Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαζορετες

Ο Οδηγισμός είναι μια παγκόσμια, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα η οποία έχει εμπνεύσει και εκπαιδεύσει εκατομμύρια παιδιά και νέους σε ολόκληρο τον πλανήτη και βεβαίως στην Κύπρο. Συχνά χαρακτηρίζεται ως η «η πιο μεγάλη παρέα του κόσμου». Με τη συμμετοχή τους στον Οδηγισμό νέοι άνθρωποι αναπτύσσονται, ωριμάζουν και μαθαίνουν πως να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής. Αυτά και άλλα πολλά προσφέρει η Ομάδα Μαζορέττων του Σώματος Κυπρίων Οδηγών Λεμεσού που αυτές τις ημέρες γιορτάζει 40 χρόνια ζωής, στα κορίτσια και τις γυναίκες μέλη της. Τη σημαντική προσφορά της Ομάδας στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας θυμίζει η Μέλια Τουμάζη με αφορμή τα 40χρονα.

Η Μέλια Τουμάζη, κόρη της αείμνηστης ιδρύτριας της Ομάδας Μύριελ Τσακκιστού, μίλησε στο Αnt1Live παρουσιάζοντας σημαντικές στιγμές της πολύχρονης δράσης της Ομάδας, όχι μόνο στη Λεμεσό και σε ολόκληρη την Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. 
 
Πως άρχισαν όλα
 
Η Ομάδα Μαζορέττων του Σώματος Κυπρίων Οδηγών Λεμεσού, σύμφωνα με την κυρία Τουμάζη, δημιουργήθηκε το 1981 από τον Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων του Οδηγισμού Λεμεσού. Την έμπνευση είχε μια παλιά καρναβαλίστρια, η κυρία Αθηνά Ξενοπούλου  το 1973, η οποία είχε δει σε κάποιο αμερικάνικο περιοδικό κορίτσια μαζορέτες και έφερε αυτό το θεσμό στην Κύπρο.
 
Η κυρία Ξενοπούλου ήταν τότε μέλος του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων του Οδηγισμού και μαζί με την τότε Πρόεδρο, Μύριελ Τσακκιστού, δημιούργησαν μια ομάδα μαζορετών με κοπέλες από τις ομάδες του Οδηγισμού.

μαζορετες

Η δράση και προσφορά της ομάδας
 
«Η ομάδα δημιουργήθηκε μέσα στα πλαίσια των στόχων του οδηγισμού που είναι μεταξύ πολλών άλλων η συμμετοχή και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, την πολιτεία και τον συνάνθρωπο. Ο τότε δήμαρχος βρήκε πολύ έξυπνη την ιδέα και από τότε η ομάδα κάθε χρόνο ηγείται των καρναβαλιών», αναφέρει η κυρία Μέλια Τουμάζη.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η δράση τους δεν παρέμεινε μόνο στο κοινό της Λεμεσού, αλλά απλώθηκε και στο υπόλοιπο νησί ενώ είχε παρουσία και στο εξωτερικό.
 
Όπως ανέφερε η κυρία Τουμάζη, με τα χρόνια εκτός από τα καρναβάλια, από το 2001 ξεκίνησε να τους καλεί ο Δήμος Γερμασόγειας στα Ανθεστήρια της Λεμεσού, ενώ ένα πολύ σημαντικό γεγονός από τη δράση της ομάδας είναι ότι δύο φορές μέχρι τώρα, το 2010 και το 2018 έχουν λάβει μέρος στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μπάντων στο Χεπ της Τσεχίας μαζί με τον μουσικό Φιλανθρωπικό Όμιλο Λεμεσού. «Στη διοργάνωση αυτή μαζεύονται μπάντες από διάφορες χώρες και γίνεται ένα μεγάλο φεστιβάλ. Ήταν μια προβολή για την Κύπρο η συμμετοχή της ομάδας», δήλωσε.

μαζορετες

 

Η Ομάδα Μαζορέττων του Σώματος Κυπρίων Οδηγών Λεμεσού, εκπληρώνει στόχους του Οδηγισμού αφού δεν προσφέρει μόνο ψυχαγωγία αλλά συνεισφέρει και οικονομικά. Για παράδειγμα δεν συμμετείχαν απλά στην Πορεία Χριστοδούλας αλλά πρόσφεραν και χρηματικό ποσό.

Ακόμη, φέτος, τα κορίτσια καθάρισαν την Λεμεσό, αφού έλαβαν μέρος στην εκστρατεία καθαριότητας που έκανε το Επαρχιακό Συμβούλιο Εθελοντισμού.
 
10 Ιουλίου 2022
 
Σύμφωνα με την κυρία Τουμάζη, «η 10η Ιουλίου είναι πολύ σημαντική ημέρα για εμάς καθώς κλείνουμε τα 40 χρόνια προσφοράς της Ομάδας Μαζορεττών του Σώματος Κυπρίων Οδηγών στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Αυτή η εκδήλωση γίνεται εις μνήμη της Μύριελ Τσακκιστού, που για 38 χρόνια ήταν Πρόεδρος του συνδέσμου και ιδρύτρια αυτής της ομάδας».
 
Η Μύριελ Τσακκιστού μόνο περήφανη θα μπορούσε να είναι για την εξέλιξη και την πορεία της ομάδας, πιστεύει και εύχεται η κόρη της. 
 
«Η μητέρα μου εκπλήρωσε τους στόχους που είχε θέσει και είμαι σίγουρη ότι είναι πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η ομάδα έχει εδραιωθεί, αναγνωρίστηκε από το κοινό της Λεμεσού και όχι μόνο», επεσήμανε.
 

Συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου, Κυριακή, ο σύνδεσμος γονέων και φίλων του Οδηγισμού Λεμεσού, προσκαλεί το κοινό στην εκδήλωση, «40 χρόνια προσφοράς της Ομάδας Μαζορέττων του Σώματος Κυπρίων Οδηγών Λεμεσού στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία του Παλιού Λιμανιού Λεμεσού υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Νίκου Νικολαΐδη και τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού. 


Ομάδα cheerleaders
 
Η ζήτηση για να συμμετάσχουν οι μαζορέττες της ομάδας σε αθλητικές εκδηλώσεις και αγώνες είναι τεράστια. Ο χορός των cheerleaders όμως είναι πολύ διαφορετικός από το τέμπο που χορεύουν οι μαζορέττες. Έτσι δημιούργησαν μια άλλη ομάδα με cheerleaders η οποία συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες και εκδηλώσεις εμψυχώνοντας τις ομάδες.

μαζορετες

Η σημασία και ο ρόλος του Οδηγισμού
 
«Ο ρόλος του Οδηγισμού είναι σίγουρα να κάνει κορίτσια χρήσιμα στην κοινωνία την οποία ζούμε και να μπορούν να αντεπεξέρχονται σε όλες τις δυσκολίες τις οποίες υπάρχουν. Να βάλουν υψηλούς στόχους. Η προσφορά και η υπηρεσία να είναι τα ιδανικά τους», λέει η κ. Τουμάζη.
 
Η συνέχεια…
 
Η Ομάδα Μαζορέττων του Σώματος Κυπρίων Οδηγών Λεμεσού, είναι ένας θεσμός, μια ιστορική ομάδα, που θα συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο όσο περισσότερο μπορεί. Το όνομα μαζορέττες είναι δεμένο με το σώμα κυπρίων οδηγών, καθιερώθηκε και αποτελεί μέρος της ιστορίας του καρναβαλιού της Λεμεσού.
 
«Τα κορίτσια συνεχώς αλλάζουν αλλά το όνομα και η ιστορία μένει και συνεχίζεται», είπε η κυρία Μέλια Τουμάζη.

 

μαζορ
μαζορτετες
μαζορετες
μαζορετες
μαζορετες