Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητφδ

Σιγή ασυρμάτου από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίας για τα όσα γίνονται με τα δύο σκάφη της Δημοκρατίας που πραγματοποιούν περιπολίες σε διεθνή ύδατα, ανοικτά του Λιβάνου.

Τα δύο σκάφη αποτελούν αρχή των όσων αποφασίστηκαν στην σύσκεψη του προεδρικού, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο Λίβανος δεν τηρεί και πάλι τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Χθες τα δυο σκάφη της δημοκρατίας εντόπισαν πέντε πλοιάρια με σχεδόν 400 μετανάστες. Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα πέντε σαπιοκάικα ήταν δεμένα μέχρι το μεσημέρι στο Θησέα,  αναμένοντας τις απαντήσεις του Λιβάνο

Στα δύο σκάφη της Δημοκρατίας ευρίσκονται 60 στελέχη της εθνικής φρουράς και της αστυνομίας και όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 αρμόδια πηγή, χθες άλλα δύο σκάφη ξεκίνησαν από την Κύπρο και μετέβησαν στο σημείο μεταφέροντας  προμήθειες για τους μετανάστες.

Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι οι μετανάστες στις τρείς από τις πέντε βάρκες πείσθηκαν να επιστρέψουν στο Λίβανο, ενώ οι επιβαίνοντες στις υπόλοιπες δύο αρνούνταν να το πράξουν ενώ σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση τελικά πείσθηκαν να επιστρέψουν και αυτοί πίσω. Επομένως και οι πέντε βάρκες με τους 500 μετανάστες επέστρεψαν πίσω στο Λίβανο. 

Την ίδια ώρα, βάρκα με 20 μετανάστες κατόρθωσε να ξεγλυστρίσει από τον κλοιό και να φτάσει στο Κάβο Γκρέκο. Όπως οι μετανάστες ανέφεραν ξεκίνησαν από την Ταρτούς της Συρίας στις 14 Απριλίου και πλήρωσαν από τρεις χιλιάδες δολάρια σε άγνωστο τους πρόσωπο για τη μεταφορά στην Κύπρο.

Πρόκειται για 13 άντρες, μία γυναίκα και 6 παιδιά.

Υπάρχει σχέδιο Β

Ερωτηθείς ο υπουργός εσωτερικών για την επιχείρηση με τις πέντε βάρκες με  μετανάστες, δεν θέλησε να σχολιάσει. Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί και σχέδιο Β εαν τα αποτελέσματα από τα πρώτα μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά για να ανακόψουν τις μαζικές αφίξεις μεταναστών

«Ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε πάρει κάποια άλλα μέτρα για αποτροπή των ροών, όπως αυτό που ανακοινώσαμε το Σάββατο και αφορά την αναστολή της εξέτασης των νέων αιτήσεων, το οποίο έτυχε και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας.» , επισήμανε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε ερώτηση εάν αυτό που εφαρμόστηκε χθες είναι το σχέδιο β, ο Υπουργός είπε ότι «όχι  το σχέδιο β’ θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί. όλα τα μέτρα αναθεωρούνται σύμφωνα με την αποτελεσματικότητά τους»

Στο Πουρνάρα σήμερα φιλοξενούνται 1250 μετανάστες. Ανάμεσα τους και αρκετά παιδιά.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από μία συγκεκριμένη εθνικότητα και έχουμε και αρκετά πλέον παιδιά. Πάρα πολλές οικογένειές. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει ένας επιπλέον χώρος. Μένουν όλοι σε ειδικούς χώρους όπου οι εγκαταστάσεις είναι καλές. Αν υπάρχει αύξηση κάποιοι θα μείνουν σε σκηνές. Αλλά μέχρι στιγμής ο πληθυσμός είναι σε πολύ καλύτερες κατασκευές και συνθήκες.», επισήμανε ο Εκπρόσωπος Διαχειρίστριας εταιρίας «Πουρνάρα» Στέφανος Σπανέας.

Από την αρχή του χρόνου, έχουν έρθει δια θαλάσσης στην Κύπρο 2.870 μετανάστες ενώ ολόκληρο το  2023 ήταν  2.800.