Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κοσμος κορωνοιος μασκες

Σε συναγερμό και πάλι ο πλανήτης. Το έκτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, με τον χάρτη του ECDC να είναι σχεδόν στην ολότητα του στο βαθύ κόκκινο.

Ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο και η Κύπρος. Κάτι που αποτυπώνεται και στον εβδομαδιαίο επιδημιολογικό απολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι  από την όλη κατάσταση και παρακολουθούν την κατάσταση συνεχώς, έτσι ώστε σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας.

Η επιστημονική κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στην προετοιμασία όσον αφορά την ετοιμότητα και τις υποδομές ενόψει φθινοπώρου.

Η νέα μετάλλαξη «Κένταυρος» μπορεί να χαρακτηρίζεται ως υπερμεταδοτική εντούτοις σύμφωνα με τους ειδικούς ίσως να είναι αυτή που θα επιφέρει εκ νέου την ισορροπία.

«Εάν λοιπόν έχουμε την «τύχη» να έχουμε ένα στέλεχος που ναι μεν θα είναι μεταδοτικό αλλά δεν θα προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Αυτό θα είναι ένα σενάριο που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τον χειμώνα με μια ισορροπημένη κατάσταση», δήλωσε η Επιδημιολόγος και Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Δρ. Δωροθέα Πανά.

Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν πως τη δεδομένη στιγμή και μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς υπάρχουν αρκετά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ αυτών, και τα αντιικά φάρμακα.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία

Από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου ανιχνεύτηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 15 χιλιάδες 386 πολίτες.  Με το ποσοστό θετικότητας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα να καταγράφει μείωση, από το 13,42% στο 12,58%.

Ενώ οι νοσηλείες σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ, καταγράφουν τις τελευταίες μέρες αυξομειώσεις, με 117 ασθενείς να ευρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δημόσια νοσηλευτήρια. Και με τους 9 από αυτούς να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Ελπίζω να φθάσουμε εις την κορύφωση ούτως ώστε να σταθεροποιηθεί οποιοσδήποτε αριθμός και μα δούμε περαιτέρω μείωση. Εκείνο το οποίο παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε κοινές κλίνες, δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση για κλίνες σε ΜΑΦ ή σε ΜΕΘ», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. 

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 4 ασθενείς ενώ οι υπόλοιποι πέντε βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την πανδημία ανήλθε στους χίλιους 86 καθώς την τελευταία εβδομάδα απεβίωσαν άλλοι εφτά συνάνθρωποι μας. Τρεις γυναίκες και τέσσερεις άνδρες ηλικίας από 76 έως 87 ετών.