Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στον «αέρα» η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Το 2024, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, σταματά η κρατική τους χρηματοδότηση και περνούν στην φάση της αυτονόμησης. 

Ωστόσο, οι αναφορές για παράταση στην Επιτροπή Ελέγχου της βουλής, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρέπει να ζητηθεί έγκριση από την Κομισιόν, και το γραφείο του εφόρου κρατικών ενισχύσεων. 

Το θολό τοπίο, που άφησε με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΚΥΠΥ Μάριος Παναγίδης, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση, της Γενικής Διευθύντριας του υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη και του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία. 

Μάριος Παναγίδης, Πρόεδρος ΟΚΥπΥ

Τα πράγματα πάνε καλά για την αυτονόμηση. Ενδέχεται όμως, να ζητηθεί παράταση, κατά ένα μέχρι τρία χρόνια. Και αυτό, λόγω των προβλημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της ανάγκης ολοκλήρωσης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη

Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας

Η πανδημία δεν αποτελεί δικαιολογία. Τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, θα χρηματοδοτηθούν από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 

Ζαχαρίας Κουλίας, Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου

Αν δεν μπορείτε να αναλάβει άλλος

Ο Εκτελεστικός διευθυντής ωστόσο του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης ανέφερε πως με σωστή προσέγγιση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων του, ο οργανισμός μπορεί να πετύχει τον στόχο της αυτονόμησης. Δεν φαίνεται όμως να έπεισε. 

Παναγιώτης Γεωργίου, ΓΓ ΠΑΣΥΝΟ

Δεν προχωρά η αυτονόμηση των νοσοκομείων, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες

Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος ΟΣΑΚ

Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση ή και αδυναμία, να προχωρήσει η αυτονόμηση

Παρά το μικρό παράθυρο ότι, ίσως, τελικά ο ΟΚΥπΥ να καταφέρει την αυτονόμηση εντός των χρονικών πλαισίων του 2024, ΑΚΕΛ και η συντεχνία των γιατρών του δημοσίου, ωστόσο, θεωρούν δεδομένη την παράταση. Επικαλούμενοι όμως, τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. 

Σωτήρης Κούμας, Πρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ

Ναι, δύο χρόνια που μας απομένουν, θεωρούμε ότι είναι λίγα. Βέβαια θα πρέπει την ίδια, στιγμή, να αναζητήσουμε και ευθύνες. Υπήρχε το χρονικό περιθώριο νωρίτερα

Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής ΑΚΕΛ

Η δική μας η θέση, είναι ότι, όπως είναι τα πράγματα σήμερα και λόγω της κατάστασης που επικράτησε τα δύο τελευταία χρόνια, με τον κορωνοϊό, θα πρέπει να επεκταθεί το ορόσημο

Στον «τοίχο» και πάλι ο ΟΚΥπΥ

Κατά τα άλλα, στην επιτροπή Ελέγχου που συνεχίστηκε η συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τον ΟΚΥπΥ, φορείς της δημόσιας υγείας έστησαν και πάλι, στον τοίχο, τον Οργανισμό. Με τους γιατρούς του δημοσίου να διερωτώνται αν θα έχουμε, σε δύο χρόνια, δημόσια νοσηλευτήρια. 

Σάββια Ορφανίδου, βουλεύτρια ΔΗΣΥ

Τα μεγαλύτερα λειτουργικά προβλήματα αφορούν, τη μείωση του αριθμού των γιατρών, τις πολύωρες εφημερίες, την εκπαίδευση, τους ανειδίκευτους γιατρούς στα ΤΑΕΠ και η μείωση των ασθενών.