Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εφημερεύοντα ιατρεία

Αλαλούμ και διαφορετικές αναγνώσεις ένα μόλις 24ωρο μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων. Εκεί που όλοι περίμεναν ότι αυτά θα ανεβάσουν ρολά στις 09 Ιουλίου, διφορούμενες αναφορές, θέτουν εν αμφιβόλω το όλο εγχείρημα.

Χαρακτηριστική η απάντηση του πρόεδρου της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα στο «Μέρα Μεσημέρι», ερωτηθείς για το ορόσημο της 9ης Ιουλίου:


Λάθος καταλάβατε

Σημείωσε ότι με βάση την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, «στόχος είναι να αρχίσουν στην 9 Ιουλίου. Εφόσον επιλυθούν τεχνικά θέματα».

Ξεκαθάρισε επ’ αυτού ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τους γιατρούς ΟΚΥπΥ, οι οποίοι αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Οργανισμό, προτού τοποθετηθούν για το κατά πόσο θα στελεχώσουν τα εφημερεύοντα.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την χθεσινή απόφαση, σε πρώτη φάση τα εφημερεύοντα ιατρεία θα στελεχώνονται αποκλειστικά από γιατρούς του ΟΚΥπΥ οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με το χώρο και εξοπλισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα ριχτούν στη μάχη και ιδιώτες ιατροί.

Το σύστημα αυτό με βάση τον προγραμματισμό θα «τρέξει» μέχρι τον Οκτώβριο, όταν ο ΟΑΥ θα πρέπει να εντοπίσει και άλλα ιατρικά κέντρα για να ενισχύσει αυτό το εγχείρημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι μετά την 1η Οκτωβρίου να αυξηθούν τα εφημερεύοντα ιατρεία κάθε επαρχίας και ο ΟΑΥ καλείται να βρει ιδιωτικά κέντρα υγείας στα οποία θα στεγάζονται και οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί.

Στο διάστημα αυτό, το «βάρος» μέχρι αυτή την ημερομηνία πέφτει στους γιατρούς του δημοσίου, με τον κ. Κούμα να θέτει το ενδεχόμενο αυτό να μην είναι εφικτό, καθώς οι γιατροί του ΟΚΥπΥ αριθμούν μόλις 86 Παγκύπρια. 

Την ίδια ώρα, το κουβάρι της υπόθεσης περιπλέκει ανακοίνωση των προσωπικών ιατρών του ΟΚΥπΥ, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει ο ΑΝΤ1.

Σε αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά

Οι προσωπικοί ιατροί του ΟΚΥπΥ αρνούνται κατηγορηματικά να επωμιστούν όλο το βάρος των εφημεριών του ΓεΣΥ μόνοι τους

Ξεκαθαρίζουν παράλληλα ότι ποτέ δεν έφεραν ένσταση στο ενδεχόμενο να εφημερεύουν ιδιώτες συνάδελφοι τους στα Κέντρα Υγείας, λέγοντας μάλιστα σε ένα σημείο το οποίο έχει το δικό του ενδιαφέρον:

Αυτές ήταν καθαρά και αποφάσεις των συντεχνιακών

επιστολή ιατρών ΟΚΥπΥ

*Η επιστολή που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1

Σειρά ερωτημάτων θέτουν από την πλευρά τους και οι ιδιώτες Προσωπικοί Ιατροί, οι οποίοι όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, θα κληθούν να ριχθούν στη «μάχη» από την 1η Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών, Ανδρέας Πολυνείκης, δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι», πως για να γίνει εφικτή η συνεισφορά τους, πρέπει να εξευρεθεί ο σωστός τρόπος. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει «κλειδώσει».

Για τον ίδιο, αν θα δουλέψει σωστά το όλο Σύστημα, πρέπει να εξευρεθούν και να οριστούν ιδιωτικά κέντρα υγείας, και όχι να εφημερεύει στον επαγγελματικό του χώρο έκαστος ιατρός. 

Ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που οι ίδιοι αντιτίθενται στο να εφημερεύουν στα κέντρα υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Φαίνεται ότι μόνο επιφανειακά έχουν διάφορα πράγματα» σημείωσε καταληκτικά.

επιστολή ιατρών ΟΚΥπΥ