Τηλεόραση Ραδιόφωνο
άσκηση Αστυνομίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με τον Διοικητή της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας (ΜΑΕΠ) Κωνσταντίνο Παπαλλά, η άσκηση που άρχισε το πρωί της Πέμπτης (20/04) και είχε στόχο την αντιμετώπιση πολλαπλών τρομοκρατικών κτυπημάτων σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαλλάς ανέφερε ότι «η άσκηση ολοκληρώθηκε και στέφθηκε με επιτυχία, μετά από πολλή προετοιμασία που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Ο σκοπός της άσκησης ολοκληρώθηκε και τα συμπεράσματα θα αναλυθούν» την Παρασκευή, είπε.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί «και αφορούσε ταχεία προσέλευση του προσωπικού, επάνδρωση των πτητικών μέσων, μετάβαση τους στο ελικοδρόμιο της ΜΜΑΔ και παραλαβή ανδρών της Μονάδας. Το ένα ελικόπτερο μετέφερε στο μοναστήρι του Κύκκου ορισμένους επίλεκτους του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ), ενώ το δεύτερο ελικόπτερο μετέβη στην περιοχή Ζυγίου για αποκοπή του δρόμου Ζυγίου-Μαζωτού, με στόχο την αποκοπή ύποπτου αυτοκινήτου».

Σημείωσε ακόμα ότι «η άσκηση περιελάμβανε παραλαβή τραυματιών στην περιοχή της Μονής και της Ακτής του Κυβερνήτη και μεταφορά τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με μεταφορά των ανδρών της ΜΜΑΔ στο ελικοδρόμιο του αρχηγείου Αστυνομίας και επιστροφή των ελικοπτέρων στη βάση τους».

Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος ταχείας ανάκλησης προσωπικού, η οργάνωση, ο συντονισμός και η χρήση πολλαπλών μέσων σε επιχείρηση και εξάσκηση πληρώματος στις διαδικασίες fast rope, rappelling και διάσωση τραυματία.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, πραγματοποιήθηκε τρομοκρατικό χτύπημα στο μοναστήρι του Κύκκου και οι τρομοκράτες έθεσαν υπό ομηρία τον οικείο Μητροπολίτη, ενώ ανατίναξαν τη γέφυρα του Πεδουλά που οδηγεί προς το Μοναστήρι με αποτέλεσμα η αποστολή επίγειων δυνάμεων να είναι χρονοβόρα.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία και η Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ).