Τηλεόραση Ραδιόφωνο
uniper

Η γερμανική κυβέρνηση θα αποκτήσει μερίδιο 30% στον ενεργειακό γίγαντα Uniper στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης για τη θωράκισή του από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η εταιρεία την Παρασκευή.

Το σχέδιο «περιλαμβάνει μια αύξηση κεφαλαίου ύψους περίπου 267 εκατομμυρίων ευρώ (271 εκατομμύρια δολάρια) με τιμή έκδοσης 1,70 ευρώ ανά μετοχή», η οποία θα οδηγήσει σε «συμμετοχή του (κράτους) στην Uniper σε ποσοστό περίπου 30%», ανέφερε η Uniper σε ανακοίνωσή της.

Ο όμιλος θα επωφεληθεί από ένα δημόσιο δάνειο ύψους «έως 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ» σε υποχρεωτικά μετατρέψιμα ομόλογα που θα μετατραπούν τελικά σε μετοχές.

Προβλέπεται επίσης αύξηση της πιστωτικής γραμμής που διαθέτει η εταιρεία μέσω του δημόσιου δανειστή KfW από δύο σε εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η Uniper.

«Η Uniper είναι μια εταιρεία ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και για τον ενεργειακό εφοδιασμό των πολιτών μας», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση.  

Η Uniper δήλωσε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει έναν γενικό μηχανισμό για όλους τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, ώστε να μετακυλήσουν το κόστος αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου στους καταναλωτές από την 1η Οκτωβρίου.

Το μέτρο αυτό, το οποίο ζητούσε εδώ και καιρό ο ενεργειακός κολοσσός, θα μπορούσε να προκαλέσει εκρηκτική αύξηση των λογαριασμών φυσικού αερίου της χώρας, μια εξέλιξη που ο Σολτς δεσμεύτηκε να μετριάσει με κυβερνητικά μέτρα.

Οι κινήσεις της Μόσχας να περιορίσει τις προμήθειες προς τη Γερμανία από τα μέσα Ιουνίου ανάγκασαν την Uniper να στραφεί στην ακριβότερη  αγορά φυσικού αερίου για την προμήθεια των πελατών της, με αποτέλεσμα ο ενεργειακός όμιλος να επιβαρυνθεί με το επιπλέον κόστος.

Ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, η Uniper αποτελεί βασικό τμήμα της ενεργειακής υποδομής της Γερμανίας και τον μεγαλύτερο διαχειριστή αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να γεμίσουν οι αποθήκες ενόψει του χειμώνα, η ανεπαρκής προσφορά ανάγκασε επίσης την Uniper να αποσύρει αέριο από τις δικές της δεσμευμένες αποθηκευτικές δυνατότητες.

Ο όμιλος υπέβαλε αίτημα διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνηση στις 8 Ιουλίου. Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ της Uniper, της γερμανικής κυβέρνησης και της φινλανδικής μητρικής εταιρείας Fortum.