Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σηκώνει το γάντι ο Υπουργός Υγείας και τοποθετείται για τις παραπομπές ασθενών σε ιατρούς και νοσηλευτήρια εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενώ απαντά και στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν εναντίον του Υπουργείου τα τελευταία εικοσιτετράωρα. 


 «Τα πάντα τηρούνται με διαδικασίες. Αυτές οι διαδικασίες έχουν ελεγχθεί και από τον εσωτερικό ελεγκτή του κράτους και από τον Γενικό Ελεγκτή πολλές φορές, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 


Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας έγιναν στην Λετύμπου της Πάφου, όπου ήταν ο κύριος ομιλητής στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πέντε ηρώων της κοινότητας, Παναγιώτη Δημητρίου, Ανδρέα Χρυσοστόμου, Ανδρέα Λάρδου, Ανδρέα Μιχαήλ και Σωτηρίου Μαραθεύτη. 


Λίγο αργότερα εκδόθηκε και γραπτή ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας για το θέμα, για σκοπούς αποκατάστασης της αλήθειας, όπως αναφέρεται ενδεικτικά. 
«Το Υπουργείο Υγείας σε προτάσεις που υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2023, συμπεριέλαβε πρόνοιες ύψους 18 εκ. ευρώ για τους επιδοτούμενους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, 25 εκ. ευρώ για αποστολές ασθενών στο εξωτερικό και 80 εκ. ευρώ για φάρμακα που εγκρίνονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ). Τα ποσά αυτά αποτελούν εκτίμηση στη βάση πραγματικών δαπανών προηγούμενων χρόνων για σκοπούς προϋπολογισμού.», ανέφερε το Υπουργείο Υγείας. 

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Υγείας, έχουν αποσταλεί πέντε επιστολές προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, στις οποίες επισυνάπτονταν οι κατάλογοι φαρμάκων που είχαν υποβληθεί ως αιτήματα στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων. Μέσω των επιστολών αυτών το Υπουργείο είχε ζητήσει επανειλημμένα αξιολόγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων. 

 «Στόχος μας είναι να εξυπηρετούμε τους ασθενείς και να βρίσκουμε λύσεις εκεί που πιθανόν να μην δίνονται λύσεις από το σύστημα τη συγκεκριμένη στιγμή. Και θεωρώ ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υγείας πρέπει να τα λύσουμε, όπως τα λύναμε τον τελευταίο καιρό με διάλογο και όχι με δημοσιεύματα στον Τύπο.», επισήμανε ο κ. Χατζηπαντέλα. 

Παράλληλα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως μετά την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, και έπειτα από συντονισμένες ενέργειες με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, οι ασθενείς παραπέμπονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια για υπηρεσίες που δεν παρέχονται μέσω του συστήματος υγείας. 

«Οι παραπομπές στο εξωτερικό, αφορούν πολύπλοκα και δύσκολα περιστατικά τα οποία χρήζουν πολυθεματικής ομάδας ή και εξειδικευμένης εμπειρίας και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.», σημείωσε το Υπουργείο Υγείας. 

Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει πως από το 2016 έως το 2020 οι εγκρίσεις της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων αφορούσαν μόνο αιτήματα από γιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ από το 2021 οι αιτήσεις γίνονται από ιατρούς οι οποίοι είναι συμβαλλόμενοι με το ΓεΣΥ