Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια αγιος αμβροσιος

Τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά μαινόταν για ώρες το απόγευμα της Τρίτης (19/07) μέχρι και αργά το βράδυ στην Επαρχία Λεμεσού. Από τις αδηφάγες φλόγες δεν γλίτωσαν τρεις εξοχικές κατοικίες στο χωριό Άγιος Αμβρόσιο με τους πολίτες να βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Η πυρκαγιά κατεύκασε συνολικά δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν με το πρώτο φως της ημέρας από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα τρία μέτωπα, το πρώτο προς το Βουνί, το δεύτερο προς Άγιο Αμβρόσιο και το τρίτο προς Πάχνα, τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο, ενώ δυνάμεις πυρόσβεσης θα παραμείνουν στο σημείο όλη τη νύκτα για αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων, αλλά και παρακολούθηση της κατάστασης.

Πάντως, σε δηλώσεις του στα Νέα του ΑΝΤ1, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής διαβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά είναι διαχειρίσιμη, ενώ εξήγησε ότι οι τελικές κατασβέσεις θα συνεχιστούν, με στόχο την ολοκληρωτική οριοθέτηση της πυρκαγιάς. 

Για κακόβουλη ενέργεια κάνουν λόγο οι κάτοικοι

Για κακόβουλη ενέργεια κάνουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής, αφού στην περιοχή ξεσπούν συχνά πυκνά πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Ο Κοινοτάρχης του Αγίου Αμβροσίου, Στέλιος Γρηγορίου έκανε λόγο για μια φωτιά που εξελίχθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτων. Μάλιστα, επισήμανε ότι πίσω από αυτήν βλέπει εμπρησμό, μια δήλωση την οποία έκανε με απόλυτη βεβαιότητα, ωστόσο τα πραγματικά αίτια θα διαφανούν με την ολοκλήρωση των ερευνών της Αστυνομίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε σήμερα κατά τη 13:00, 13:30 το μεσημέρι. Εγώ ήμουν Λεμεσό, με ειδοποίησε ο υπάλληλος του Κοινοτικού Συμβουλίου ότι σε περιοχή έξω από το χωριό ξέσπασε πυρκαγιά. Ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ανταποκρίθηκε αμέσως, η πυρκαγιά όμως εξελισσόταν τόσο γρήγορα που μέχρι να έρθω από τη Λεμεσό, δηλαδή μέσα σε μισή ώρα, έκαψε δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα», δήλωσε.
Ακολούθως, ανέφερε ότι εκτός από τρεις κατοικίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς κινδύνεψαν κι άλλα υποστατικά, τα οποία προστάτευσαν με νύχια και με δόντια, ενώ οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα σε αυτά φυγαδεύτηκαν με στόχο την ασφάλεια τους.

Πάντως, ζημιές σε οικίες προκλήθηκαν και στο Βουνί, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τις περιφράξεις κατοικιών στο χωριό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκλήθηκαν ολοκληρωτικές καταστροφές.

«Πρέπει να σταματήσουν οι εμπρησμοί, είναι καταστροφή για όλες τις περιοχές», βροντοφώναξε ο Κοινοτάρχης του Αγίου Αμβροσίου.

Σοβαρά προβλήματα κάθε χρόνο στο τρίγωνο Πάχνας – Άγιος Αμβρόσιος – Βουνί

Από την μεριά του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επισήμανε πως έχουν εντοπίσει το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και διερευνούν τα αίτια σε συνεργασία με την Αστυνομία.

«Καλώ το κοινό αν γνωρίζει οτιδήποτε και μπορεί να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για την πυρκαγιά να το πράξει. Εδώ και χρόνια έχουμε σοβαρότατα προβλήματα με το τρίγωνο Πάχνα, Άγιος Αμβρόσιος και Βουνί. Να μην είναι τόσο ήσυχοι αν το έχουν κάνει ή αν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι άλλο», είπε ο κ. Κεττής.

Η στήριξη από πλευράς Κυβέρνησης είναι δεδομένη

Στις περιοχές που επηρεάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα έσπευσε και ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στους πληγέντες.

«Τα επόμενα 24ωρα θα γίνει καταγραφή των ζημιών και εκεί και όπου πρέπει η Κυβέρνηση θα στηρίξει τους πληγέντες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευση του για την κατάσταση που αντιμετωπίζει και φέτος η χώρα μας με τις πυρκαγιές, ενώ ευχαρίστησε όλες τις δυνάμεις πυρόσβεσης για το τεράστιο έργο που επιτελούν.

Πώς εξελίχθηκε η πυρκαγιά

Όλα άρχισαν στις 14:00 το μεσημέρι όταν από την άκρη του δρόμου που οδηγεί προς την Πάχνα φαίνεται να ξέσπασε η πυρκαγιά που έθεσε σε «κόκκινο» συναγερμό τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν 13 οχήματα με 40 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τέσσερις κινητές μονάδες της Πολιτικής Άμυνας, δύο υδροφόρες του Τμήματος Δασών, επτά οχήματα του Τμήματος Δασών με 45 άτομα και έναν εκσκαφέα.

Την ίδια ώρα, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ίκαρος 2», με επτά εναέρια μέσα, με αεροσκάφη του Τμήματος Δασών και ελικόπτερα από ΜΑΕΠ, Βρετανικές Βάσεις και Εθνική Φρουρά.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς έχει εγκατασταθεί Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ έχει ανακληθεί προσωπικό από όλες τις Επαρχίες. Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς προστατεύτηκε μεγάλος αριθμός μεμονωμένων κατοικιών και κτηνοτροφικών υποστατικών, ενώ όλες οι Υπηρεσίες καταστολής βρίσκονται εκεί με τους Διευθυντές και Περιφερειάρχες τους.

Μέσα από το χωριό πέρασαν οι φλόγες

Οι φλόγες πέρασαν κυριολεκτικά μέσα από το χωριό Άγιος Αμβρόσιος και στο διάβα τους εκτός από τις εξοχικές κατοικίες κατέστρεψαν αριθμό πασσάλων ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να μείνει η περιοχή αλλά και τα γύρω χωριά χωρίς ρεύμα.

Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία της ΑΗΚ για αποκατάσταση της βλάβης και επαναφορά του ρεύματος στα χωριά.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε πως κάηκαν 7-8 πάσσαλοι με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα ο Άγιος Αμβρόσιος, η Πάχνα και το Βουνί.

Εικόνες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 από την πυρκαγιά:

φωτια επαρχια λεμεσου

*Περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες από την ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου

αγιος αμβροσιος πυρκαγια
αγιος αμβροσιος πυρκαγιά