Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτιου

Χρειάζεται πολλή δουλειά για να επαναφέρουμε το θέμα των αγνοουμένων στη σωστή του διάσταση, γιατί είναι ανθρωπιστικής και όχι πολιτικής φύσεως, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, καλώντας τους απόδημους να συνεχίσουν τον αγώνα ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να συνεργαστεί και να υποδείξει τους τάφους των αγνοούμενων μας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, που συνεχίζεται στη Λεμεσό, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τους απόδημους μας για την προβολή του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων αφού, όπως είπε, βλέπει πως υπάρχει ευαισθησία σε όλες τις χώρες και οργανώσεις, ακόμα και στη νέα γενιά.

«Στόχος δεν είναι να μάθουμε εμείς ή εσείς περισσότερα για τους αγνοούμενους μας, ξέρουμε. Το θέμα είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, τον κόσμο και τη νέα γενιά εκτός συνόρων και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων», είπε και τόνισε ότι «δεν γίνεται 48 χρόνια μετά να έχουμε ακόμη αγνοούμενους, αυτό είναι ανεπίτρεπτο».

Την ίδια ώρα διερωτήθηκε γιατί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά από τη διεθνή κοινότητα, η οποία δεν αντέδρασε και δεν αντιδρά το ίδιο για την Κύπρο, όπως με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν μπορεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, να έχουν αγνοούμενους και να γίνεται ολόκληρο θέμα γι αυτούς και τις δολοφονίες και να στήνουν Διεθνή Δικαστήρια», είπε και πρόσθεσε πως «εμείς καταδικάζουμε και τις δολοφονίες και τις ομαδικές εκτελέσεις, αλλά τι γίνεται με την Κύπρο;». Το 1974, συνέχισε, είχαμε μαζικές εκτελέσεις, δολοφονίες παιδιών, βιασμούς, αλλά δεν είδαμε τη διεθνή κοινότητα ή τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων να έχουν αυτήν την ευαισθησία.

Ο κ. Φωτίου διαμήνυσε πως σήμερα, αν υπάρχει κάτι που μπορούν όλοι να κάνουν για το θέμα των αγνοουμένων, είναι η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και η ενημέρωση, μέσω και των αποδήμων μας, για το πρόβλημα και ο επηρεασμός χωρών, όπως οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Αυστραλία, ώστε να πιεστεί η Τουρκία να δώσει στοιχεία.

Χρειάζεται, υπέδειξε, πολλή δουλειά για να επαναφέρουμε το θέμα των αγνοουμένων στη σωστή του διάσταση, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανθρωπιστικό θέμα και όχι πολιτικής φύσεως, γι αυτό και η κατοχική δύναμη έχει υποχρέωση να συνεργαστεί μαζί μας, με τη ΔΕΑ, με την διεθνή κοινότητα για να επιλύσουμε ένα θέμα που βασανίζει τόσες πολλές οικογένειες».

Ο Επίτροπος Προεδρίας κάλεσε τους απόδημους να συνεχίσουν τον αγώνα και σημείωσε ότι, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επίσκεψης Αμερικανών Γερουσιαστών στο νησί και η επαναφορά του ζητήματος του αμερικανικού νόμου για τους πέντε Αμερικανούς αγνοούμενους της Κύπρου (PSEKA Law), ο οποίος θεσπίστηκε το 1993 και επέτρεψε, το 1995,  τον εντοπισμό των οστών μόλις ενός, του 17χρονου Ανδρέα Κασάπη.

Ενημέρωση για το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων έγινε από τον εκπρόσωπο της Ε/κ πλευράς, Λεωνίδα Παντελίδη, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τους αργούς ρυθμούς διερεύνησης των υποθέσεων, που αν συνεχιστούν έτσι, όπως είπε, «θα μας πάρει δεκαετίες για να τελειώσουμε».

Σύμφωνα με τον κ.Παντελίδη, από τους περίπου 2.000 αγνοούμενους, Ε/κ και Τ/κ, έχουν εντοπιστεί οστά 1.200 ατόμων και έχουν ταυτοποιηθεί 1.030, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σταθερή πτωτική τάση στον εντοπισμό οστών, εκτός από την φετινή χρονιά.

«Πέρσι είχαμε επιτυχία στις ανασκαφές 8% και φέτος έχουμε μέχρι στιγμής 28% επιτυχία και αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε εντείνει τις έρευνες μας », είπε και υπέδειξε ότι υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους που, ωστόσο, το κατοχικό καθεστώς δεν έχει επιτρέψει ακόμη τις έρευνες. Το πρόβλημα, ανέφερε, είναι ότι ο ρυθμός είναι αργός και καθώς «μας υπολείπονται περίπου 950 άτομα και με τους ρυθμούς αυτούς, θα μας πάρει δεκαετίες για να τελειώσουμε».

Κάλεσε τέλος τους απόδημους μας να βοηθήσουν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, καθώς υπάρχουν Τ/κ, ιδιαίτερα σε Μ.Βρετανία και Αυστραλία, οι οποίοι έφυγαν από την Κύπρο το 1974, που πιστεύεται πως έχουν πληροφορίες και μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό αγνοουμένων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, είπε πως, δυστυχώς, έχουν περάσει 16 χρόνια από την έναρξη των εργασιών της ΔΕΑ και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το έργο της.

«Δεν μηδενίζουμε το έργο, το εκτιμούμε και προσπάθεια είναι να σταθούμε δίπλα τους και να βοηθήσουμε,  όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τους ρυθμούς που κινείται η διαδικασία της ΔΕΑ», είπε.

Καθώς περνούν τα χρόνια και οι πληροφορίες φθίνουν, συνέχισε, ίσως κάποιοι αγνοούμενοι να εντοπιστούν σε 20 και 30 χρόνια, ίσως και ποτέ και εξέφρασε τη θέση πως «Ηνωμένα Έθνη και  ΔΕΑ απέτυχαν να εξασφαλίσουν την ειλικρινή συνεργασία των εμπλεκομένων μερών».

«Υπάρχουν οι πληροφορίες και ξέρει η τουρκική πλευρά πού έθαψε δικούς μας και πού μετακίνησαν οστά από μεγάλους ομαδικούς τάφους», είπε ο κ. Σεργίδης και κάλεσε τους απόδημους μας να επηρεάσουν τις ηγεσίες των χωρών όπου ζουν, ώστε να πιεστεί η Τουρκία να συνεργαστεί.

Κατά τη σημερινή μέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, μίλησε σε κλειστή συνεδρία ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς , αντιστράτηγος  Δημόκριτος Ζερβάκης, ενώ παρουσιάστηκε η ταινία «Κερύνεια, μία κατεχόμενη ευρωπαϊκή πόλη» που δημιουργήθηκε από Δήμο Κερύνειας σε συνεργασία με Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.

Οι απόδημοι μας μεταβαίνουν αργότερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.