Τηλεόραση Ραδιόφωνο
plane

Το πρώτο ταξίδι με το πρώτο προεδρικό αεροσκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε σήμερα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2022 ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ερχόμενος με τη συνοδεία του από την Αθήνα στη Λάρνακα.
Ταξίδεψε με το αεροσκάφος τύπου EMBRAER EMB-135BJ LEGACY, που δώρισε η Ελληνική Δημοκρατία στην Κύπρο, σε τελετή που έγινε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας. 


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέλαβε το αεροσκάφος από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας θερμότατες ευχαριστίες. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «πρόκειται για γενναιόδωρη συνεισφορά στις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος είναι απομονωμένη νήσος, δεν έχουμε τη συνδεσιμότητα που έχει η Ελλάδα, ήταν ένα πρόβλημα για τον εκάστοτε Πρόεδρο και γενικότερα την Κυβέρνηση και αυτή η σημαντική δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης δίνει άλλες διαστάσεις και στον χρόνο του Προέδρου και Υπουργών ή και σε έκτακτες ανάγκες για ανθρωπιστικούς λόγους».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία για την πολύ γενναιόδωρη δωρεά της για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε σε θέση σήμερα να προσφέρουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτό το αεροσκάφος και πέραν της προφανούς εξυπηρέτησης του Προέδρου, των κυβερνητικών στελεχών. Θα μπορεί ο Πρόεδρος της Κύπρου να ταξιδεύει με ένα αεροπλάνο που έχει πάνω το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κυπριακή και την ευρωπαϊκή σημαία, είναι και αυτό μια ένδειξη κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαιρόμαστε που είμαστε σε θέση, στα πλαίσια και του δικού μας εκσυγχρονισμού του στόλου των κυβερνητικών αεροσκαφών, να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια. Καλοτάξιδο. Υπάρχει βαρύ πρόγραμμα του Προέδρου τους επόμενους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του οπότε είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει τόπο».
Το αεροσκάφος έχει ικανότητα μεταφοράς μέχρι 14 επιβατών, πληρώματος πέντε ατόμων (κυβερνήτης – συγκυβερνήτης – safety pilot- φροντιστής αέρος – τεχνικός). Διαθέτει κινητήρες 2 turbofan ROLLS ROYCE, τύπου BR700-710A1-10, ώση 2×14700 lb, εκπέτασμα πτερύγων: 21,17 μ, μήκος: 26,33 μ, οροφή: 39000 ft και μέγιστη Ταχύτητα: 0,8 Mach.


Δείτε στα Αμοντάριστα Πλάνα την παραλαβή του αεροσκάφους από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.