Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το ένα στοίχημα μετά το άλλο καλείται να κερδίσει το Υπουργείο Υγείας.

Από τη μια η πανδημία του κορωνοϊού, από την άλλη οι αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών με «φόντο» μια δύσκολη εποχή για την υγεία, κάνουν το έργο του αρμόδιου Υπουργείου ακόμα πιο δύσκολο. Οι εμπλεκόμενοι όμως δεν τα βάζουν κάτω. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών είναι συνεχής, με τον Υπουργό να παρακολουθεί ακούραστα όλα τα βήματα που γίνονται στον τομέα της υγείας και να παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» εν μέσω του έκτου κύματος κορωνοϊού που πλήττει το νησί μας άλλα και της έξαρσης του ιού ανά το παγκόσμιο. Μίλησε για όλα τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων  του καθώς και του Υπουργείου του, από τα μέτρα για αναχαίτηση του κορωνοϊού μέχρι τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων από την 1η Σεπτεμβρίου.

Υπό το άγρυπνο μάτι των ειδικών η πανδημία

Η ανοδική πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες θορύβησε το Υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι παρακολουθούν την κατάσταση και μελετούν τα δεδομένα συνεχώς. Γι’ αυτό εξάλλου αποφασίστηκε και η επιστροφή της προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας θέλησε να ζητήσει την άποψη των ειδικών αναφορικά με το κατά πόσο κρίνεται απαραίτητη η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, με στόχο την αναχαίτηση της πανδημίας. Στις 16:00 το απόγευμα Μιχάλης Χατζηπαντέλα και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, και άνοιξαν τα χαρτιά τους. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός, δεν φαίνεται να λαμβάνονται άλλα μέτρα, πέραν της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο υπάρχει έντονη φημολογία για αύξηση των rapid test σε στοχευμένους χώρους και προώθηση συστάσεων για χορήγηση αντιικών φαρμάκων.

«Αν πρέπει να εφαρμοστούν επιπρόσθετα μέτρα από τα υφιστάμενα μέτρα θα το εξετάσουμε. Να καταθέσουν απόψεις οι επιστήμονες και θα το συζητούμε ενώπιον όλης της ομάδας», σημείωσε ο Υπουργός ενώ απέκλεισε το σενάριο επιστροφής της μάσκας και σε ανοικτούς χώρους, αφού όπως ισχυρίστηκε οι ειδικοί δεν προτείναν κάτι τέτοιο τις προηγούμενες ημέρες και δε θεωρεί πως θα το πράξουν τώρα.

Όσον αφορά τα αντιικά φάρμακα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα εξεταστεί κατά πόσο οι γιατροί τα χορηγούν στους ασθενείς και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει το Υπουργείο θα φροντίσει να υπενθυμίσει τους αρμόδιους για τη χορήγηση τους, αφού θεωρείται ένας σημαντικό μέτρο θωράκισης των ασθενών κάτι που θα συμβάλει και στη μείωση των νοσηλειών.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις των αρμοδίων βασίζονται στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας, οι οποίοι αφορούν στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Υπουργός Υγείας αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 πως μελετάται πρόταση που αφορά στη διαχείριση ασθενών με κορωνοϊό εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σε περίπτωση που η πρόταση έχει εφαρμόσιμες προοπτικές, τότε θα μπει σε ισχύ πιλοτικά σε κάποιο από τα νοσηλευτήρια της Κύπρου τις επόμενες ημέρες.

Περισσότερα για τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους επιδημιολόγους ΕΔΩ.

Εφημερεύοντα ιατρεία: Στόχος να μπουν και οι ιδιωτικοί προσωπικοί το συντομότερο δυνατό

Κεφάλαιο «εφημερεύοντα ιατρεία». Ένα ακόμη στοίχημα που το Υπουργείο Υγείας θεωρεί πως κέρδισε. Παρά τις διαφωνίες, τους φόβους και τις ανησυχίες που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τη λειτουργία τους, η παρέμβαση του Μιχάλη Χατζηπαντέλα φαίνεται πως ήταν καθοριστική για το μέλλον των εφημερευόντων ιατρείων.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας τους κύλησε ομαλά και χωρίς παρατράγουδα. Ωστόσο καταγράφηκαν τα προβλήματα, οι εισηγήσεις των πολιτών, των ιατρών άλλα και όλων όσων στελεχώνουν αυτά τα ιατρεία με στόχο την επίλυση τους το συντομότερο δυνατό.

«Υπάρχουν κάποια προβλήματα που τα είδαμε την επόμενη της λειτουργείας τους. Το τηλεφωνικό κέντρο για παράδειγμα πρέπει να ξεκινάει μια ώρα νωρίτερα για να κλείνει ραντεβού. Απλό πράγμα αλλά δεν το είδαμε, θα το διορθώσουμε. Επίσης, πρέπει να διορθώσουμε τα πρωτόκολλα που έχουν μπροστά τους οι νοσηλευτές όταν κάνουν αξιολόγηση ενός περιστατικού. Πρέπει να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες στους νοσηλευτές», υπογράμμισε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι επιθυμεί αυτός ο θεσμός να επεκταθεί και σε άλλους χώρους.

«Στόχος είναι να αυξήσουμε τους γιατρούς και σε άλλες περιοχές και να αυξήσουμε τις ώρες λειτουργίας. Ο μεγάλος στόχος είναι να αυξήσουμε τα ωράρια τις καθημερινές, μέχρι και τις 23:00, 12:00 τη νύχτα. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος άλλα πρέπει να πηγαίνουμε βήμα, βήμα», δήλωσε ο Υπουργός.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ιδιωτικοί προσωπικοί ιατροί να μπουν μέχρι και τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου στον χορό των εφημερευόντων ιατρείων προς ενίσχυση τους.

Απογευματινά ιατρεία στα κρατικά νοσηλευτήρια

Η λειτουργία απογευματινών ιατρειών στα κρατικά νοσηλευτήρια από την 1η Σεπτεμβρίου, είναι ένα ακόμη επίτευγμα για το οποίο μπορεί να περηφανεύεται το Υπουργείο Υγείας.

Στόχος είναι να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής για χειρουργεία, με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να δηλώνει πως σε κάποιες ειδικότητες αυτές οι λίστες είναι πολύ μεγάλες.

«Θα δουλεύουν και απογεύματα τα κρατικά νοσηλευτήρια… Οι ειδικοί ιατροί θα εξετάζουν τον κόσμο από τις 15:30 μέχρι τις 18:30», εξήγησε ο Υπουργός Υγείας.

Να αναφέρουμε ότι η λειτουργία των απογευματινών αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο πέρασε από πολλές φουρτούνες, ωστόσο τέλος καλό όλα καλά, αφού από τον Σεπτέμβρη θα μπει σε εφαρμογή με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των ασθενών που τα ονόματα τους βρίσκονται σε λίστες αναμονές για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: