Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Καταχωρήθηκε λίγο πριν τις 11:00 στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, από τη θέση που κατέχει για ανάρμοστη συμπεριφορά. Αν η καταγγελία γίνει αποδεκτή, η απόφαση θα οδηγήσει στην παύση του Γενικού Ελεγκτή.Την αίτηση θα εξετάσουν εννέα δικαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε προδικαστική ένσταση προχωρούν από την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή η οποία θα αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να κρίνει.

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

O Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Λ. Σαββίδης καταχώρισε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργώντας ως Συμβούλιο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Φ. Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως Αιτητή στην εν λόγω διαδικασία εκπροσωπούν τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ.

Η Αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του.

«Θέλουμε να δικαστεί η ουσία»

Νωρίτερα ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης, εκ της νομικής ομάδας του Γενικού Ελεγκτή, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με την υπόθεση, ανέφερε ότι από την πλευρά τους θέλουν να δικαστεί η ουσία. «Θέλουμε όλα να εξεταστούν στο πλαίσιο της ουσίας», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι το παράπονο είναι ότι υπερέβη τις εξουσίες του (ο Γ. Ελεγκτής)», είπε, προσθέτοντας πως η υπέρβαση οποιωνδήποτε εξουσιών «δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά». Υπενθύμισε ότι τα δικαστήρια «σε εκατοντάδες υποθέσεις» έχουν υπερβεί την εξουσία και αρμοδιότητά τους και ότι ελέγχονται από το ανώτερο δικαστήριο υπό μορφή έφεσης ή με αίτηση στο Ανώτατο για να ελεχθεί η αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

Στο Σύνταγμά μας, πρόσθεσε, «γίνεται ρητή πρόνοια στο άρθρο 139», όταν υπάρχει κάποια υπέρβαση εξουσίας ή αμφισβήτηση εξουσίας, ενός οργάνου σε βάρος άλλου οργάνου, δικαιούται το παραπονούμενο όργανο να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο τότε, σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό για να αποφασίσει.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι τα θέματα της αρμοδιότητας, ελέγχονται με συγκεκριμένη διαδικασία και ότι δεν συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά. Σημείωσε ότι ανάρμοστη συμπεριφορά «είναι κάτι άλλο» (misconduct), «είναι δηλαδή όπου κάποιος έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο, που δεν αρμόζει να είναι στη θέση αυτή».

Ανάφερε ότι οι εξουσίες τις οποίες ασκεί ο Γενικός Ελεγκτής, ελέγχου δηλαδή των δαπανών και γενικά της διαχείρισης διαφόρων δημοσίων και κρατικών υποθέσεων, δεν τις ασκεί μόνος του, αλλά υπάρχει Ελεγκτική Υπηρεσία και οι αποφάσεις δεν είναι μονομελείς, δηλαδή του ιδίου, αλλά υπάρχει εξαμελές συμβούλιο που λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις. «Κάποτε μπορεί να υπάρχει και διαφωνία, αλλά στις πλείστες των περιπτώσεων, είναι ομόφωνες οι αποφάσεις», είπε ο κ. Κληρίδης και έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να καταργηθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία επειδή δεν είναι αρεστές οι αποφάσεις της.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, είπε ότι η μόνη άλλη τέτοια περίπτωση, για παύση ανεξάρτητου αξιωματούχου του Κράτους, ήταν του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Επίσης, συνέχισε, έγιναν αλλεπάλληλες υποθέσεις στο παρελθόν σε μια προσπάθεια παύσης δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και σε μια περίπτωση του ιδίου του Γενικού Εισαγγελέα, του Κώστα Κληρίδη για την υπόθεση Τρύφωνος. Εκεί, σημείωσε,  το Συμβούλιο του τότε Ανώτατου Δικαστηρίου, πριν να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από το νέο Συμβούλιο σήμερα του Ανώτατου Συνταγματικού, «είπε ότι δεν δικαιούται ο οποιασδήποτε πολίτης να προσφεύγει και να ζητά την παύση ανεξάρτητου αξιωματούχου, είναι ο Πρόεδρος ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να επιζητεί τούτο».

Ερωτηθείς αν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Εισαγγελέας μπορούν να το πράξουν αυτό η αν χρειάζονται την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα αποφασιστούν.

Με βάση την υπόθεση Τρύφωνος, είπε, «μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει οδηγίες για να ξεκινήσει η διαδικασία». «Ο Γενικός Εισαγγελέας, με βάση το Σύνταγμα, δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, δεν λέει πουθενά στο Σύνταγμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας  δικαιούται να κάνει αιτήσεις για παύση άλλου, ισόβαθμου αξιωματούχου», πρόσθεσε. Εκείνος ο οποίος διορίζει, αν δεν είναι ευχαριστημένος και θεωρεί ότι υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά, μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο πειθαρχικό κατά κάποιο τρόπο, των ανεξάρτητων αξιωματούχων, είπε ακόμα.