Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυλοδαρμος λαρνακα

Αναστάτωση και έντονο προβληματισμό προκάλεσε το βίντεο που κάνει από το πρωί τον γύρο του διαδικτύου, και δείχνει άνδρα να κλωτσά αλλοδαπή γυναίκα, ενώ κάθεται στο πεζοδρόμιο κρατώντας στην αγκαλιά της ένα παιδάκι.

Το περιστατικό συνέβη σε γειτονιά της Λάρνακας, μπροστά στα μάτια περαστικών, οι οποίοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν τον άνδρα, ο οποίος κτυπούσε, ενώ επιτέθηκε και σε άντρα αλλοδαπό, ο οποίος επίσης προσπάθησε να τον σταματήσει. 

«Η διερεύνηση για το συγκεκριμένο περιστατικό ξεκίνησε από χθες. Είχαμε λάβει πληροφορία για συνάθροιση αριθμού προσώπου σε συγκεκριμένη περιοχή στην Λάρνακα που προκαλούσαν οχληρία. Τα περίπολα της αστυνομίας μετέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο και ξεκίνησαν εξετάσεις για εντοπισμό των ενεχόμενων προσώπων», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Λειτουργός του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, Μαρίνα Χριστοδουλίδου.

Φέροντας τραύματα από την επίθεση που δέχθηκε, η αλλοδαπή γυναίκα, είκοσι-εννέα χρόνων, μετέβη αρχικά στην αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας, όπου και ανέφερε όσα προηγήθηκαν, και ακολούθως επισκέφθηκε το νοσοκομείο.

Αξιολογώντας τις εικόνες από το βίντεο αλλά και στη βάση μαρτυριών που εξασφάλισε, η Αστυνομία προχώρησε σήμερα το μεσημέρι στη σύλληψη ενός Ελληνοκύπριου, σαράντα-τριών ετών.

Ανακρινόμενος προέβαλε τους δικούς του ισχυρισμούς, ενώ αύριο αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου για να ζητηθεί η κράτηση του.

«Ακολούθησε καταγγελία χθες αργά το απόγευμα από 29χρονη γυναίκα ότι είχε δεχθεί επίθεση από ένα πρόσωπο ενώ βρισκόταν στην συγκεκριμένη περιοχή. Λάβαμε γνώση για το συγκεκριμένο βίντεο το οποίο θα αποτελέσει μαρτυρία, μαρτυρικό υλικό προς την διερεύνηση της υπόθεσης», εξήγησε η κα Χριστοδουλίδου.

Αφορμή για το απίστευτο περιστατικό φαίνεται να αποτέλεσε το γεγονός ότι η νεαρή γυναίκα ζήτησε από τον Ελληνοκύπριο να της επιστρέψει τα χρήματα που του πλήρωσε για αγορά αυτοκινήτου, το οποίο παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα.

Θύελλα αντιδράσεων από το βίντεο 

Η διασπορά του βίντεο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος επικοινώνησε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, με τον Στέλιο Παπαθεοδώρου να τον διαβεβαιώνει ότι ήδη άρχισε ποινική έρευνα.  

Τα όσα εκτυλίχθηκαν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κρατικών αξιωματούχων, οργανωμένων συνόλων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας.

«Τέτοια ακραία περιστατικά που εμπεριέχουν ρατσισμό, μισαλλοδοξία και έμφυλη βία δεν έχουν θέση σε ένα κράτος δικαίου», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

«Το αποτρόπαιο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας το οποίο προβάλλει άντρα να επιτίθεται βίαια και να ξυλοκοπεί Αφρικανή γυναίκα που κρατάει βρέφος στα χέρια της, επιβάλλει αφενός την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για τον χειρισμό του συγκεκριμένου συμβάντος, αφετέρου δε την παροχή κατάλληλης στήριξης στο θύμα της βίαιης αυτής εγκληματικής πράξης», ισχυρίστηκε η Επίτροπος Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη.

«Δυσκολεύομαι να βρω λέξεις για να αποτυπώσω αυτά που έχουν συμβεί. Λυπούμαι να πω ότι δεν είναι μόνο μία ασέβεια σε μία γυναίκα. Δεν εκφράζεται μόνο αυτή η κακοποιητική συμπεριφορά ένα μισογυνισμό και ένα ρατσισμό», ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου.

«Νομίζω ότι αυτή την στιγμή στην κοινωνία μας αναπτύσσεται έναν έντονο και συγκαλυμμένο ρατσιστικό κλίμα το οποίο δυστυχώς οδηγεί σε αυτά τα απαράδεκτα και αποτροπιαστικά γεγονότα», δήλωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

«Είναι ένα να αντιμετωπίζεις μεταναστευτικό πρόβλημα στη χώρα σου και είναι άλλο να συμπεριφέρεσαι κατά αυτόν τον τρόπο. Είναι καταδικαστέο. Ο αποτροπιασμός μας δεδομένος και αναμένουμε οι διωκτικές αρχές του κράτους θα αντιδράσουν ανάλογα», είπε ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Λοϊζος Μιχαήλ.

Στο κατηγορητήριο που ήδη ετοιμάζεται για τον συλληφθέντα περιλαμβάνονται κατηγορίες που σχετίζονται με τους νόμους για την εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας, την άσκηση βίας κατά των γυναικών, καθώς και επίθεση και πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, απειλή και δημόσια εξύβριση.