Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πανεπιστημιο κυπρου

Μπορεί το άγχος των Παγκύπριων Εξετάσεων και των αποτελεσμάτων τους να έχει λάβει τέλος, ωστόσο μια νέα διαδικασία καλούνται να ακολουθήσουν οι νεαροί, απερχόμενοι φοιτητές το επόμενο διάστημα. Βήμα πρώτο; Η κράτηση της θέσης τους και για όσους το επιθυμούν η αίτηση για εισδοχή με τη δεύτερη κατανομή ή με τα ειδικά κριτήρια.

Για τον αριθμό των φοιτητών που θα υποδεχτεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για το ζήτημα της στέγασης αλλά και των διαδικασιών εισδοχής μίλησε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Φοιτητικών Σπουδών και Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μενέλαος Μενελάου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του οι θέσεις που έχουν προσφερθεί ανέρχονται περίπου στις 1,725, ενώ όπως κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναμένεται να υποδεχτεί γύρω στις 1,350 φοιτητές.

Οι διαδικασίες, όπως υποστήριξε και ο κ. Μενελάου προχωρούν ομαλά, ενώ αρκετοί φοιτητές έχουν ήδη προχωρήσει στην κράτηση της θέσης τους, ωστόσο χρειάζεται ακόμη κάποιος καιρός για να ξεκαθαρίσει η εικόνα αφού πολλοί αναμένουν τα αποτελέσματα των Πανεπιστημίων της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία κράτησης θέσης γίνεται ηλεκτρονικά ενώ η προθεσμία λήγει στις 26 Ιουλίου στη 13:00 το μεσημέρι, ημέρα κατά την οποία εκπνέει το χρονοδιάγραμμα και για την υποβολή ενδιαφέροντος αναφορικά με τη δεύτερη κατανομή.

Τώρα, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος φοιτητής περάσει σε άλλο δημόσιο πανεπιστήμιο της επιλογής του και επιθυμεί να φοιτήσει σε αυτό, οφείλει να ακυρώσει τη θέση που κράτησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού σχετικός κανόνας απαγορεύει την ταυτόχρονη φοίτηση σε δημόσια πανεπιστήμια.

Να αναφέρουμε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχεται κάποιες εκατοντάδες φοιτητές μέσω της δεύτερης κατανομής, μέχρι ωσότου συμπληρωθούν οι 1.350 περίπου που δέχεται κάθε χρόνο.

Πάντως, σχεδόν κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μπαίνουν 1,350 περίπου φοιτητές ενώ αποφοιτούν περίπου 1,000.

Κεφάλαιο «στέγαση»

Μόλις 208 δωμάτια διαθέτει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για παραχώρηση στέγασης στους φοιτητές του, εκ των οποίων ένας αριθμός κρατείται για φοιτητές Erasmus ή και για φοιτητές από την Ελλάδα.

«Σίγουρα ο αριθμός είναι πολύ μικρός για να ικανοποιήσει τις ανάγκες στέγασης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ωστόσο έχει κατακυρώσει σχέδιο της δεύτερης βάσης των εστιών. Είμαστε στη διαδικασία κατοχύρωσης του διαγωνισμού για κατασκευή», εξήγησε.
Πρόκειται για ένα έργο που κατά την προσωπική του άποψη δεν αναμένεται να τελειώσει πριν την επόμενη πενταετία. Τα έργα αφορούν στην ανέγερση 700 περίπου κλινών.

Όλα όσα δήλωσε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Φοιτητικών Σπουδών και Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου στον ΑΝΤ1: