Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μασκα

Μονό με προστατευτική μάσκα, η είσοδος από σήμερα το πρωί σε κλειστούς χώρους, φούρνους, εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια. 


Η «ελευθερία» σε εισαγωγικά των πολιτών κράτησε μόλις 37 μέρες, καθώς η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, συμφωνα με τους ειδικούς, δεν άφηνε άλλη επιλογή. 
 

Πολίτες δήλωσαν στην κάμερα του ΑΝΤ1: 
«Πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που δεν έχει λογική από την στιγμή που ο ιός δεν είναι τόσο δυνατός και δεν επηρεάζει τόσο πολύ τους ανθρώπους» 
«Δεν μου αρέσει αλλά αφού αυξηθήκαν τα κρούσματα,  δεν με ενοχλεί γιατί είχα με το και πριν αλλά δεν είναι ωραίο δεν μπορείς να εκφραστείς, νομίζω δεν θα βοηθήσει » 
«Κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε για όλους από εκεί και πέρα είναι επιλογή του καθενός αν θέλει να την φορά ή αν δεν θέλει» 
«Αυξηθήκαν τα κρούσματα γιατί όχι, τουλάχιστον να μειωθούν ξανά και να ανοίξουν σιγά σιγά τα μετρά » 
«Εγώ είμαι, ότι γίνει θα γίνει τούτης της άποψης είμαι ότι μας πουν κάνουμε » 

Από το μέτρο εξαιρούνται τα άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, άτομα που βρίσκονται μόνοι ή με μέλη της οικογένειας τους στο όχημα, άτομα που αθλούνται, ψήστες και μάγειρες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες, με σοβαρό νευρολογικό νόσημα και άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές. 

Από τη χρήση προστατευτικής μάσκας εξαιρούνται 

  • Άτομα σε οικίες, άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, 
  • Άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης 
  •  Ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος, 
  • Άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες, με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα και με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές. 

Το υπουργείο υγείας προχώρησε επίσης και σε περαιτέρω διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου, οι οποίες αφορούν τους γάμους και τις βαφτίσεις. 

«Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου των γάμων και των βαφτίσεων σε εκκλησίες, και χώρους λατρείας και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και κατά τη διαδικασία των συγχαρητηρίων προς τους νεόνυμφους, όταν αυτά πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους, δύναται το ζευγάρι, οι γονείς του, οι κουμπάροι του, και οι ιερείς που τελούν το μυστήριο, να μην φέρουν προστατευτική μάσκα», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας. 


Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης προτροπή και για αποφυγή της χειραψίας είτε κατά τη διαδικασία των συγχαρητηρίων είτε κατά την παραμονή στον χώρο. 
 
«Υπάρχει σύσταση και για χρήση προστατευτική μάσκας και σε χώρους συγχρωτισμού σε εξωτερικούς χώρους όπως είναι οι κοινωνικές εκδηλώσεις», ανέφερε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου. 

«Στην βάση του νέου διατάγματος ευθύνη έχει ο κάθε ένας ξεχωριστά δηλαδή αν ένα πρόσωπο εντοπιστεί σε οποιοδήποτε υποστατικό να μην φέρει μάσκα προστασία θα του υποβάλλετε εξώδικη καταγγελία για το ποσό των 300 ευρώ και δεν θα έχει ευθύνη ο ιδιοκτήτης ή ο διευθυντής οπουδήποτε υποστατικού», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.
Η επαναφορά του μέτρου, στους εσωτερικούς έστω χώρους , έφερε προβληματισμό και ανησυχία στους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής. 

«Τα προβλήματα τα οποία θα έχουμε δεν έχουν να κάνουν με τους επισκέπτες τους χώρους μας αλλά με τους εργαζόμενους μας, ασφαλώς αυτοί που εργάζονται στους εσωτερικούς χώρους αλλά και αυτοί που εργάζονται στους εξωτερικούς χώρους οι εφόσον εισέρχονται στο εσωτερικό χώρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα», ανέφερε ο ΓΓ Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης.

Οι μαγαζάτορες, σύμφωνα με τον κύριο Λεβέντη, ανησυχούν επίσης και για το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων μέτρων των Σεπτέμβριο.