Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λεοντιος κωστρικης

Σε τροχιά έξαρσης της πανδημίας βρίσκεται η Κύπρος το τελευταίο διάστημα. Η αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς και η ανοδική πορεία των νοσηλειών θορύβησαν τον Υπουργό Υγείας και τους επιστήμονες, με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να καταθέτει πρόταση στο Υπουργικό για επιστροφή της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Μια πρόταση που τελικά έλαβε το πράσινο φως και έτσι από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, η προστατευτική μάσκα θα κυριαρχεί και πάλι στην καθημερινότητα των πολιτών.

Παρά την επιδείνωση στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ότι κατά την άποψη του η κατάσταση είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη.

«Εγώ πιστεύω ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Ξέρουμε ότι με το στέλεχος Όμικρον οι ήπιες και ασυμπτωματικές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με τις συμπτωματικές. Άρα, οι αριθμοί των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ είναι σχετικά σταθεροί και υπό έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, αυτό δεν σημαίνει ότι τα νοσοκομεία και γενικότερα το Σύστημα Υγείας δεν συνεχίζουν να βρίσκονται εκ νέου υπό πίεση.

«Η δική μου άποψη και συμβολή προς τον Υπουργό Υγείας είναι οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται σύμφωνα με τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τους αριθμούς των νοσηλευόμενων και όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ», είπε ο Δρ Κωστρίκης.

Η πίεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή οφείλεται, σύμφωνα με τον Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας στο γεγονός ότι το στέλεχος που επικρατεί στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα είναι πιο μολυσματικό από τα προηγούμενα, ενώ δημιουργεί μεγάλο αριθμό λοιμώξεων.

«Προφανώς κάποια άτομα που θα προσβληθούν με το στέλεχος θα καταλήξουν στο νοσοκομείο, αλλά το σημαντικό είναι τα άτομα που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι μολυσμένα με παραλλαγές της Όμικρον», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Τέσσερις θάνατοι και 14.914 κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα

Κύματα και στελέχη το ιού

Ο Δρ Κωστρίκης μοιράστηκε μαζί μας ορισμένες γραφικές παραστάσεις και στοιχεία αναφορικά με τον κορωνοϊό στο νησί μας.

Από τα συγκεκριμένα δεδομένα, προκύπτει ότι η Κύπρος διανύει το έκτο κύμα της πανδημίας, καθώς επίσης και ότι αυτά τα κύματα υποδηλώνουν ότι ο ιός δεν έχει γίνει ακόμη ενδημικός. Την ίδια ώρα, αυτό που έχει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι η νέα έξαρση του κορωνοϊού δεν σχετίζεται με τις θερμοκρασίες και τον καιρό στην Κύπρο, ούτε με το γεγονός ότι οι πολίτες επισκέπτονται κλειστούς ή ανοικτούς χώρους, αλλά με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν πολλές υποπαραλλαγές του ιού στη χώρα μας.

Στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί, διαφαίνεται ότι υπάρχουν αυξημένα περιστατικά της υποπαραλλαγής Β5 (το μπλε χρώμα). Αυτό που προκύπτει από το συγκεκριμένο δεδομένο είναι ότι η χώρα μας έχει ξεφύγει από την κλασσική Όμικρον 5 και έχει παραλλαχθεί.

Επίσης, σύμφωνα με τον Καθηγητή, υπάρχουν αρκετά περιστατικά της Όμικρον 4 που είναι το πράσινο χρώμα και συνεχίζουμε να έχουμε ορισμένα Όμικρον δύο που είναι το ροζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παρακάτω στοιχεία αφορούν την περίοδο μέχρι τέλος Ιουνίου.

κωστρικης καρτα

«Η πληθώρα των λοιμώξεων που έχουμε είναι εξελισσόμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον 5», σημείωσε ο Δρ Κωστρίκης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα στέλεχος που συνεχίζει να είναι τροπικό στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Δρ Κωστρική ότι μολύνει τους ιστούς του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες όσον αφορά τη χορήγηση οξυγόνου.

Άλλο ένα σημαντικό δεδομένο που πρέπει να ξέρει ο κόσμος κατά τον Δρ Κωστρική, είναι ότι η Κύπρος έχει περάσει πέντε κύματα κορωνοϊού, στοιχεία τα οποία προκύπτουν από μελέτη της Μοριακής Επιδημιολογίας Κύπρου που είναι υπό δημοσίευση.

«Υπάρχουν πέντε επιδημιολογικά κύματα στην Κύπρο και τώρα είμαστε στην έναρξη του έκτου. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι τα επιδημιολογικά κύματα στην Κύπρο δεν δημιουργήθηκαν λόγω χειμώνα ή κλειστών χώρων αλλά λόγω έλευσης στελεχών που είναι ποιο μεταδοτικά από τα προηγούμενα», δήλωσε. 

Ακολούθως πρόσθεσε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο ιός έρχεται σε κύματα.

«Το γεγονός ότι επιστρέφει σε κύματα και δεν υπάρχουν σταθερές λοιμώξεις μερικών εβδομάδων αυτό σημαίνει στην ιολογία ότι ο ιός δεν είναι ενδημικός», είπε.

κωστρικης καρτα δυο

Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στο ποσοστό θετικότητας (το πράσινο χρώμα) σημειώνοντας ότι τα τελευταία στοιχεία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Εξήγησε ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν αριθμό που ανέμεναν οι ειδικοί εφόσον οι δειγματοληψίες που γίνονται πλέον είναι στοχευμένες και δεν διενεργούνται στον γενικό πληθυσμό όπως γινόταν το προηγούμενο διάστημα.

«Δεν μας παραξενεύει, έχει να κάνει με την αλλαγή της φιλοσοφίας των δειγματοληψίων. Δεν γίνονται τυχαίες δειγματοληψίες, πηγαίνουν στοχευμένα», ανέφερε.

καρτα κωστρικης

Κεφάλαιο μάσκα και 4η δόση

Όσον αφορά την επαναφορά χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας έχει ξεκάθαρη άποψη, η οποία αφορά σε μια σταθερή πολιτική. Υποστηρίζει ότι καλό θα ήταν η χρήση της προστατευτικής μάσκας εκεί και όπου είναι απαραίτητο, δηλαδή σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας και συγχρωτισμού, οι πολίτες να προβαίνουν σε χρήση της χωρίς αυτό να πρέπει να επιβληθεί από το Υπουργείο Υγείας.

«Είμαι πιο συντηρητικός στα σκαμπανεβάσματα της πολιτικής των μασκών. Θα ήμουν πιο ευχαριστημένος αν η φιλοσοφία ήταν να χρησιμοποιεί τη μάσκα ο πολίτης κατά τη δική του κρίση. Έχουμε αρκετή εμπειρία πλέον. Να καταλάβει ο μέσος Κύπριος ποτέ να φορά μάσκα, δεν χρειάζεται να περιμένει κυβερνητικές οδηγίες», υποστήριξε.

Τώρα, σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα των εμβολίων, ο Δρ Κωστρίκης εξέφρασε την άποψη ότι τα εμβόλια που δημιουργηθήκαν με βάση του στελέχους της Γιουχάν, πλέον δεν λειτουργούν ιδιαίτερα αποτρεπτικά όσον αφορά στη μετάδοση του ιού.

Ο Καθηγητής υποστήριξε ότι, η όμικρον πέντε και οι εξελικτικές παραλλαγές που είναι τα κυρίαρχα στελέχη στη χώρα μας, έχουν ξεφύγει γενετικά από το αρχικό στέλεχος και ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει καμία προστασία στη μετάδοση, παρά μόνο μια κυτταρική ανοσία.

«Χρειάζονται αναβαθμισμένα εμβόλια όσον αφορά τα γενετικά στελέχη που είναι κατασκευασμένα… Αυτή τη στιγμή ο ιός έχει ξεφύγει γενετικά από τα εμβόλια και θα είναι δύσκολο από τώρα και στο εξής να προλαβαίνουμε τα γενετικά στελέχη. Χρειάζεται περισσότερη ταχύτητα στην κατασκευή εμβολίων», δήλωσε.

Κλείνοντας ο Δρ Κωστρίκης έκανε μια σύντομη αναφορά στις υπόλοιπες λοιμώξεις που κάνουν την εμφάνιση τους στο παγκόσμιο περιβάλλον της υγείας (όπως για παράδειγμα η οξεία ηπατίτιδα και η ευλογιά των πιθήκων), σημειώνοντας ότι τα αυστηρά μέτρα και τα lockdown προηγούμενων περιόδων δημιούργησαν ένα «κόσμο» αποστειρωμένο, κάτι που μείωσε σε μεγάλο βαθμό τα φυσικά αντισώματα που δημιουργεί ο άνθρωπος.

«Είναι επακόλουθο του lockdown. Ο κόσμος έχει αποστασιοποιηθεί από το περιβάλλον εδώ και καιρό. Ειδικά στα παιδιατρικά γεγονότα, αν ένα παιδάκι έχει γεννηθεί αρχές του 20, σήμερα είναι 2,5 ετών και έχει ζήσει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον είναι πάρα πολύ ευάλωτο αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο Καθηγητής.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: