εισβολέα, έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα, για να καθοδηγεί στον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος. Για να ενδυναμώνει την πίστη και την εθνική μας συνείδηση», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος. 

Μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε τρισάγιο, στο μνημείο των 58 ηρώων στο πρώην στρατόπεδο του Μάρκου Δράκου, στην παρουσία συγγενών, συμπολεμιστών και εκπροσώπων κομμάτων. 

«Σαράντα εννέα (49) από τους 58 ηρωϊκούς συμπολεμιστές μας, θυσιάστηκαν μαχόμενοι στη μάχη μακελειό της 6ης Αυγούστου 1974, στον Καραβά και την Λάπηθο», σημείωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιζώντων 256 ΤΠ Μιχάλης Πηλαβάκης. 

Της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων και έγινε κατάθεση στεφάνων για όλα τα παλληκάρια που έπεσαν πολεμώντας τον βάρβαρο εισβολέα, στο μνημείο που ανήγειρε ο σύνδεσμος επιζώντων πολεμιστών του 256.