Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πετρος αγαθαγγελου

Ανέλαβε την ευθύνη για τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο Υπουργός Μιχάλης Χατζηπαντέλα, διαβεβαιώνοντας ότι το ΓεΣΥ δεν πρόκειται ούτε να αλλάξει ούτε να καταστραφεί. Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε χθες και ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Θωμάς Αντωνίου, ο οποίος μελετά επίσης ενδεχόμενο παραίτησης. 

«Οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν είναι δική μου ευθύνη και εγώ θα την αναλάβω», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 

Αναλαμβάνει την ευθύνη για τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ ο Υπουργός Υγείας. 

Σε δηλώσεις από το νοσοκομείο Τροόδους ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα χαρακτήρισε αχρείαστο τον ντόρο γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, διαβεβαιώνοντας ότι η φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν πρόκειται να αλλάξει. 

«Δεν υπάρχει θέμα να αλλάξει η αρχιτεκτονική του ΓΕΣΥ ή να καταστραφεί το ΓΕΣΥ. Μιλούμε για ένα άτομα ανάμεσα σε 13 άτομα του ΔΣ, πως γίνεται ένα άτομα ανάμεσα σε 13 άτομα να μπορέσει να εφαρμόζει πολιτική. Αυτός ο διορισμός είναι για μερικούς μέχρι αρχές Νοεμβρίου και το ερώτημα που θέλω να κάνω είναι πως ένα άτομο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα μπορέσει να προκαλέσει τόσα πολλά προβλήματα», είπε ο Υπουργός Υγείας. 

Ο Υπουργός Υγείας παρέθεσε το σκεπτικό πίσω από την εισήγηση που κατέθεσε ενώπιον του Υπουργικού για διορισμό του Δρ. Αγαθαγγέλου αναφέροντας κατά λέξη ότι οι αντιδράσεις που ακούστηκαν δεν είναι σωστές. 

Ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι, «βάσει της νομοθεσίας οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν την υποχρέωση να υποδεικνύουν άτομα για διορισμό το ΔΣ. Αυτή την εισήγηση την στείλαμε στο ΓΕ και πήραμε τη γνωμάτευση ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Η εισήγηση για διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου ήταν δική μου εισήγηση ως αρμόδιος υπουργός». 

Έρχεται νέα παραίτηση;

Έκπληξη και απογοήτευση για τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου εξέφρασε σήμερα και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, ο οποίος υιοθετεί πλήρως τις ανησυχίες που εκφράστηκαν τα τελευταία 24ωρα. 

Ο Θωμάς Αντωνίου μελετά το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το πηδάλιο του Οργανισμού με την τελική του απόφαση να είναι θέμα ωρών. 

«Ένας τέτοιος διορισμός στο ΔΣ δεν θα βοηθήσει τουναντίον θα βλάψει. Δεν είναι μόνο νομικό θέμα είναι θέματα θεσμικά, θέματα πολιτικά, αξιοπιστίας και ηθικής είναι αυτό που με οδήγησε να μπω στις σκέψεις της παραίτησης μου. Είναι θέμα το οποίο μελετώ και νομίζω θα καταλήξω στις επόμενες 1-2 μέρες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, Θωμάς Ιωάννου. 

Προβληματισμό για το ενδεχόμενο παραίτησης Θωμά Αντωνίου εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας. 

«Σίγουρα με ανησυχεί αλλά είναι δημοκρατικό δικαίωμα σε όλα τα μέλη του ΔΣ να πράξουν ότι είναι το πιο σωστό για το καλό το δικό τους και το καλό του οργανισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Πρώτη αντίδραση Αγαθαγγέλου

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τον διορισμό του ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, μέσω γραπτής δήλωσης διαβεβαιώνει ότι κύριο μέλημα του είναι η διαφύλαξη και η βελτίωση του συστήματος υγείας. 

«Σε ουδεμία περίπτωση ούτε ως θεσμός ούτε εγώ προσωπικά, δεν θα επιτρέψουμε την όποια αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ αλλά μέσα από την εποικοδομητική και παραγωγική συμμετοχή στο ΔΣ στόχος είναι να προχωρούμε σε συνεχείς βελτιώσεις έτσι ώστε το ΓεΣΥ να παραμείνει ψηλά ως προτεραιότητα όλων. Διαβεβαιώ ότι ουδεμία πρόθεση έχω ούτε να αλλοιώσω ούτε να πλήξω τη φιλοσοφία του συστήματος» ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου. 

Τον διορισμό Αγαθαγγέλου στηρίζει και επικροτεί με ανακοίνωσή της η ΟΕΒ επισημαίνοντας ότι οι αντιδράσεις αδικούν τόσο την ΟΕΒ, όσο και την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον ιατρικό κόσμο και το ίδιο το ΓΕΣΥ. 

Ενώ τον διορισμό Αγαθαγγέλου χαιρετίζει και το ΚΕΒΕ υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Πρόεδρος του ΠΙΣ εκπροσωπεί το ΚΕΒΕ και όχι την ΟΕΒ. 

ΟΕΒ 

«Η ΟΕΒ πιστεύει ότι η τεχνογνωσία, η εμπειρία και η αφοσίωση του Δρ Αγαθαγγέλου στην ιατρική επιστήμη και στην εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή, θα προσδώσουν στον ΟΑΥ πρόσθετες δυνατότητες για προώθηση του σκοπού και υλοποίηση των στόχων που ο Νόμος έχει αναθέσει στον Οργανισμό». 

ΚΕΒΕ 

«Είμαστε σίγουροι ότι ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου με τον επαγγελματισμό και την επιστημοσύνη του, θα προσφέρει τα μέγιστα εις την διόρθωση των κακών εχόντων στο ΓΕΣΥ και ότι θα εργαστεί για την εύρυθμη λειτουργία αυτού του σημαντικού κεκτημένου της κοινωνίας. Επιπλέον το ΚΕΒΕ διευκρινίζει ότι ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, εκπροσωπεί στον ΟΑΥ το ΚΕΒΕ και μόνο το ΚΕΒΕ ως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία προκαλούμε την ΟΕΒ να ανατρέξει». 

Έκκληση να πέσουν οι τόνοι απηύθυνε από το νοσοκομείο Τροόδους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. 

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι, «εξ αφορμής όλων αυτών που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα η έκκληση που απευθύνω ως πρόεδρος της επιτροπής υγείας είναι να πέσουν οι τόνοι. Να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αντιληφθούν ότι το ΓΕΣΥ ήρθε για να μείνει και θα μείνει». 

Στο μεταξύ το ΓΕΣΥ θα τεθεί στο επίκεντρο διευρυμένης σύσκεψης που συγκάλεσε για τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, με αντικείμενο όλα τα ανοιχτά θέματα της υγείας.