Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λίβανος

Σε εμπόλεμη ζώνη παραπέμπουν οι σημερινές εικόνες από συνοικία της Βηρυτού, όταν αρκετές δεκάδες Λιβανέζοι διαδηλωτές έσπασαν και πυρπόλησαν τράπεζες και έκλεισαν δρόμους.

Οι διαδηλωτές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τους άτυπους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και την επιδείνωση στην οικονομία της χώρας.

Στόχος των διαδηλωτών έγιναν τουλάχιστον έξι υποκαταστήματα τραπεζών. Η λιβανέζικη λίρα υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στην ισοτιμία της με το δολάριο, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Depositors Outcry, που εκπροσωπεί καταθέτες τα χρήματα των οποίων παραμένουν εγκλωβισμένα στο τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου.

Άτυποι περιορισμοί από το 2019

Από το 2019 οι τράπεζες της χώρας έχουν επιβάλει περιορισμούς στις αναλήψεις σε αμερικανικά δολάρια και λιβανέζικες λίρες. Οι περιορισμοί δεν έχουν επίσημα νομοθετηθεί, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να αναζητούν πρόσβαση στα χρήματά του είτε με προσφυγές είτε δια της βίας.

Από τη χρονιά εκείνη, όταν κατέρρευσε ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας, η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 98% της αξίας της.

Σήμερα η ισοτιμία ήταν περίπου 80.000 λίρες προς ένα δολάριο, την ώρα που πριν δύο ημέρες έφτανε τις 70.000 λίρες το ένα δολάριο. Η νέα πτώση της τιμής του λιβανέζικου νομίσματος σημαίνει αύξηση στις τιμές της βενζίνης. Το μπιτόνι των 20 λίτρων κοστίζει το 1/3 του μισθού ενός αστυνομικού.

Πάνω από το 80% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Από το 2021 οι λιβανέζικες αρχές έχουν καταργήσει τις κρατικές επιδοτήσεις στα καύσιμα και σε βασικά προϊόντα, όπως το αλεύρι και τα φάρμακα.

Διαμαρτυρία από τους οδηγούς ταξί

Σε αντίδραση σε αυτή την αύξηση των τιμών δεκάδες οδηγοί ταξί έκλεισαν χθες Τετάρτη τον δρόμο μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βηρυτό για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση των εισοδημάτων τους.

«Πνιγόμαστε λόγω της κατάρρευσης της λίρας», δήλωσε ο 33χρονος Ράμπιχ Φάραχ, που είναι οδηγός ταξί εδώ και 12 χρόνια. «Το εισόδημά μου δεν μου φτάνει καν για να αγοράσω βενζίνη». Ο ίδιος διαμαρτύρεται ότι δεν του φτάνουν τα χρήματα.

Τα σούπερ μάρκετ έχουν σταματήσει να αναγράφουν τις τιμές των τροφίμων τις τελευταίες ημέρες λόγω της γοργής πτώσης της λίρας, σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Πρόβλημα ακυβερνησίας

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως από το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, γεγονός που έχει οδηγήσει στη μαζική φτωχοποίηση των κατοίκων και σε σοβαρές ελλείψεις.

Το κενό εξουσίας επιδεινώνει την κατάσταση. Από την 1η Νοεμβρίου το διχασμένο κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο της χώρας, έπειτα από ένδεκα προσπάθειες. Τη χώρα κυβερνά μεταβατική κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να λάβει διεθνή βοήθεια.

Τη Δευτέρα πέντε χώρες συμμετείχαν στο Παρίσι σε διάσκεψη για τον Λίβανο και προειδοποίησαν για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος.

Πηγή: Protothema.gr