Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερντογάν οικονομία

Ουρές για λίγο φθηνότερο κρέας και ψωμί. Αγανάκτηση, εξαθλίωση, ντροπή. Είναι η ωμή πραγματικότητα στην Τουρκία. Αυτήν που ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κρύψει πίσω από τα αναρίθμητα εγκαίνια των τελευταίων ημερών.

Τα νοικοκυριά στην Τουρκία έχουν γονατίσει από την ακρίβεια. Το κρέας, πλέον, προϊόν πολυτελείας, το οποίο δεν αντέχει η τσέπη ούτε των συνταξιούχων, ούτε των πολύτεκνων, ούτε καν της μεσαίας τάξης. Το αδιαχώρητο επικρατεί καθημερινά έξω από τις εκπτωτικές υπεραγορές.

Τούρκοι πολίτες αναφέρουν

Στην υπεραγορά το κρέας έφτασε τις τετρακόσιες λίρες. Εμείς δεν μπορούμε να το αγοράσουμε. Είμαι συνταξιούχος. Δεν έχω τέτοια δύναμη και βασανίζομαι… Περιμένω εδώ κι έχουν μουδιάσει τα πόδια μου

Ξέρετε τι θα πει πείνα; Ξέρετε τι θα πει να μην μπορείς να αγοράσεις προιόντα; Αυτοί οι άνθρωποι εδώ δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα, ούτε δύο κιλά κιμά. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πού είναι η περηφάνια μας; Με την πείνα δεν υπάρχει περηφάνια

Η Τουρκία είναι στην πέμπτη θέση στον παγκόσμιο κατάλογο πληθωρισμού στα τρόφιμα, με ποσοστό 69%. Η αύξηση στην τιμή του κιμά τον τελευταίο μήνα έχει αγγίξει το 30%, ενώ κατά το 2022 είχε αυξηθεί κατά 147%. Οι τιμές των τροφίμων στην χώρα έχουν αυξηθεί κατά 1750% τα τελευταία 20 χρόνια, που της χώρας ηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η οικονομία και η ακρίβεια, είναι η αχίλλειος πτέρνα του Τούρκου Προέδρου, που παλεύει με νύχια και με δόντια να παραμείνει στην εξουσία. Όμως μαζί με την λίρα, βυθίζεται και η δημοτικότητα του.

Άλλη μια μαύρη μέρα για την τουρκική λίρα η προχθεσινή (17/04). Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της έναντι του δολάριο. 1 δολάριο, σχεδόν 20 λίρες. Κι όμως, ενώ ο τουρκικός πληθυσμός οδηγείται στην φτωχοποίηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφυρίζει αδιάφορα και δεν κάνει βήμα πίσω από την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική. Τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν, διαμήνυσε και χθες στο πλαίσιο συνέντευξής του.

«Πτωχεύσαμε; Όχι. Όλοι αυξάνουν τα επιτόκια, αλλά εμείς αντιθέτως τα φέραμε πιο κάτω και ο ρυθμός του πληθωρισμού έπεσε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αντιθέτως, στις προεκλογικές του εμφανίσεις υπόσχεται εάν εκλεγεί να αποκαταστήσει την αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας και να υιοθετήσει ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.