Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρχιεπισκοπος μακαριος

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Γεννηθείς στο χωριό Παναγιά της Επαρχίας Πάφου, στις 13 Αυγούστου 1913, ο Μιχαήλ Μούσκος εντάσσεται το 1926 ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Κύκκου.

Το 1948, αφού αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης εκλέγεται Μητροπολίτης Κιτίου και δυο χρόνια αργότερα το 1950, στην ηλικία των 37 ετών, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Υπήρξε ο πολιτικός αρχηγός του αγώνα της ΕΟΚΑ, με το ψευδώνυμο «ΓΕΝΙΚΟΣ». Το 1957 εξορίστηκε από τους βρετανούς στις Σεϋχέλλες.

Στις πρώτες Προεδρικές Εκλογές του 1960, επικράτησε του ανθυποψηφίου του Ιωάννη Κληρίδη με ποσοστό 66,29%.

Ανακοινώσεις τιμώντας τη μνήμη του εξέδωσαν κοινοβουλευτικά κόμματα.

ΑΚΕΛ

«Ο Μακάριος σφράγισε την Ιστορία της πατρίδας μας γιατί ταύτισε ανά το παγκόσμιο το όνομα του με την ίδια την Κύπρο και τον λαό της. Αγαπήθηκε όσο κανείς άλλο από τον λαό της Κύπρου και ταυτόχρονα, πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος από τους εχθρούς της Κύπρου».

ΔΗΚΟ

«Το μεγαλείο του μένει για πάντα βαρύ και ασήκωτο καθώς αποτυπώθηκε βαθιά πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο Εθνάρχης Μακάριος σφράγισε με τον αγώνα του τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης μας ιστορίας».

ΕΔΕΚ

«Ο σεβασμός έναντι της τεράστιας παρακαταθήκης του Εθνάρχη Μακαρίου προς τον κυπριακό ελληνισμό επιβάλλει την συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας, επιστροφή όλων των προσφύγων, προάσπιση και ενδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΔΗΠΑ

«Στάθηκε με όλο του το σθένος απέναντι στις προσπάθειες διχοτόμησης της Κύπρου, επέλεξε τον ιστορικό συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους, ήταν ηγέτης διεθνούς εμβέλειας που έχαιρε σεβασμού και εκτίμησης από εχθρούς και φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο».

Κίνημα Οικολόγων

«Αναδείχθηκε μέσα από τον κυπριακό αγώνα για την ελευθερία της μικρής πατρίδας του, ως ένας από τους κορυφαίους ηγέτες - σύμβολα για την αποτίναξη του αποικοικρατικού ζυγού, των υπόδουλων λαών στην υφήλιο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν μόλις 64 ετών, όταν στις Αυγούστου του 1977 άφησε την τελευταία του πνοή μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου.