Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εφημερευοντα ιατρεια

Έξω φρενών μερίδα προσωπικών ιατρών του ΟΚΥπΥ. Φωνάζουν για τη χθεσινή απόφαση σύμφωνα με την οποία τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχώνονται αποκλειστικά από ιατρούς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Με επιστολή την οποία κοινοποίησαν σε Υπουργό Υγείας, Επιτροπή Υγείας της Βουλής και ΟΚΥπΥ και την οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 ξεκαθαρίζουν ότι αρνούνται να επωμιστούν όλο το βάρος των εφημεριών του ΓεΣΥ, εξηγώντας πως οι προσωπικοί ιατροί του ΟΚΥπΥ είναι μόλις 86 σε σύνολο 600 προσωπικών ιατρών παγκύπρια.

επιστολη οκυπυ

Σε ανακοίνωση τους οι προσωπικοί ιατροί του ΟΚΥπΥ, αναφέρουν πως «η απόφαση αυτή είναι ετεροβαρής, άδικη και στερείται κάθε λογικής. Απαιτούμε το αυτονόητο, το σωστό και το δίκαιο. Να εφημερεύουν ισότιμα όλοι οι προσωπικοί ιατροί του ΓεΣΥ. Σας αναφέρουμε επίσης ότι εμείς ποτέ δεν είχαμε ένσταση στο να εφημερεύουν οι ιδιώτες συνάδελφοι μας στα Κέντρα Υγείας μας, αυτές ήταν καθαρά θέσεις και αποφάσεις των συντεχνιακών».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, υποστηρίζει ότι η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων στις 9 Ιουλίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού πρώτα θα πρέπει να επιλυθούν συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των ιατρών.

«Έχουμε πάρει το οκ είσαστε σίγουροι από τους ιατρούς το ΟΚΥπΥ; Εγώ κατέθεσα ερωτήματα που έχουν αποστείλει και αναμένουν τις απαντήσεις τους από τον ΟΚΥπΥ. Εχει δοθεί η συγκατάθεση, ή εκφραστεί η θέληση από τους ιατρούς του δημοσίου να δουλέψουν αυτά τα 14 Σαββατοκύριακα;», δήλωσε διερωτώμενος ο κ. Κούμας.  

Προβληματισμούς εκφράζουν την ίδια ώρα και οι ιδιώτες προσωπικοί ιατροί οι οποίοι θα κληθούν να στελεχώσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία μετά την 1η Οκτωβρίου.

«Υπάρχει και η περίπτωση να τα βάλουν στα ιατρεία μας και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει δυσκολία όχι από το ιατρείο το ίδιο. Ένας ο οποίος εφημερεύει και να έρθει κάποιος από τη Δευτερά στο Καϊμακλί για να το δει κάποιος. Αντιλαμβάνεστε ότι κάθε μέρα θα αλλάζει ένα ιατρείο δεν θα είναι η ίδια διεύθυνση και θα γίνουμε φαρμακείο θα πρέπει να βρίσκουμε πιο ιατρείο εφημερεύει», επισήμανε ο Πρόεδρος των προσωπικών Ιατρών του ΓεΣΥ, Αντρέας Πολυνείκης.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας πάντως δηλώνει αισιόδοξος ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία, θα ανοίξουν τις πόρτες τους στις 9 Ιουλίου με τον Διευθυντή του να εξηγεί στον ΑΝΤ1 τον τρόπο υπό τον οποίο θα λειτουργήσουν.

«Τρεις μήνες θα τους αναλάβει ο ΟΚΥπΥ με τους δικούς του γιατρούς, και από την 1η του οκτώβρη και μετά όταν θα είναι η σειρά των δημόσιων γιατρών θα τα κάνουν από τα κέντρα υγείας του δημοσίου αν είναι η σειρά κάποιου ιδιώτη γιατρού θα το κάνει είτε από το ιατρείο του είτε από ένα ιδιωτικό κέντρο που θα ενοικιάσει ο οργανισμός, αυτό θα το ανακοινώσουμε στην πορεία», τόνισε ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργήσουν στο Κέντρο Υγείας Λατσιών στη Λευκωσία, στο Κέντρο Υγείας Λινόπετρας στη Λεμεσό στο παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας, στο Νοσοκομείο Πάφου και στο Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου.  

Τα ιατρεία θα λειτουργούν από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα το Σάββατο και από τις εννέα μέχρι τη μία την Κυριακή.