Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται σε άτομα τα οποία έχουν εκτίσει την μισή ποινή τους εντός των Κεντρικών Φυλακών, και μπορούν να εκτίσουν την υπόλοιπη έξω στην κοινωνία υπό περιοριστικό έλεγχο και ηλεκτρονική παρακολούθηση. 

Από την εφαρμογή του μέτρου εδώ και οκτώ χρόνια, δεκάδες ήταν οι κατάδικοι οι οποίοι έκαναν χρήση αυτής της δεύτερης ευκαιρίας και βρέθηκαν νωρίτερα, έστω και υπό προϋποθέσεις, μαζί με τις οικογένειες τους. 

«Είμαστε ξανά στην οικογένεια μας στην καθημερινότητα μας στις δουλειές μας. Επανεντασσόμαστε πίσω στην κοινωνία. Είσαι έξω ελεύθερος στο σπίτι στην δουλειά σου όπου χρειαστείς πας μέχρι τις 10:30 βράδυ να είσαι σπίτι και Σαββατοκύριακα μέχρι τα μεσάνυχτα», δήλωσε κατάδικος με βραχιολάκι. 

Το βραχιόλι μπαίνει στο πόδι και με GPS δίνεται σήμα σε ειδική κονσόλα εντός των Κεντρικών Φυλακών. Είναι αδιάβροχό και ο κατάδικος το φέρει 24 ώρες το 24ώρο. 

«Στα πλαίσια αυτά η ηλεκτρονική παρακολούθηση κρατουμένων είτε καταδίκων είτε υποδίκων εντάσσεται στην σωφρονιστική μας πολιτική και τις σύγχρονες σωφρονιστικές αντιλήψεις που έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία οκτώ χρόνια στις φυλακές μας. Σκοπός μας είναι η ομαλότερη ένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας εκτίοντας ο κρατούμενος την ποινή του με εναλλακτικό τρόπο στην κοινότητα παραμένοντας στο οικογενειακό του περιβάλλον», εξήγησε η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους.

Όταν σημαίνει συναγερμός…

130 περιπτώσεις καταγράφονται τα τελευταία 8 χρόνια κρατουμένων οι οποίοι φόρεσαν ηλεκτρονικό βραχιολάκι με μόνο μία από αυτές τις περιπτώσεις να επιστρέφει πίσω στις κεντρικές φυλακές αφού δεν τήρησε τους κανόνες. 

«Η ηλεκτρονική παρακολούθηση παρά το ότι ο εξοπλισμός είχε αγοραστεί το 2009 το εφαρμόσαμε τα τελευταία 8 χρόνια σε πάνω από 130 περιπτώσεις. Υπήρχε μία περίπτωση και επέστρεψε στις φυλακές. Δεν τήρησε τους όρους της ένταξης στο μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού. Οι υπόλοιπες 129 περιπτώσεις εξέτισαν την ποινή τους ή συνεχίζουν να εκτίουν την ποινή τους στην κοινότητα», είπε η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών.

 

Όταν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει το βραχιολάκι, αυτόματα δίνει σήμα στις κεντρικές φυλακές και αμέσως μέλη του σωφρονιστικού ιδρύματος, έχοντας ακριβώς τις συντεταγμένες όπου βρίσκεται ο κατάδικος, σπεύδουν για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν πίσω στο κελί.