Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη αγγίζει και την Κύπρο.

Στο μοιραίο επιβατικό τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, επέβαιναν και Κύπριοι φοιτητές.

«Καθόμουν στα πίσω βαγόνια. Σπάσαμε τα τζάμια και βγήκαμε έξω και μετά μας μετέφεραν στα νοσοκομεία», ανέφερε Κύπριος επιβάτης του τρένου.

«Ήταν ένα σοκ. Θα φτάναμε σε 20 λεπτά. Νιώσαμε την σύγκρουση. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ακούσαμε τα τζάμια να σπάνε. Καταφέραμε να βγούμε έξω. Είδα λιπόθυμα άτομα, φώναζαν ότι θα πεθάνουν», είπε μια άλλη κύπρια επιβάτης.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενεργοποιήθηκε το Τμήμα Κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τηρείτο ενήμερο για την τύχη των Κύπριων επιβαινόντων στο τρένο από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, το Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τις ελληνικές αρχές.

Για το θέμα, τοποθετήθηκαν κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος και Ιωάννης Κασουλίδης, αποφεύγοντας μέχρι εκείνη την στιγμή να επιβεβαιώσουν πληροφορίες που διακινούνταν στο διαδίκτυο για Κύπριους μεταξύ των αγνοουμένων.

Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο οποίος είχε σπεύσει από το πρωί στο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Κωνσταντίνος Κόμπος- Υπουργός Εξωτερικών 

Εάν υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του ζητήματος θα γίνει επίσημη ενημέρωση πιο μετά

«Δεν γνωρίζουμε επακριβώς εάν πράγματι υπάρχουν Κύπριοι που είτε είναι θύματα, είτε αγνοείται η τύχη τους», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Κυριάκος Κενεβέζος- Πρέσβης της ΚΔ στην Αθήνα 
Υπήρξαν Κύπριοι στις αμαξοστοιχίες. Να μου επιτρέψετε να μην βεβαιώσω τίποτε άλλο με εξαίρεση ότι έχουμε συνομιλήσει και με κάποια παιδιά που επέστρεψαν ασφαλή

Λίγα λεπτά αργότερα η δυσάρεστη είδηση επιβεβαιώθηκε.

Δύο Κύπριοι, η Αναστασία Αδαμίδου 24 ετών, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Οδοντιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο 23χρονος Κυπριανός Παπαϊωάννου, φοιτητής Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, συγκαταλέγονται στον κατάλογο των αγνοουμένων της τραγωδίας.

Προεδρία της Δημοκρατίας 

«Με εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις οικογένειες των δύο αγνοούμενων Κυπρίων, στη διάθεση των οποίων έθεσε τις Υπηρεσίες του κράτους, αλλά και τη Διπλωματική Αποστολή της Δημοκρατίας στην Αθήνα, για να τους παράσχουν βοήθεια με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστούν, καθώς και για συνδρομή σε σχέση με τη μετάβαση τους στην Ελλάδα.»

Αγωνία…
 

Η είδηση για τους Κύπριους φοιτητές που αγνοούνται, έθεσε σε συναγερμό και την φοιτητική κοινότητα στην Θεσσαλονίκη.

 «Προσπαθούμε να μάθουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε για τους Κύπριους φοιτητές που αγνοούνται. Τηλέφωνα επικοινωνίας και λοιπά. 3 είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε ο Εκπρόσωπος ΕΦΕΚΘ, Χάρης Οικονόμου.

Σε εγρήγορση για παροχή βοήθειας και ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας.

 «Όπως μπορώ να βοηθήσω και τους γονείς», είπε ο Αυγουστίνος Αυγουστή, Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νόμου Λάρισας 

Η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εικόνες της τραγωδίας.

Κόμματα και οργανωμένα σύνολα εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις για τα θύματα, ενώ οι σημαίες της Δημοκρατίας κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα Κυβερνητικά κτήρια, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην Βουλή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος επικοινώνησε με τον ομόλογό του της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, προς τον οποίο εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της κυπριακής πολιτείας και του λαού για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.