Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δρομος λαρνακας

Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η Γ Φάση Βελτίωσης του Παραλιακού Δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, που αφορά το Τμήμα από το Ναυτικό Όμιλο μέχρι και τον κόμβο προς την Πύλα, που θα έχει διάρκεια κατασκευής 30 μήνες και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περίπου 17,65 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σε χαιρετισμό του στην υπογραφή του συμβολαίου υλοποίησης του έργου που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε πως «εάν θέλουμε να πάμε στην επόμενη μέρα, την μέρα της ανάπτυξης, τη μέρα τόνωσης της οικονομίας της χώρας μας, την μέρα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχολόγια αλλά με την καλή συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και του κεντρικού κράτους και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα με την υπογραφή του συμβολαίου για το δρόμο του παραλιακού μετώπου Λάρνακας – Δεκέλειας, δίνουμε το στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις παρεμβάσεις που χρειάζεται η χώρα, οι οποίες δεν είναι αποσπασματικές, αλλά ολιστικές προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα ολιστικής ανάπλασης και επίλυσης προβλημάτων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών «ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει τα διάφορα έργα, είναι που έχει κάνει τη διαφορά τα τελευταία χρόνια διαφοροποιώντας την εικόνα της χώρας. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζει την επέκταση του δρόμου που θα φτάσει στα όρια της Πύλας και έτσι θα συντελέσουμε στην συνολική αναβάθμιση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας».

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην μεγάλη και σημαντική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε για το συγκεκριμένο έργο και σημείωσε πως «οφείλουμε από τούδε και στο εξής να γίνουμε γρηγορότεροι και αποτελεσματικοί, όχι μόνο εμείς αλλά και η Βουλή των Αντιπροσώπων που πρέπει να κατανοήσει ότι χρειάζονται τομές στα θέματα διαδικασιών, στα θέματα διαδικασιών προσφορών, στα θέματα της αναθεωρητικής αρχής, ούτως ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο γρήγοροι».

Εξήγησε ακόμα ότι «για τη κατασκευή του δρόμου χρειάστηκε να γίνει απαλλοτρίωση 22 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ιδιωτικής γης κάτι που δείχνει το χρονοβόρο του εγχειρήματος αλλά και του κόστους. Γι’αυτές τις απαλλοτριώσεις θα δαπανήσουμε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουν τα κατασκευαστικά σχέδια που εκπονήθηκαν το 2018» είπε και πρόσθεσε πως «οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών αλλά και η Κοινότητα Ορόκλινης θα συνεισφέρουν το ένα πέμπτο του κατασκευαστικού κόστους με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το κράτος».

Ο Υπουργός στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και σε άλλα Πολεοδομικά έργα που τρέχουν στην επαρχία Λάρνακας το τελευταίο διάστημα. 

«Η δική μας κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία και φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει τις διάφορες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας», είπε.

Πρώτα, πρόθεσε, «το 2013, στη συνέχεια το 2015 στην περίοδο του μνημονίου και μεταγενέστερα στη περίοδο της πανδημίας αλλά και τώρα με τις έντονες πληθωριστικές τάσεις που έχουν προκύψει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απαντούμε σε αυτή τη δυσκολία με αναπτυξιακά έργα».

«Όχι μόνο δεν αναστέλλουμε τα έργα αυτά, αλλά αντιθέτως τα επιταχύνουμε, γιατί η θεώρηση και φιλοσοφία  αυτής της κυβέρνησης είναι πως με αυτά τα έργα θα συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη και μεγάλος ωφελημένος θα είναι η οικονομία και κατ’ επέκταση οι πολίτες», ανέφερε ο κ. Νουρής.

Σημείωσε ακόμα ότι «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μας επέτρεψε να έχουμε τα αποθέματα για να μπορούμε να υλοποιούμε αυτά τα έργα και σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη το πολύ σπουδαίο για τη Λάρνακα έργο».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος είπε πως «ακόμα ένα έργο που περιλαμβάνεται στις εξαγγελίες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για την αναβάθμιση της επαρχίας Λάρνακας, οδεύει σταδιακά προς ολοκλήρωση. Το έργο αυτό είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, καθώς πέραν του άμεσου οφέλους για την επαρχία Λάρνακας, θα διευκολύνει τη διακίνηση όλων των πολιτών και των επισκεπτών της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αραδίππου λόγω των πυλώνων ψηλής τάσης στην περιοχή του, οι οποίοι θα καταργηθούν στο πλαίσιο της υλοποίησης του παρόντος έργου, οπότε θα μπορεί να υπογειοποιηθεί το δίκτυο της ΑΗΚ».

Αναφερόμενος στο έργο που αφορά τη βελτίωση/αναβάθμιση του Δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, από τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας μέχρι τον κόμβο προς Πύλα, ο κ. Καρούσος είπε πως η μελέτη εκπονήθηκε από τους Συμβούλους Μελετητές Διονύσης Τουμαζής και Συνεργάτες, σύμφωνα με ρυθμιστικό σχέδιο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, με συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, που ανέλαβε επίσης την προκήρυξη και την επίβλεψη της κατασκευής.

«Στην πορεία προώθησης του Έργου χρειάστηκε να υπερπηδηθούν σημαντικά προβλήματα που περιλάμβαναν αναθεωρήσεις στον σχεδιασμό, τροποποιήσεις και ενσωμάτωση μέτρων για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαβουλεύσεις για τα δίκτυα Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, θέματα τοπιοτέχνησης και προβλήματα σε σχέση με τους επηρεασμούς παρακείμενων εγκαταστάσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το κύριο οδικό δίκτυο (μήκους περίπου 3,5 χλμ), περιλαμβάνει τέσσερεις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση), κτιστή κεντρική διαχωριστική νησίδα, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, λωρίδες πρασίνου, χώρους πρασίνου, φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών τύπου «Pelican», στάσεις λεωφορείων, παρόδιους χώρους στάθμευσης και τέσσερεις ισόπεδους κυκλικούς κόμβους. Το δευτερεύον οδικό δίκτυο περιλαμβάνει υπηρεσιακούς δρόμους μήκους 4,5 χλμ, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, παρόδιους χώρους στάθμευσης, χώρους πρασίνου και διαβάσεις πεζών τύπου «Zebra» και υπερυψωμένες.

Το έργο, συνέχισε ο Υπουργός Μεταφορών, περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ως πολεοδομικό οδικό και θα υλοποιηθεί με συνεισφορά του κράτους κατά 80%, και των Τοπικών Αρχών κατά 20%. Το Συμβόλαιο ανατέθηκε κατόπιν σχετικού διαγωνισμού στην εταιρεία “Iacovou Brothers (Constructions) Ltd”, έναντι ποσού €17.657 εκατομμυρίων συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και διάρκεια κατασκευής 30 μήνες.

«Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός Σεπτεμβρίου» είπε και πρόσθεσε πως «για την πλήρη εκπόνηση του έργου απομένει η τελευταία φάση, που αφορά το τμήμα από τον κόμβο προς Πύλα μέχρι τις εγκαταστάσεις του ΚΟΤ. Το ρυθμιστικό σχέδιο αναθεωρήθηκε αρχές του 2020 από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως μετά από ενστάσεις των Τοπικών Αρχών, και διαλαμβάνει δρόμο δύο λωρίδων κυκλοφορίας».

Ανέφερε επίσης ότι «στη Λάρνακα υλοποιούμε μεγάλα έργα που θα εκσυγχρονίσουν την επαρχία και θα την καταστήσουν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και τουρισμό, όπως η μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών από την περιοχή, αλλά και την υπό εξέλιξη ανάπλαση και κατασκευή του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, τη μεγαλύτερη επένδυση με προϋπολογισμό που φτάνει τα 1,2 δις ευρώ».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε πως «η πόλη αγωνίζεται για πάρα πολλά χρόνια για το συγκεκριμένο έργο».

Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αποφάσεις που αφορούν την ανατολική Λάρνακα, δηλαδή την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού μαρίνας, την μετακίνηση των δεξαμενών, την ανάπτυξη που θα έχει η περιοχή και την πολύ σημαντική αρτηρία της πόλης και επαρχίας της Λάρνακας που θα συνεχίσει στην Ορόκλινη και Πύλα, μπορούμε να πούμε, είπε, «ότι από Αχίλλειος πτέρνα που ήταν η συγκεκριμένη περιοχή θα γίνει η προμετωπίδα και ο κύριος όγκος επίθεσης της πόλης προς την ανάπτυξη και στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ευημερίας των πολιτών της».

Ευχαρίστησε τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών, με τους οποίους όπως είπε «έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και έχουν βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε ως πόλη και επαρχία».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, «είναι ξεκάθαρο ότι όπου υπάρχει συνεργασία και καλή θέληση από το κράτος και από τις αρχές τις τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να κάνουμε θαύματα και να βελτιώσουμε πραγματικά την ποιότητα ζωής των απλών πολιτών και των δημοτών μας».

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε, συνέχισε ο Δήμαρχος Λάρνακας πως «και με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το μέλλον που προδιαγράφεται για τους πολίτες μας είναι πολύ πιο ευοίωνο, γιατί ακριβώς με τα έργα αυτά την καλή συνεργασία και τις συνέργειες με τις οικονομίες κλίμακος που θα επιτύχουμε,  μπορούμε να βλέπουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους διαβεβαιώνουμε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες».

Εξάλλου ο Κοινοτάρχης Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής είπε ότι «το συγκεκριμένο έργο εδώ και 30 χρόνια βρισκόταν πάντα στις συζητήσεις για ανακατασκευή. Με την κατασκευή του έργου θα δοθεί μια μεγάλη ώθηση στην περιοχή τόσο από πλευράς ανάπτυξης όσο και της διόρθωσης ορισμένων θεμάτων που σχετίζονται με την τοπιοτέχνηση και κυρίως με την οδική κυκλοφορία στην περιοχή». 

Ο κ. Φακοντής εξέφρασε ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες «στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί σε αυτά τα πέντε χρόνια που είμαι Κοινοτάρχης έγιναν πολλά έργα στην Ορόκλινη. Συγκεκριμένα τον πρώτο χρόνο η κυβέρνηση αποπλήρωσε ένα μεγάλο μέρος της οφειλής του Κοινοτικού Συμβουλίου προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων που ήταν 3 εκατομμύρια 787 χιλιάδες ευρώ, ολοκληρώθηκε ο παραλιακός πεζόδρομος Ορόκλινης και αναμένεται η επόμενη φάση με κόστος πέραν των 2 εκατομμυρίων, ενώ άρχισε τον Σεπτέμβριο η κατασκευή 7 κυματοθραυστών και η ανακατασκευή άλλων 3 με κόστος πέραν των 4 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο Κοινοτάρχης Ορόκλινης εξέφρασε επίσης ευχαριστίες και προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος όπως εξήγησε «μετά από  παρέμβαση του, η κυβέρνηση πλήρωσε όλο τον λογαριασμό για την αντικατάσταση του οδικού φωτισμού στις Κοινότητες της Κύπρου με νέας τεχνολογίας, που για την Ορόκλινη ήταν περίπου γύρω στις 500 χιλιάδες ευρώ». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών για να αντικατασταθεί το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της Κοινότητας, που μερικοί κεντρικοί αγωγοί ανάγονται στο 1964, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές διαρροές νερού».
 

δρομος λαρνακας
δρομος λαρνακας
δρομος λαρνακας
δρομος λαρνακας