Τηλεόραση Ραδιόφωνο
e

Ανεβαίνει το... θερμόμετρο στην Ισπανία όσον αφορά τη μάχη της παραμονής με την Εσπανιόλ να προχωράει την Πέμπτη (25/5) σε μία ασυνήθιστη -για τα δεδομένα της LaLiga- κίνηση, αμφισβητώντας ανοικτά την κατακύρωση του δεύτερου τέρματος της Ατλέτικο Μαδρίτης στον αγώνα της Τετάρτης (24/5, 3-3) και ζητώντας την ακύρωση (κι επανάληψη) του παιχνιδιού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η καταλανική ομάδα, τονίζει πως υπήρξε παραβίαση του πρωτοκόλλου του VAR, υπογραμμίζει πως σε καμία απ’ τις λήψεις της φάσης δεν φαίνεται να έχει περάσει η μπάλα τη γραμμή στην προσπάθεια του Γκριεζμάν κι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση, στέρησε απ’ την Εσπανιόλ δύο πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για να παραμείνει στη LaLiga.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των τεσσάρων θέσεων της Εσπανιόλ:

«Μόλις τελείωσε ο αγώνας εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης, η Εσπανιόλ ζήτησε επίσημα από την Τεχνική Επιτροπή Διαιτητών (CTA) την εικόνα ή τη σειρά που θα παρείχε τα στοιχεία για το δεύτερο γκολ της Ατλέτικο, σε απόφαση που έλαβε το VAR ως διόρθωση στην απόφαση που έλαβε ο διαιτητής (σ.σ. Μάριο Μελέρο Λόπεθ) εντός γηπέδου. Ας θυμηθούμε ότι, όπως ορίζουν οι ίδιοι οι κανόνες, για να αλλάξει μια απόφαση διαιτητή εντός γηπέδου απ’ το VAR, θα πρέπει να υπάρχει μια οριστική και ξεκάθαρη εικόνα για αυτήν.
Σήμερα το απόγευμα (σ.σ. 25/5) λάβαμε απάντηση από τον υπεύθυνο του έργου VAR, κ. Κάρλος Κλος Γκόμεθ, με την οποία μας ενημερώνει ότι με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς δεν είναι δυνατό να μας δώσουν εικόνες ή συνομιλίες σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην αίθουσα VAR, επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε για να ακυρώσει την απόφαση του διαιτητή και να μετρήσει το δεύτερο γκολ της Ατλέτικο ήταν αυτή που προβλήθηκε στην τηλεόραση, με τη γωνία που είναι γνωστή ως “ κάμερα αράχνης”.

Με βάση τα παραπάνω, η Εσπανιόλ θα ήθελε να δηλώσει ότι:

1.Η μόνη εικόνα που χρησιμοποιείται για την κατακύρωση του γκολ προσφέρει μια λήψη από την οποία είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν η μπάλα έχει μπει μέσα ή όχι. Επιπλέον, όλη η ανάλυση του συλλόγου και τρίτων στους οποίους είχαμε πρόσβαση, θα αποδείκνυε -αντίθετα- ότι η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή του τέρματος σε κανένα σημείο στο σύνολό της.

2.Αυτός ο τρόπος διαδικασίας παραβιάζει το πρωτόκολλο VAR, αφού διορθώνει μια διαιτητική απόφαση χωρίς να έχει υπάρξει μια οριστική απόδειξη για αυτήν. Ως εκ τούτου, υπάρχει νόθευση του αγώνα και σαφής αμέλεια στην εφαρμογή των κανόνων και στη χρήση της διαθέσιμης τεχνολογίας, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη ζημιά στον σύλλογό μας στο αποτέλεσμα του χθεσινού αγώνα και, ως εκ τούτου, στην κατάστασή μας στη βαθμολογία.

3.Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που θέτει ένα νέο παράδειγμα στην απονομή της αθλητικής δικαιοσύνης στο ισπανικό ποδόσφαιρο, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρεμβαίνει σε αποφάσεις που είχαν προηγουμένως παρθεί στο γήπεδο και στο VAR. Μετά τον αγώνα Βαλένθια-Ρεάλ Μαδρίτης, η εν λόγω Επιτροπή κατάλαβε ότι σε μια ενέργεια αυτού του αγώνα η χρήση της τεχνολογίας και των διαθέσιμων εικόνων από τους διαιτητές του VAR “ ήταν εντελώς μερική, προκατειλημμένη και καθοριστική για το λάθος του διαιτητή στην αξιολόγηση του τι συνέβη”. Από όλα τα παραπάνω, αποφασίστηκε η απόσυρση μιας κόκκινης κάρτας που έδειξε σε έναν παίκτη (σ.σ. Βινίσιους).

Αυτό το νέο παράδειγμα θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί, κατά τη γνώμη μας, στην προκειμένη περίπτωση, και θα έπρεπε επίσης να είχε εφαρμοστεί από την Επιτροπή, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, στον αγώνα που παίξαμε την 33η αγωνιστική στο Estadio Ramón Sánchez Pizjuán εναντίον της Σεβίλης, στον οποίο κατακυρώθηκε το πρώτο γκολ της Σεβίλης σε μια ενέργεια που είχε προηγηθεί ένα φάουλ στον παίκτη μας Μπράιαν Ολιβάν. Χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στον διαιτητή γηπέδου να δε ένα μία λήψη από το VAR στην οποία το φάουλ ήταν καθαρό.

4.Λόγω όλων των παραπάνω, η Εσπανιόλ θεωρεί ότι τα δικαιώματά της παραβιάζονται κι έχει υποστεί σοβαρή βλάβη. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσουμε, κατά συνέπεια, στην αμφισβήτηση του αγώνα που διεξήχθη χθες και ως εκ τούτου θα ζητήσουμε να υπάρξει απόφαση για την ακύρωσή του. Ομοίως, η Εσπανιόλ, προς υπεράσπιση των έννομων συμφερόντων της, μελετά πιθανές πρόσθετες νομικές ενέργειες για την πιθανή ζημία που προκύπτει απ’ αυτή την ενέργεια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν σκοπεύουμε να καταγγείλουμε την ύπαρξη ενός ανθρώπινου διαιτητικού λάθους, εγγενές στην ίδια τη φύση του αθλητισμού. Αυτό που καταγγέλλει η Εσπανιόλ ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού της RFEF είναι η ύπαρξη βαριάς αμέλειας εκ μέρους της ομάδας διαιτησίας που ορίστηκε για τον προαναφερθέντα αγώνα και, συγκεκριμένα, από τους διαιτητές VAR που ορίστηκαν από την RFEF. Εκ των οποίων, ταυτόχρονα και με σαφή τρόπο προκύπτει κατάφωρο σφάλμα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην Εσπανιόλ, τόσο με αθλητικές όσο και με δυνητικές οικονομικές συνέπειες.

Κατανοούμε ότι είναι ασυμβίβαστο να καυχιόμαστε για τα υψηλότερα πρότυπα και να παρακολουθούμε μια «μερική και μεροληπτική» χρήση σαφώς ανεπαρκούς τεχνολογίας. Η φιλοδοξία να έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο απαιτεί γεγονότα καθώς και καλές προθέσεις».