Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ελαιολαδο

Ελπίδα δίνει στους Τουρκοκύπριους ελαιοπαραγωγούς η «εξαγωγή» ελαιόλαδου στην «νότια Κύπρο» - όπως αναφέρονται οι ελεύθερες περιοχές της Κυριακής Δημοκρατίας - μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, αναφέρει σήμερα η Γενί Ντουζέν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα με αφορμή την πρόσφατη για πρώτη φορά πώληση ελαιολάδου μέσω του Κανονισμού, Τουρκοκύπριοι ελαιοπαραγωγοί δήλωσαν στην εφημερίδα ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί κίνητρο για τους ίδιους.

Οι ελαιοπαραγωγοί υπογράμμισαν επίσης ότι προηγουμένως δεν είχαν γίνει τέτοια βήματα και εξέφρασαν την επιθυμία τους όπως συνεχιστούν οι εργασίες προς την ίδια κατεύθυνση. Όσον αφορά την σοδειά που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο οι ελαιοπαραγωγοί ανέφεραν ότι η αυτή διαφέρει από περιοχή σε περιοχή όμως σε γενικότερο πλαίσιο αξιολογείται ως «μέτρια».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι για πρώτη φορά πωλήθηκαν 120 μπουκάλια ελαιόλαδο σε συσκευασίες των 750ml στις ελεύθερες περιοχές την περασμένη Τρίτη, ως αποτέλεσμα των εργασιών που διεξήγαγαν τα αρμόδια επιμελητήρια. Εκτός από ελαιόλαδο, πραγματοποιήθηκε παράλληλα «πιλοτική» αποστολή 6 προϊόντων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται μέλι, μαρμελάδα και το πετιμέζι.

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι ο πρόεδρος του «συνδέσμου Τουρκοκύπριων παραγωγών και βιομηχάνων ελαιόλαδου» (ZEYSAN), Ταϊφούν Τουντζάρ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ανέφερε ότι αποτελεί επιτυχία που επετεύχθη κατόπιν πολύμηνων προσπαθειών. Επιπρόσθετα εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα σηματοδοτήσει την απαρχή για εξαγωγές σε διεθνές επίπεδο και σημείωσε ότι εκτιμάται πως η φετινή σεζόν θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα.

Εξάλλου, ο διευθυντής της «εταιρείας παραγωγής ελαιόλαδου» της Γαλάτειας, Τεφίκ Κιριμλί ανέφερε ότι η πώληση ελαιολάδου στις ελεύθερες περιοχές έγινε εφικτή κατόπιν έντονων προσπαθειών. «Αυτή η κατάσταση μας άνοιξε τον δρόμο. Βλέπουμε θετικά το θέμα των εξαγωγών», σημείωσε και πρόσθεσε την περασμένη χρονιά η «εταιρεία» του εξασφάλισε ειδική άδεια και πραγματοποίησε εξαγωγές 120-130 τόνων ελαιόλαδου στην Τουρκία.

Πηγή: KΥΠΕ