Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΜΑΡΙ
Επεξήγηση φάσεων και κανονισμών (3η αγωνιστική και ημιτελικά Κυπέλλου)

Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ συνεχίζει την ανάλυση και επεξήγηση φάσεων για καλύτερη κατανόηση των αποφάσεων των διαιτητών και του VAR , της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR.

Να σημειωθεί πως οι φάσεις οι οποίες επεξηγούνται, αφορούν μόνο περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR.

Πιο κάτω, η επεξήγηση των φάσεων που προέκυψαν για την 3η αγωνιστική της Β' φάσης και από τα ημιτελικά του Κυπέλλου Coca - Cola.

ΕΝΠ - Δόξα, 10ο λεπτό

Αρχική απόφαση διαιτητή: Να συνεχιστεί το παιχνίδι.
VAR: Παρέμβαση, on field review – πέναλτι και κίτρινη κάρτα για χέρι
Απόφαση διαιτητή μετά το on field review: πέναλτι και κίτρινη κάρτα για χέρι
Επεξήγηση: Η μπάλα έρχεται από κόρνερ. Ο επιτιθέμενος κάνει κεφαλιά και δίνει πορεία στην μπάλα προς την εστία. Ο αμυνόμενος αφήνει το χέρι του εκτός σώματος και η μπάλα χτυπά σε αυτό σταματώντας την πορεία της. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση και λανθασμένα έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο σωστά εντόπισε παράβαση. Ο διαιτητής, μετά από on field review, ορθά άλλαξε την απόφαση του.
Η φάση συνιστούσε παράβαση γιατί το χέρι ήταν εκτός του σώματος, σε αφύσικη θέση και η μπάλα χτύπησε σε αυτό, σταματώντας την πορεία της προς την εστία.
VIDEO ΕΝΠ - ΔΟΞΑ 10ο λεπτό

Καρμιώτισσα - Ολυμπιακος, 45ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Να συνεχιστεί το παιχνίδι.
VAR: Παρέμβαση, on field review – πέναλτι για χέρι
Απόφαση διαιτητή μετά το on field review: πέναλτι για χέρι
Επεξήγηση: Ο αμυνόμενος και ο επιτιθέμενος προσπαθούν να παίξουν την μπάλα η οποία έρχεται από κόρνερ. Ο αμυνόμενος ποδοσφαιριστής αφήνει το χέρι του εκτός του σώματος και πάνω από τον ώμο του και η μπάλα χτυπά σε αυτό.  Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση και είπε, λανθασμένα, να συνεχιστεί το παιχνίδι. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR το οποίο σωστά εντόπισε παράβαση. Ο διαιτητής μετά από on field review, σωστά άλλαξε την απόφαση του.
Η φάση συνιστούσε παράβαση γιατί ο ποδοσφαιριστής πήρε το ρίσκο να τοποθετήσει το χέρι του σε μια θέση η οποία θα συνιστούσε παράβαση αν η μπάλα χτυπούσε σε αυτό. Το χέρι βρισκόταν σε μη φυσική θέση, πάνω από τον ώμο και η μπάλα χτύπησε σε αυτό.
VIDEO ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, 45ο λεπτό

Ολυμπιακός - ΑΕΛ, 12ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Άμεσο φάουλ και κίτρινη κάρτα.
VAR: Δεν έκανε παρέμβαση.
Σωστή απόφαση: Παρέμβαση VAR, on field review, - άμεσο φάουλ και κόκκινη κάρτα για στέρηση προφανούς ευκαιρίας επίτευξης τέρματος.
Επεξήγηση: Ο διαιτητής έδωσε άμεσο φάουλ και κίτρινη κάρτα για φάουλ του τερματοφύλακα εκτός της μεγάλης περιοχής, λανθασμένα. Το VAR έκανε έλεγχο στη φάση και λανθασμένα δεν έκανε παρέμβαση.
Παράγοντες που έπρεπε να ληφθούν υπόψη για παρέμβαση του VAR για κόκκινη κάρτα για στέρηση προφανούς ευκαιρίας επίτευξης τέρματος:
-Η απόσταση μεταξυ του επιθετικού και του τέρματος.
-Η μεγάλη πιθανότητα που είχε ο ποδοσφαιριστής για να σκοράρει.
-Η κατεύθυνση του παιχνιδιού.
-Η θέση και ο αριθμος των αμυνομένων. 
VIDEO ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΛ, 12ο λεπτό