Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σαδ
H «μυθική Ικαρία»

Την Ικαρία έχει συμπεριλάβει στους 50 κορυφαίους προορισμούς του πλανήτη ο παγκόσμιου κύρους ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet.

Στην νέα του έκδοση «Best in Travel 2024», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο Lonely Planet κατατάσσει το νησί του ανατολικού Αιγαίου στην 7η θέση, στην κατηγορία «Προορισμοί με την καλύτερη αξία», με τους συντάκτες να το χαρακτηρίζουν ως «το πιο περίεργο και χαρισματικό ελληνικό νησί».

Όπως αναφέρουν «το ιδιόμορφο έδαφός του διαθέτει εντυπωσιακά δασώδη φαράγγια, βραχώδη σεληνιακά τοπία και κρυμμένες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά. Το ανεξάρτητο πνεύμα της Ικαρίας, η μοναδική κουλτούρα της (με τα χαρακτηριστικά σπίτια που μοιάζουν με βράχους), ο νυχτερινός τρόπος ζωής και τα ξέφρενα πανηγύρια προέκυψαν μέσα από αιώνες απομονωμένης ζωής κάτω από τη συνεχή απειλή των πειρατών και των ξένων εισβολέων».

Ικαρία

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται, επίσης, οι Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, η Πολωνία, η Νικαράγουα, τα ρωμαϊκά συνοριακά οχυρά του Δούναβη στην Ρουμανία, η περιοχή Οτάγκο στην Νέα Ζηλανδία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Νορμανδία και τα νυκτερινά τρένα στην Ευρώπη.

«Απίστευτοι προορισμοί που πρέπει να γνωρίσετε»
Όπως τονίζουν οι εκδότες, η συγκεκριμένη ετήσια ειδική έκδοση σηματοδοτεί την 50η επέτειο από τη δημιουργία του ομίλου και συνιστά έναν «ολοκληρωμένο κατάλογο 50 απίστευτων προορισμών που εμπνέει και πρέπει να γνωρίσετε στη διάρκεια του επόμενου έτους, ένα μείγμα από αναδυόμενες περιοχές, μέρη που έχουν υποτιμηθεί ή συχνά παραβλέπονται και ήδη γνωστούς προορισμούς που προβάλλονται με φρέσκια ματιά».

Ικαρία

Τον κατάλογο έχει συντάξει ομάδα ειδικών, που απαρτίζεται από τους τακτικούς συνεργάτες του οδηγού αλλά και επιφανείς εκπροσώπους της ταξιδιωτικής και τουριστικής κοινότητας, η οποία επιλέγει 10 κορυφαίους προορισμούς στις επιμέρους κατηγορίες Χώρες, Περιφέρειες, Πόλεις, Προορισμοί με την καλύτερη αξία και Προορισμοί για βιώσιμα ταξίδια.

Κάθε ένας από τους προτεινόμενους προορισμούς συνοδεύεται από την αναλυτική παρουσίαση των επιλογών που προσφέρει και των τρόπων πρόσβασης σε αυτόν, καθώς και από πολλές χρηστικές πληροφορίες για την καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία.

Τα ξακουστά πανηγύρια

Ξακουστά είναι τα πανηγύρια της Ικαρίας. Θα πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό, αν γίνετε μέρος της τελετουργίας τους. Όλα τα χωριά στήνουν το δικό τους με αφορμή κάποια γιορτή, που διαρκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ ή από το βράδυ μέχρι το πρωί. Τα μεγαλύτερα θα τα ζήσετε τον Αύγουστο, στο Χριστό Ραχών στις 6, στη Λαγκάδα, το Μονοκάμπι και την Ακαμάτρα στις 15, στο Καραβόσταμο στις 17 και στο Μάραθο στις 27.

Ικαρία

Χριστός στις Ράχες: εκεί που η μέρα ξεκινά τη νύχτα

Το ορεινό «γαλατικό χωριό» της Ικαρίας έχει το όνομα του Χριστού. Θαρρεί κανείς πως όλοι έχουν ενεργοποιήσει τη λειτουργία της απόλυτης βραδύτητας. Νομίζει πως το καθιερωμένο 24ωρο έχει κηρυχθεί «εκτός νόμου». Στο χωριό αυτό ανοίγουν τα μαγαζιά το βράδυ, για να κάνετε τα ψώνια της ημέρας... Άλλωστε αιώνες τώρα το πρωί εκείνοι δουλεύουν στα χωράφια, οπότε αυτό το ωράριο ήταν και είναι βολικό!

Ικαρία

Νας: η παραλία της Αρτέμιδος

Ένα ποτάμι με μικρούς καταρράκτες κυλάει νωχελικά το καλοκαίρι προς το Αιγαίο Στις κατάφυτες όχθες του βρίσκουν σκιά και καταφύγιο αναρίθμητες νεανικές ψυχές, που χαίρονται τη ζωή. Στις εκβολές του ένας αρχαίος ναός αφιερωμένος σε μιαν «άλλη» Άρτεμη. Στολίζει τα μεγάλα βότσαλα της παραλίας, αλλά και την ίδια τη θάλασσα. Η γονιμοποιός δύναμη της φύσης και η δύναμη της φθοράς ήταν δύο από τις ιδιότητες της «Ταυροπόλου Αρτέμιδος», το ιερό της οποίας αντικρίζει ο επισκέπτης.

Ικαρία

Οι παραλίες Μεσαχτή και Σεϋχέλλες

Δύο εξωτικές παραλίες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους και τόσο μοναδικές. Μεσαχτή: τεράστια παραλία με χρυσή αμμουδιά και γαλάζια νερά, ιδανική για σερφ, παιχνίδια στην άμμο, διασκέδαση στις καντίνες και χαλάρωση με θέα το απέραντο γαλάζιο. Σεϋχέλλες: ένας μικρός κόλπος στο πουθενά, με κατάλευκα ψηλά βράχια, καταγάλανα νερά και άγρια εξωτική ομορφιά. Η κατάβαση 10 λεπτών μέσα από βράχια, για να ανακαλύψετε την πανέμορφη αυτή παραλία, θα σας ανταμείψει. Πάρτε προμήθειες, αλλά αν το ξεχάσετε και είστε τυχερός, όλο και κάποια αυτοσχέδια καντίνα θα πετύχετε.

Ικαρία

Μαγγανίτης και Καρκινάγρι: δύο χωριά που πρέπει να ανακαλύψετε

Στην Ικαρία εκεί που τελειώνουν οι δρόμοι αρχίζουν οι εκπλήξεις. Στο χωριό Καρκινάγρι, σαν εξόριστοι οι άνθρωποι, αφουγκράστηκαν τον εαυτό τους. Ανέσυραν τις βασικές αξίες της ζωής. Και ζουν ευτυχισμένοι, χωρίς να χρειάζονται υλικά αγαθά. Από την άλλη μεριά, στον Μαγγανίτη κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει την πλαστικότητα των βράχων που βουτάνε στο Αιγαίο. Ούτε την αντίστροφη αγριάδα εκείνων που λογχίζουν τον ορίζοντα ψηλά. Και σε αυτό το καριώτικο χωριό όλοι έκαναν ειρήνη με τη φύση. Και άφησαν το χρόνο να κυλά υπέρ τους.

Αντιπειρατικό ικαριώτικο σπίτι

Τα αντι-πειρατικά «βραχόσπιτα»

Σπάνιο αρχιτεκτονικό στοιχείο: τα λεγόμενα «αντι-πειρατικά» σπίτια. Δημιουργήθηκαν την εποχή της «αφάνειας», γύρω στα 1700, τότε που οι κάτοικοι ζούσαν με τον φόβο των πειρατικών επιδρομών. Εκμεταλλεύτηκαν τους τεράστιους στρογγυλούς βράχους (τους λεγόμενους λούρους από τους ντόπιους) και τους τείχισαν με πέτρα. Σπίτια χωρίς παράθυρα και χωρίς καμινάδα. Κρυμμένα επιμελώς κάτω από δέντρα. Παραχωμένα κατά το ήμισυ στο έδαφος. Για στέγη τους; Μεγάλες ακατέργαστες πλάκες από σχιστόλιθο.

Ικαρία

Ιαματικές πηγές

Τύχη καλή προίκισε την Ικαρία με τον ανεκτίμητο πλούτο των ιαματικών υδάτων. Οκτώ φυσικές θερμοπηγές, που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού, αναζωογονούν σώμα και πνεύμα. Αφεθείτε στη μοναδικότητα της καριώτικης φύσης και μπορεί να μάθετε το μυστικό της μακροζωίας!

Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία
Ικαρία