Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σκυλος

Την επέκταση της μεταβατικής περιόδου, ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος στα επηρεαζόμενα καταφύγια ζώων να εξασφαλίσουν πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής για την έκδοση του πιστοποιητικού διασφάλισης των όρων ευημερίας συζήτησε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος ανέφερε πως η παράταση η οποία δίνεται με βάση το τροποποιητικό νομοσχέδιο είναι ακόμη 48 μήνες από την ημέρα που ψηφίστηκε η νομοθεσία, αλλά στην ουσία μέχρι τη λήξη αυτής της περιόδου απομένουν μόνο 16-17 μήνες, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να παραστούν στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής με πολιτική δέσμευση από τον αρμόδιο υπουργό και να διευκρινίσουν αν αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό για να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

«Δεν υπάρχει λόγος να ψηφίζουμε μια νομοθεσία η οποία θα ξανακρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να εφαρμόσει τη γνωστή πολιτική του “στύλο- στύλο άνεση”. Θέλουμε να ψηφίζουμε νομοθεσίες οι οποίες θα εφαρμόζονται. Επομένως, να έρθει με πολιτική δέσμευση ο Υπουργός ότι σε αυτό το χρονικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, γιατί το πρώτιστο που μας ενδιαφέρει είναι η ευημερία των ζώων, αλλά και των ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με αυτά τα εκτροφεία, και κατά δεύτερο λόγο αν χρειάζεται να γίνουν και άλλες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο να τις κάνουμε», προσέθεσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως αν χρειάζεται να δοθεί και άλλος χρόνος.

«Δεν επιτρέπεται να ακούμε για εκτροφεία σκύλων μέσα σε κτηνοτροφικές ζώνες. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν υποστατικά σε τουρκοκυπριακή γη και δίπλα να υπάρχουν και πτηνοσφαγεία, όπου αντιλαμβάνεστε με τα λύματα τι γίνεται, αν υπάρχουν και εκτροφεία σκύλων και γάτων δίπλα. Δε γίνεται να υπάρχουν ξενοδοχεία ή εκτροφεία σκύλων και γάτων σε συνθήκες οι οποίες δεν είναι οι κατάλληλες και ενδεχομένως κάποιος να μπορεί να πει ότι γίνεται και κακοποίηση των ζώων. Θα πρέπει οι έλεγχοι και για τα υποστατικά, αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης των ζωών να είναι οι κατάλληλες, να είναι αυστηρές και αυτό είναι που επιδιώκουμε εμείς. Την ίδια ώρα όμως να δοθούν και οι απαραίτητες διευκολύνσεις από το κράτος για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία», ανέφερε.

Αναφορικά με σημείωμα που απέστειλαν οι Φιλοζωικές Οργανώσεις πως γίνονται εξαγωγές ζώων στο εξωτερικό από καταφύγια, τα οποία δεν διατίθενται σε Κύπριους που ενδιαφέρονται, ο κ. Κέττηρος είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η επιτροπή έχουν διατεθεί γύρω στους 30.000 σκύλους τα τελευταία 7 χρόνια, με τις περισσότερες εξαγωγές να γίνονται προς Βρετανία και Γερμανία, οι οποίες ελέγχονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και με τα έγγραφα που υπάρχουν γνωρίζουν πού πηγαίνουν αυτά τα ζώα.

«Επειδή έχουμε όλη αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς στειρώσεις, χωρίς περιορισμούς, με πολλά αδέσποτα και τις νομοθεσίες να ψηφίζονται μόνο και να μην εφαρμόζονται, επικρατεί αυτή η κατάσταση. Σημασία έχει να εφαρμόζονται οι νομοθεσίες. Θα μπορούσαμε να ψηφίζουμε 150 νομοθεσίες χωρίς σημασία αφού δεν εφαρμόζονται. Καταβάλλονται βέβαια και τα έξοδα για τη μεταφορά και τις εξαγωγές ζώων», προσέθεσε επί του θέματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης δήλωσε με τη σειρά του πως τα καταφύγια ζώων και γενικότερα οι εθελοντές επιτελούν πολύ αξιόλογο έργο, προσφέροντας φροντίδα, περίθαλψη, φαγητό και αγάπη στα ζώα, με τον ρόλο τους στην ευημερία των ζώων να είναι πολυσήμαντος.

«Απαιτείται συνεργασία των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως των υπηρεσιών του κράτους και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ώστε τα καταφύγια να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Κάποιες εισηγήσεις που ακούστηκαν στην επιτροπή και θεωρούμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η άμεση καταγραφή των καταφυγίων σκύλων και γάτων για έλεγχο, η καταγραφή των ελλείψεων και των προβλημάτων των καταφυγίων, καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο για κάποια συγκεκριμένα υποστατικά με προβλήματα δρόμων να εξεταστεί η περίπτωση των παρεκκλίσεων αν και εφόσον πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις σε θέματα ευημερίας των ζώων», ανέφερε.

Επιπλέον, ερωτηθείς για το θέμα της εξαγωγής ζώων, απάντησε πως από τη στιγμή που ο σκοπός είναι να μην οδηγηθούν τα ζώα αυτά στην ευθανασία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ο στόχος είναι να γνωρίζουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες πού πάνε αυτά τα ζώα και να ευημερούν», κατέληξε.