Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παγκοσμιο συνεδριο διασπορας πομακ

Το Κυπριακό, η ενέργεια αλλά και τα θέματα της διασποράς απασχόλησαν τις σημερινές εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, που πραγματοποιείται για δεύτερη μέρα στη Λεμεσό. 

Από το βήμα του συνεδρίου αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων αναφέρθηκαν στην κρισιμότητα των στιγμών για το εθνικό θέμα και υπέδειξαν την ανάγκη ενότητας για αντιμετώπιση των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας. 

Να αφήσουμε τις οποιεσδήποτε διαφορές και να αποφύγουμε τις ίντριγκες για το καλό του τόπου, ήταν το μήνυμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Θα πρέπει η πολιτική ηγεσία, το σύνολο των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, παρά τις οποιεσδήποτε διαφορές, να αποφεύγουμε ίντριγκες μεταξύ μας, να στέλνουμε το μήνυμα ότι εμείς είμαστε τα θύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και εμείς, πρώτοι και πάνω από όλους, θέλουμε την επανένωση της πατρίδας μας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης , έκανε λόγο για πρωτοφανείς προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας, χωρίς ανάλογες αντιδράσεις από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων μας. 

Και αυτό είναι εξόχως ανησυχητικό, αφού είναι πολύ κατώτερες, περισσότερο λεκτικές και ρητορικές οι αντιδράσεις, είναι εδώ που πρέπει όλοι να αναζητήσουμε πως μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην προσπάθεια μας να ενεργοποιήσουμε τον διεθνή παράγοντα και τους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να ανακοπούν αυτές οι πρωτοφανείς ενέργειες της Τουρκίας 

Για θλιβερή πραγματικότητα στο εθνικό θέμα μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος κάλεσε του απόδημους να κινητοποιηθούν στις χώρες όπου διαμένουν και να εντείνουν τα προσπάθειες προς κάθε επίπεδο. 

Επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, να εργαστούμε με ενότητα, ομοψυχία και συλλογικότητα, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής, προς την κατεύθυνση επανένωσης της πατρίδας μας, πρέπει αυτή η διεκδικητική στρατηγική να αξιοποιεί το γεγονός ότι είμαστε το μόνο νόμιμα αναγνωρισμένο κράτος στο νησί και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μηνύματα ενότητας έστειλαν με τη σειρά τους και οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ και των Οικολόγων. 

Στο πλαίσιο των εργασιών, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν, εξάλλου, για το θέμα των υδρογονανθράκων και την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης από την υπουργό ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, η οποία αναφέρθηκε στη θετική κινητικότητα γύρω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

 Από την έναρξη της πανδημίας έγιναν στην κυπριακή ΑΟΖ εργασίες ύψους 200 εκ. δολαρίων. Γίνονται τώρα σεισμικές εργασίες τόσο στο τεμάχιο 10 όσο και στο τεμάχιο 5 της ΑΟΖ, ώστε να εντοπιστούν οι ακριβείς ποσότητες. Είναι πολύ σημαντικό οι ποσότητες που έχουν εντοπιστεί στο 12 να συμπληρωθούν με πρόσθετες επιβεβαιωμένες ποσότητες, τόσο για τις επενδύσεις όσο και για τις υποδομές που πρέπει να γίνουν για τη μεταφορά αερίου στην Αίγυπτο, ή τις υποδομές στην Κύπρο, αλλά και για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνονταν και οι παρεμβάσεις της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας Ζέττας Μακρή με θέμα τα ελληνικά ομογενειακά σχολεία, καθώς και η ενημέρωση των συνέδρων, από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για θέματα εξωτερικής πολιτικής.