Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ευλογιά των πιθήκων

Σε τρία αυξήθηκαν τα θετικά περιστατικά της Ευλογιάς των Πιθήκων στην Κύπρο, θέτοντας εκ νέου σε επιφυλακή το Υπουργείο Υγείας. 

Τα δύο νέα περιστατικά αφορούν σε άνδρες ηλικίας 20 και 30 ετών, οι οποίοι αφίχθηκαν πρόσφατα στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Αφού παρουσίασαν εξανθήματα, μετέβησαν σε νοσοκομείο όπου μετά από μοριακή εξέταση εντοπίστηκαν θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων. 

Όπως δήλωσε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου

Σίγουρα παρακολουθούνται συνεχώς τα δεδομένα σε σχέση με την Ευλογιά των Πιθήκων. Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα. Η κατάσταση της υγείας τους σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς είναι καλή 

Σε συναγερμό τέθηκε ξανά και η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, η οποία κατάφερε να εντοπίσει και να ενημερώσει όλες τις στενές και τις περιστασιακές επαφές των θετικών ατόμων. 

Με την Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου να αναφέρει ότι

Έχει ολοκληρωθεί και για αυτό αύριο θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί εφόσον το επιθυμούν οι οικείοι και μετά οι επαγγελματίες υγείας θα εμβολιαστούν 

Τα περιστατικά νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου αναφοράς, για σκοπούς παρακολούθησης και περαιτέρω αξιολόγησης της κατάστασης τους. 

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, εάν η κατάσταση τους διατηρηθεί σε καλά επίπεδα τότε θα μεταφερθούν στο Κέντρο Αποκατάστασης EDEN, στην Τερσεφάνου, μέχρι να επουλωθούν τα εξανθήματα τους, ώστε να μπορέσουν να αποδεσμευτούν. 

Ξεπέρασαν τις 26.000

Ο πλανήτης σχεδόν στην ολότητα του κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα από την εξάπλωση της Ευλογίας των Πιθήκων. 

Ογδόντα και πλέον χώρες καταγράφουν κρούσματα της νόσου, με τον αριθμό να ξεπερνά τις 26 χιλιάδες ενώ τρεις χώρες εκτός Αφρικής μετρούν και θύματα. 

Πρόκειται για την Βραζιλία, την Ισπανία και την Ινδία. 

Το 40% των θετικών ατόμων διαμένουν σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ήδη κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία, καθώς καταγράφουν περισσότερα από 6.000 περιστατικά.