Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γ

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας θα αναλάβει τον έλεγχο τεσσάρων εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων του Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς η κυβέρνηση αναβιώνει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης αρκετών κρατικών αθλητικών συλλόγων.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) θα κατέχει το 75% των Αλ Ιτιχάντ, Αλ Αχλί, Αλ Νασρ και Αλ Χιλάλ, σύμφωνα με αναφορά του υπουργείου Αθλητισμού στο Twitter τη Δευτέρα (5/06). Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (SPA) είχε κάνει γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία θα ιδιωτικοποιήσει αρκετούς αθλητικούς συλλόγους από το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Όλοι συμμετέχουν στην κορυφαία επαγγελματική λίγκα της χώρας, εκτός από την Αλ Αχλί που είναι στη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος. Το Ταμείο έχει αναλάβει στο παρελθόν πολλές εταιρείες πριν τις ιδιωτικοποιήσει.

Ο αθλητισμός είναι ένας από τους πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου οικονομικής διαφοροποίησης "Vision 2030", που επιδιώκει τη δημιουργία νέων βιομηχανιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, που επικεντρώθηκε κυρίως σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους και ξεκίνησε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επιτρέπει σε εταιρείες και αναπτυξιακούς φορείς να επενδύουν και να εξαγοράζουν συλλόγους, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων (SPA).

Το Βασίλειο στοχεύει τα έσοδα της επαγγελματικής λίγκας ποδοσφαίρου να αυξηθούν σε 1.8 δισεκατομμύρια ριάλ (480 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2030, από 450 εκατομμύρια ριάλ. Αναμένει ότι η εμπορική αξία της θ΄ αυξηθεί σε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο, πρόσθεσε το SPA.

Το υπουργείο Αθλητισμού ανέφερε ότι ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της δεύτερης κατηγορίας Αλ Σουκιουρ θα μετατραπεί σε εταιρεία και θα ανήκει στη NEOM, η οποία βρίσκεται πίσω από το έργο του Βασιλείου να χτίσει μια φουτουριστική πόλη στην έρημο.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, θα είναι ιδιοκτήτης του συλλόγου Αλ Κιατζιαχ (Α' κατηγορίας), η Αλουλα FC της τρίτης κατηγορίας θα ανήκει στη Βασιλική Επιτροπή, ενώ η ομάδα της πρώτης κατηγορίας Αλ Ντιριγιάχ θα ελέγχεται από την Αρχή Ανάπτυξης της Ντιριγιάχ.

Τον Φεβρουάριο του 2017, πηγές είπαν στο Reuters ότι η Σαουδική Αραβία είχε προσλάβει την τοπική ιδιωτική επενδυτική τράπεζα "Jadwa Investment" για να συμβουλεύει σχετικά με την ιδιωτικοποίηση έως και πέντε ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Όμως στις αρχές του 2019, ο τότε επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας ανέφερε: «Δεν ξέρω αν θα είναι το 2020 ή το 2022 μέχρι να είναι έτοιμο το σχέδιο».

Εν τω μεταξύ, το Βασίλειο έχει επενδύσει πολλά χρήματα για να ανεβάσει την ποδοσφαιρική του θέση. Η PIF έδωσε το "πράσινο φως" σε μια κοινοπραξία για να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της Νιούκαστλ, τον Οκτώβριο του 2021.

Το πρωτάθλημα έχει επίσης προσελκύσει μερικούς από τους πιο διακεκριμένους παίκτες του κόσμου, με κορυφαίο τον Πορτογάλο, Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος εντάχθηκε στην Αλ Νασρ στα τέλη του περασμένου έτους.

Τον περασμένο μήνα, πηγή προσκείμενη στον αρχηγό της Αργεντινής, Λιονέλ Μέσι είχε αναφέρει στο Reuters ότι ο «ψύλλος» δέχτηκε επίσημη πρόταση να ενταχθεί στην Αλ-Χιλάλ την επόμενη σεζόν.