Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοιος κυπρος κρουσματα

Δεν προλάβαμε καλά - καλά να βγάλουμε τις μάσκες και οι ειδικοί αποφάσισαν την επαναφορά τους σε εσωτερικούς χώρους. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίζονται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, η ανοδική πορεία των νοσηλειών αλλά και του ποσοστού θετικότητας φαίνεται πως δεν άφηναν άλλα περιθώρια στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για επαναφορά της μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Μετά το πράσινο φως του Υπουργικού, το μέτρο για επαναφορά της προστατευτικής μάσκας τίθεται σε ισχύ από αύριο με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, να ξεκαθαρίζει σε δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, πως είναι το μόνο μέτρο που προτάθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Η εισήγηση από τον Υπουργό Υγείας αφορούσε την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, επομένως δεν συζητήθηκε οποιοδήποτε άλλο μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν φαίνεται οι ειδικοί να προκρίνουν περεταίρω μέτρα, άποψη την οποία επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο Κρατικό Ραδιόφωνο και η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμοξιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Δρ Μαρία Κολιού.

«Δεν δικαιολογεί άλλα μέτρα η κατάσταση, τουλάχιστον οδυνηρά μέτρα, γιατί ακριβώς δεν έχουμε σοβαρά περιστατικά. Είναι με βάση τους σκληρούς δείκτες που επιβάλλονται μέτρα και οι σκληροί δείκτες δεν υποχρεώνουν πιο αυστηρά μέτρα», είπε.

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, επίσης σε δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο προχώρησε εκ νέου σε ορισμένες διευκρινίσεις όσον αφορά τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι όταν μπαίνουμε μέσα σε οποιανδήποτε κλειστό χώρο πρέπει να φοράμε προστατευτική μάσκα. Όταν πρόκειται για χώρο εστίασης όπου οι πολίτες θα καταναλώσουν φαγητό και ποτό, τότε υποχρεούνται να φοράνε μάσκες κατά τις διακινήσεις τους εντός του υποστατικού και μπορούν να την αφαιρούν όταν προβαίνουν στις ενέργειες που προαναφερθήκαν.

Η προσοχή όλων στραμμένη στην ερχόμενη εβδομάδα

Αφού έλαβαν αποφάσεις για επαναφορά της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, οι εμπλεκόμενοι πλέον στρέφουν την προσοχή τους στη σύσκεψη που θα συγκαλέσει ο Υπουργός Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης των ειδικών και του Μιχάλη Χαταζηπαντέλα, αναμένεται να συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, καθώς επίσης και ο καθορισμός πλάνου για ενδεχόμενη έξαρση της κατάστασης.

«Αυτά θα αξιολογηθούν, οποιεσδήποτε ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Προετοιμασία για ενδεχόμενη έξαρση

Στόχος του Υπουργού Υγείας είναι η αύξηση των διαθέσιμων κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό και η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ως εκ τούτου, το αρμόδιο Υπουργείο έχει προχωρήσει σε συμφωνία με δύο ιδιωτικές κλινικές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αθανασίου έχουν ήδη αποσταλεί ασθενείς με κορωνοϊό σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, έτσι ώστε σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί να μην πέσει εκ νέου όλο το βάρος στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.