Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δρομος σωτηρας - δερυνειας

Στην παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών Νίκου Νουρή και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου, υπογράφηκαν σήμερα τα συμβόλαια για το έργο διεύρυνση/βελτίωση του δρόμου που συνδέει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας, συνολικού κόστους 16.4 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σε χαιρετισμό του στην υπογραφή του Συμβολαίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κλειστό Αμφιθέατρο Σωτήρας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως πρόκειται για «ένα έργο σημαντικό για την περιοχή, το οποίο τροχοδρομείται σήμερα στις ράγες της υλοποίησης για να αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια, να διευκολύνει την κυκλοφορία και να ενισχύσει την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, καλύπτοντας πολλαπλούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο περιβαλλοντικούς και κυκλοφοριακούς, αλλά και κοινωνικούς».

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε το αίτημα των δύο Δήμων για βελτίωση του συγκεκριμένου δρόμου και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε το Ρυθμιστικό Σχέδιο ανάπλασης του στη βάση των σύγχρονων πολιτικών για τη βιώσιμη κινητικότητα, οι οποίες υιοθετούνται σήμερα από όλα τα Σχέδια Ανάπτυξης.

«Γι’αυτό και στη διατομή του δρόμου, πέραν από τις λωρίδες κυκλοφορίας για τη διακίνηση των οχημάτων, περιλήφθηκε ειδική λωρίδα για τη διακίνηση του ποδηλάτου, αλλά και ικανοποιητικού πλάτους πεζοδρόμια εκατέρωθεν καθώς και διαβάσεις πεζών για την ασφαλή διακίνηση από τους πεζούς, αλλά και κόλποι για τη στάθμευση λεωφορείων», είπε και σημείωσε πως «μέσω των υποδομών του νέου δρόμου, ενισχύουμε την προσπάθεια ώθησης της χρήσης εναλλακτικών μέσων κυκλοφορίας και μείωσης των ρύπων στην ατμόσφαιρα».  

Όπως είπε ο κ. Νουρής «ο δρόμος θα συνδέει τους δύο Δήμους αλλά και την ενδοχώρα με την παραλιακή περιοχή, θα πλαισιώνεται κατά μήκος με σημαντικές χρήσεις όπως σχολεία, εκκλησίες, αλλά και αθλητικά κέντρα και όσων άλλων χρήσεων επιτρέπεται και προνοούνται από το Τοπικό Σχέδιο».

Ανέφερε επίσης ότι «στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 14 Ιουλίου προτίθεμαι να καταθέσω την πρόταση για οριστικοποίηση του Τοπικού Σχεδίου της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου το οποίο περιλαμβάνει τον Δήμο Σωτήρας και τις Κοινότητες Φρενάρους, Λιοπετρίου, Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Αχερίτου και Αχνας μετά και την μελέτη και των τελευταίων ενστάσεων από την αρμόδια Επιτροπή».

Ο κ. Νουρής είπε ότι «για την εκπόνηση των κατασκευαστικών σχεδίων χρειάστηκε να περάσουν 10 σχεδόν χρόνια».

Στο οδικό έργο για το οποίο υπογράφουμε σήμερα τη σχετική σύμβαση υλοποίησης, πέραν από τις συνήθεις εργασίες, περιλαμβάνει και την  μετακίνηση/ αντικατάσταση του υφιστάμενου αγωγού υδατοπρομήθειας αλλά και όλες τις κατασκευές που αφορούν την απορροή των όμβριων υδάτων εντός και εκτός των ορίων του Πολεοδομικού Έργου (οχετοί και λίμνες κατακράτησης). Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται έργα για τη διήθηση και καθαρισμό των ομβρίων υδάτων, πριν αυτά οδηγηθούν στην λίμνη Παραλιμνίου, ανέφερε. 

Εξέφρασε την πεποίθηση πως «με την αποπεράτωση των εργασιών, θα παραδοθεί στους πολίτες της περιοχής ένα έργο ποιοτικής αισθητικής που θα εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες τους».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στα έργα, συνολικής αξίας 32 εκατομμυρίων ευρώ που προωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. «Τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε.

Τέτοια έργα, συνέχισε «αποτελούν και απάντηση στον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Παρά την δυστοκία λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που επισυσσώρευσε ψηλές πληθωριστικές τάσεις η Κυβέρνηση δεν αλλάζει την επιτυχημένη στρατηγική της στην έξοδο από την ύφεση» είπε και σημείωσε πως «επενδύουμε στην ανάπτυξη δίνοντας ανάσες στην οικονομία».

Στον δικό του χαιρετισμό ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο «αποτελεί εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για την αναβάθμιση της Επαρχίας Αμμοχώστου. Η παρούσα Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, μέσα από αναπτυξιακά έργα, την προσήλωσή της στην ανάπτυξη της οικονομίας, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, εν μέσω ασταθειών που προκαλεί η πανδημία και οι διεθνείς κοινωνικό-πολιτικές εξελίξεις».

Πρόσθεσε ότι «η διεύρυνση και η βελτίωση του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας αποτελεί δίκαιο και διαχρονικό αίτημα των Δήμων Δερύνειας και Σωτήρας για διευκόλυνση της μεταξύ τους σύνδεσης, αλλά και της πρόσβασής τους προς την παραλιακή περιοχή και προς τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Αμμοχώστου. Ο υφιστάμενος δρόμος Σωτήρας – Δερύνειας παρουσιάζει σοβαρές ανεπάρκειες γι’αυτό και τα κατασκευαστικά έργα που θα εκπονηθούν θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και λειτουργικότητας της περιοχής».

Σημείωσε ότι «η δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού δρόμου, με την κατασκευή πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομου, λωρίδας πρασίνου, διαβάσεων πεζών και σύγχρονου οδικού φωτισμού, σε εναρμόνιση με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Αμμοχώστου, θα βελτιώσει την κυκλοφορία, θα ενισχύσει την προσπάθεια για προώθηση εναλλακτικών μέσων διακίνησης, καθώς και  την αισθητική αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής».

Αναφερόμενος στο έργο ο κ. Καρούσος είπε ότι «αφορά την κατασκευή κύριου δρόμου συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων περίπου, εκ των οποίων τα 2,3 χλμ βρίσκονται εντός του Δήμου Δερύνειας (οδός Σταδίου) και τα 1,7 χλμ εντός του Δήμου Σωτήρας (οδός Αμμοχώστου), καθώς και βελτίωση δευτερεύοντος οδικού δικτύου μήκους 2,5 χλμ περίπου».

Ο σχεδιασμός, εξήγησε, προβλέπει δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας (μια ανά κατεύθυνση), 3η λωρίδα όπου απαιτείται για την εξυπηρέτηση δεξιόστροφων κινήσεων, κατασκευή πλακόστρωτων πεζοδρομίων σε όλο το μήκος εκατέρωθεν του δρόμου, ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης, λωρίδας πρασίνου στη μια πλευρά, δύο κυκλικούς κυκλοφοριακούς κόμβους σε σημαντικές διασταυρώσεις, υπερυψωμένα πλατό, φώτα τροχαίας, διαβάσεις πεζών, τοποθέτηση σύγχρονου οδικού φωτισμού, κατάλληλη σήμανση και σηματοδότηση, σύστημα απορροής των ομβρίων υδάτων κ.ά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών «το έργο προωθείται ως πολεοδομικό οδικό, με χρηματοδότηση από το Κράτος, κατά 80% και από τις Τοπικές Αρχές Σωτήρας και Δερύνειας κατά 20%. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την ένταξη στο συνολικό κόστος και των συναφών έργων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων εκτός των ορίων του Έργου, με επέκταση του οχετού ομβρίων μήκους 1.4 χλμ δια μέσου του πυρήνα του Δήμου Δερύνειας και κατασκευή λιμνών κατακράτησης σε τρεις περιοχές που εφάπτονται της Λίμνης Παραλιμνίου».

Σημείωσε ακόμα ότι «το Συμβόλαιο ανατέθηκε κατόπιν σχετικού διαγωνισμού στην κοινοπραξία “Lois Builders Ltd – Wade Adams Contracting (Cyprus) Ltd JV.”, έναντι ποσού €16.04 εκατομμυρίων περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση, κατέληξε ο Υπουργός «επενδύει σε αναπτυξιακά έργα για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των υποδομών του οδικού δικτύου. Μόνο το Υπουργείο Μεταφορών υλοποιεί ή έχει προκηρύξει έργα με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1.2 δις ευρώ σε ολόκληρη την Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας χαρακτήρισε «πολύ σημαντική τη σημερινή μέρα και ημέρα χαράς, αφού μετά από δεκαετίες είμαστε στη φάση της υπογραφής των συμβολαίων για το μεγάλο έργο του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας ένα έργο το οποίο χρονολογείται εδώ και 50ετία». «Ο δρόμος είχε εξαγγελθεί ο δρόμος από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015, υπήρχαν καθυστερήσεις αλλά τελικά σήμερα υπογράφεται το έργο το οποίο θα συνεισφέρει πάρα πολύ στους Δήμους Σωτήρας και Δερύνειας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ο δρόμος δεν θα κλείσει αφού τα έργα θα γίνονται πρώτα στη μία λωρίδα και μετά στην άλλη, ενώ θα είναι διπλής κατεύθυνσης».

Εξάλλου ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης ανέφερε ότι «εδώ και πάνω από μία δεκαετία δίνουμε ως τοπικές αρχές τη μάχη για να ξεκινήσει αυτό το έργο»,  έδωσε συγχαρητήρια σε όλους και όλες που συνέβαλαν ώστε να αρχίσει ο συγκεκριμένος δρόμος, ο οποίος θα πάρει περίπου 30 μήνες για να κατασκευαστεί και σημείωσε πως «όταν γίνονται έργα υπάρχει και μια ταλαιπωρία. Με τη συνεργασία και τη συμβολή όλων είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε ένα έργο που θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών» κατέληξε.

δρομος σωτηρας - δερυνειας
δρομος σωτηρας - δερυνειας
δρομος σωτηρας - δερυνειας