Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουδάν Λάρνακα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η δύσκολη επιχείρηση της απομάκρυνσης ξένων υπηκόων από το εμπόλεμο Σουδάν, μέσω της Κύπρου.

Η ροή επαναπατρισμού με την ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», είναι συνεχής.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στην Κύπρο 877 άτομα  με συνολικά οκτώ πτήσεις των μεταγωγικών της Βρετανίας.

Αργότερα απόψε αναμένονται ακόμη τρεις πτήσεις, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένες τέσσερις πτήσεις.

Ωστόσο τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς,  όσοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την χώρα, πρέπει να μεταβούν οδικώς στο αεροδρόμιο, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το Χαρτούμ, και η κατάσταση επί του εδάφους  είναι πολύ αβέβαιη.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, «η Κύπρος λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός αμάχων πριν μεταβούν στις χώρες καταγωγής τους, που λειτουργούν ως οι χώρες τελικού τους προορισμού. Επιβεβαιώνεται, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η Κύπρος αποτελεί Ασφαλή Λιμένα στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρο Γκότση,  η όλη επιχείρηση στο πλαίσιο του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» κυλάει ομαλά, γίνεται η καταγραφή όσων αφικνούνται και άμεσα ξεκινάει η διαδικασία επιστροφής πίσω στις  χώρες τους.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναχωρήσει τέσσερις πτήσεις με συνολικό αριθμό ατόμων 610 και τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην περίπτωση που θα πρέπει να παραμείνουν για κάποιες ώρες στο νησί, φιλοξενούνται στο ΚΕΝ Λάρνακας.

Όπως δήλωσε ο κ. Γκότσης, «είναι μια διαδικασία που είναι συνεχής δημιουργείται μια ροή εισερχομένων και εξερχομένων  αρκετά άτομα χθες το απόγευμα επιβιβάστηκαν σχεδόν αμέσως σε άλλο αεροπλάνο και έφυγαν εκτός Κύπρου, ούτως ώστε η Κύπρος να λειτούργει ως διακομιστικός σταθμός».

Την ευγνωμοσύνη της χώρας της στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τις προσπάθειές τους στην απομάκρυνση ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών, από το Σουδάν  εξέφρασε στο Twitter και η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ. 

Ασφαλείς όλοι οι Κύπριοι

Με ασφάλεια έφτασε στην Κύπρο σήμερα  ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Σουδάν με δύο μέλη της οικογένειάς του. Τους υποδέχθηκαν, στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο  Διευθυντής  Προξενικών Υποθέσεων  Όμηρος Μαυρομμάτης και η  Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων Κούλα Σοφιανού.

«Με την άφιξη των 3 αυτών επιπλέον ατόμων ολοκληρώθηκε η εκκένωση των 4 Κυπρίων πολιτών και 11 ομογενών, καθώς και της οικογένειας του Επίτιμου  Προξένου  από το Σουδάν μέσω πτήσεων. Τα εναπομείναντα 7 άτομα συνεχίζουν να κινούνται οδικώς προς Αίγυπτο», αναφέρει με ανάρτηση στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Υπενθυμίζεται πως ένα από τα 23 άτομα που δήλωσαν παρουσία στο Σουδάν, μετά τις εκκλήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει εκφράσει επιθυμία να παραμείνει στη χώρα.