Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σιτηρα

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία.

Μετά την κατάληψη του Σεβεροντονιέτσκ, η Μόσχα στοχοθετεί με το πυροβολικό της και από αέρος την Λισιτσάνσκ, πόλη κλειδί στην επέλασή της που έχει στόχο την κατάληψη του Ντονμπάς.

Παράλληλα διάφορες περιοχές της Ουκρανίας έχουν πληγεί από μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία. Εξαπολύθηκαν και από το έδαφος της Λευκορωσίας, καταγγέλλει το Κίεβο, με την Μόσχα να μην επιβεβαιώνει. Ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία ο στρατός της έχει σκοτώσει έως και ογδόντα Πολωνούς μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό των Ουκρανών.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Igor Konashenkov.

Η Ρωσία έχει κλέψει την ελευθερία μας, το μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία που εκφώνησε στο μουσικό φεστιβάλ Glastonbury. 
«Δεν θα αφήσουμε τον πόλεμο της Ρωσίας να μας λυγίσει. Θέλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο πριν καταστρέψει ανθρώπινες ζωές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Για πιέσεις που ενδέχεται να ασκηθούν στο Κίεβο προκειμένου να συνθηκολογήσει, μιλά την ίδια ώρα ο Βρετανός Πρωθυπουργός, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιες δυνάμεις αναφέρεται.

«Πολλές χώρες βλέπουν την κατάσταση και λένε: Αυτός είναι ένας ευρωπαϊκός πόλεμος αχρείαστος. Ένα οικονομικό πρόβλημα που δεν χρειαζόμασταν. Και η πίεση συνεχώς θα αυξάνεται από όσους θέλουν να ενθαρρύνουν, ή καλύτερα να εξαναγκάσουν τους Ουκρανούς σε μια κακή ειρήνη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

SOS για κρίση λιμού

Τα βλέμματα της υφηλίου στρέφονται στην Βαυαρία, όπου αρχίζει αύριο η Σύνοδος Κορυφής της G7, στην ατζέντα της οποίας θα βρεθούν όλα τα καυτά ζητήματα των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οικονομία, ενέργεια, επισιτιστική κρίση, στην σκιά μάλιστα και των νέων προειδοποιήσεων του ΟΗΕ για τον κίνδυνο μιας άνευ προηγουμένου κρίσης λιμού.

«Αν δεν δράσουμε τώρα, αυτή η επικίνδυνη κατάσταση θα μετατραπεί σε καταστροφή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει στην πείνα άλλα πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους.